Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Stille kracht – Susan Cain “Zelfs al je al lang en breed een introverte volwassenen bent heb je dit soort boeken blijkbaar soms nodig.”

Stille kracht – Susan Cain

“Zoals duidelijk mag zijn raadt ik ‘Stille kracht’ van Susan Cain van harte met veel liefde aan.”    

Auteur(s) : Susan Cain

Uitgeverij : Rainbow   

ISBN : 9789041713919

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback

Aantal pagina’s : 240

Verschijningsdatum : januari 2021

Achterflap

Toen Susan Cain zelf jong was werd haar vaak gevraagd waarom ze toch zo stil was. Ze deed zich daarom jarenlang voor als extravert – dat was immers de norm – totdat ze inzag dat haar kracht juist lag in haar scherpe observaties, luisterende oor en rustige karakter. Sindsdien wil Cain ‘stille types’ het gevoel bezorgen dat ze overal zichzelf kunnen zijn – op school en in de samenleving in het algemeen. Eerder schreef ze de bestseller Stil en dit boek is een versie voor jongeren en hun ouders.

Mijn leeservaring

De betaalbare boeken van Uitgeverij Rainbow zijn echt de perfecte manier om de mooiste en meest leerzame verhalen te kunnen lezen. Van fictie tot non-fictie en alles er tussenin en omheen. Oude klassiekers  maar ook hedendaagse populaire verhalen worden heruitgegeven door deze uitgeverij en op die manier toegankelijk gemaakt voor elke lezer, ook die met een klein budget.

Ik wilde heel graag ‘Stille kracht’ lezen van Susan Cain. Persoonlijke ontwikkeling en psychologie heeft altijd mijn interesse en zeker als het ook nog eens op mij persoonlijk toepasbaar is zoals in dit geval. Want ja, ik ben een klassieke verlegen introvert en heb er inmiddels goed mee leren leven maar het kan altijd beter. Nieuwe tips en trucs, of juist oude maar dan herhaalt om nog even extra duidelijk te maken, zijn meer dan welkom. Dus vol enthousiasme begon ik aan deze fantastisch pocket uitgave van Uitgeverij Rainbow. 

“ ‘Ik geloof dat verlegen mensen altijd verlegen blijven, maar ermee om leren gaan,’ zei ze.”

De vormgeving van dit boek vind ik leuk, vrolijk met de kleine poppetjes tussen de titelletters, en passend bij de inhoudelijke tekst. De lichte kleuren van de omslag en de daarop afgedrukte teksten passen bij de overprikkeling vermijdende introvert waar in de basis dit boek over gaat. Ook is het een goed boek om te lezen voor de ouders en andere naasten van een introvert jong persoon. Het lichte gewicht van het boek vind ik tevens prettig, het zorgt ervoor dat ik het boekje gemakkelijk met me mee kan nemen en het overal kan lezen waar ik wil.

“Het is niet verwaand of opschepperig om aandacht voor jezelf te vragen. Het is ook geen verraad aan je introverte ego om gehoord te willen worden.”

Tijdens het lezen ervaarde ik persoonlijk heel veel herkenning. Door alle jongeren die de schrijfster gesproken heeft, sommige ouders en andere volwassenen besefte ik dat ik dit boek heel graag in mijn jeugd tot mijn beschikking had gehad. Nu haal ik er alsnog nog veel behulpzaamheid uit maar toentertijd was het nog handiger geweest. Wat vooral duidelijk wordt is dat er zoveel meer introverte mensen zijn op de wereld dan gedacht, ook veel bekende leden van onze wereldmaatschappij wat je in de eerste instantie wellicht niet verwachtte. Het maakt dus minder eenzaam in die zin eigenlijk, want tenslotte overheerst vaak de extraversie in het dagelijkse leven om ons heen. Door de casussen die Cain in het gehele boek bespreekt wordt mij nog meer duidelijk over hoe introversie zich uit op diverse vlakken. Daarbij is de ene introvert ook nog eens compleet anders dan de andere introvert wat soms verwarrend kan werken maar ook voor de bijzonderste samenwerkingen kan zorgen als je daar voor openstaat.   

“Maria hield er niet van om op te vallen binnen een groep, maar via het musiceren werd ze creatief en enthousiast, en via de melodieën kon ze zich uiten.”

De soepele manier van schrijven zorgt ervoor dat ik het boek heel fijn vind om te lezen. Gemakkelijk en vlot bereik ik de laatste pagina’s. Jammer vind ik het dan dat ik het boek al uit heb. Want het komt zelden voor dat ik me zo thuis voel in datgene wat ik lees, daar op emotioneel vlak een soort van verlichting over voel. Dat bedoel ik absoluut niet zweverig maar ik merkte dat ik door dit boek wat beter in mijn vel ging zitten. Mijn persoonlijke eigenaardigheden allemaal weer wat meer accepteer en me weer wat beter kan uitten naar de mensen die belangrijk zijn voor mij. Zelfs al je al lang en breed een introverte volwassenen bent heb je dit soort boeken blijkbaar soms nodig.   

“Introverte mensen potten hun gevoelens soms zo erg op dat het heel prettig is om alles er in één keer uit te gooien. Het is een enorme opluchting, als het laten leeglopen van een ballon.”

De strip stijl illustraties in het boek maken me echt aan het lachen. Heerlijk om zo via droog humor, maar zo waar, te zien hoe “de introvert” kan denken en doen. Het geeft ook verduidelijking in het geheel, voorbeeld over situaties die je anders moeilijk alleen via woorden overgebracht krijgt want juist dat is regelmatig enorm lastig voor ons en onze medemens. De schrijfster is tenslotte zelf ervaringsdeskundige (wat ook uitgebreid aan bod komt) waardoor ze het allemaal zo goed over kan brengen en uit kan leggen in dit boek.

Mocht je zelf een introvert kind zijn of introverte kinderen hebben, of leerlingen, of anders nichtjes, neefjes etc. is dit absoluut een handig hulpmiddel! Naast dat er veel voorbeelden gegeven worden over hoe het zich uit, staat er ook zoveel in over hoe je het voor jezelf of je geliefden makkelijker kan maken. Over ontwikkeling op persoonlijk vlak en hoe introversie gewoon een superkracht is. Zoals duidelijk mag zijn raadt ik ‘Stille kracht’ van Susan Cain van harte met veel liefde aan.     

Lieve leesgroet, Elsa.