Recensie van Marga·Recensies·Roman

Zonder titel- Erna Sassen “Een aangrijpend geschreven en prachtig geïllustreerde jeugdroman!”

Erna Sassen – Zonder titel

Een ontroerende jeugdroman over twee pubers, de één heeft een enorm tekentalent, de ander wordt uitgehuwelijkt.

  • Auteur – Erna Sassen
  • Uitgever – Leopold
  • Illustrator – Martijn van der Linden
  • Nederlands
  • Paperback
  • 1e druk  – maart 2021
  • 256 pagina’s  
  • 9789025880958

Joshua is  een gevoelige puber, met  een grote passie; tekenen. Hij krijgt dan ook van zijn klasgenoten de bijnaam Rembrandt. Zijn ouders zijn gescheiden, Joshua is

bij zijn vader blijven wonen. Op school gaat het niet zo lekker. Hij gaat van HAVO terug naar het VMBO en komt in een klas met groepje hangjongeren, aangevoerd door Sergio. Het groepje zorgt voor veel problemen op school, pestgedrag naar klasgenoten, maar ook het treiteren van de leerkrachten. Joshua probeert zich er zoveel mogelijk buiten te houden en reageert zich af door veel tekeningen te maken. Na verloop van tijd zoekt Sergio toenadering tot Joshua en vraagt hem een ontwerp te maken voor een tattoo.

Op veel van zijn tekeningen staat Zivan afgebeeld, een klasgenootje uit zijn vorige klas op de HAVO. Met haar heeft hij een hele goede band opgebouwd. Maar, hij heeft afscheid van haar moeten nemen als zij samen met haar familie teruggaat naar Irak. Hij houdt  contact met haar, maar op een dag beantwoordt ze zijn appjes niet meer. Joshua hoort van een tante dat ze in haar geboorteland is uitgehuwelijkt aan een neef. Dit tot groot verdriet van Joshua. Zivan reist met haar moeder terug naar Nederland als zij voor  een medische behandeling terug komt naar Nederland. Ze moet onderduiken, begint te blowen, belandt in een opvanghuis en later in een afkickkliniek.

Wat mij direct opviel bij dit boek zijn de prachtige illustraties getekend door Martijn van der Linden. De schrijfstijl is pakkend, ontroerend  en lekker vlot. De hoofdstukken zijn kort,  wat zeker voor mensen die niet zo veel lezen een stimulans  is om met dit boek te beginnen.

Ik heb genoten van dit boek en het achter elkaar uitgelezen. Er worden  een paar gevoelige, maar zeer actuele  onderwerpen behandeld zoals uithuwelijken, pestgedrag en blowen. Dat doet mij beseffen dat de pubers van tegenwoordig met heel andere problemen te maken krijgen dan ik vroeger. Een prachtig geschreven jeugdroman met aan de ene kant het verhaal van Zivan,  en de problemen die zij als moslimmeisje ondervind. Maar, de rode draad in het verhaal is toch het tekentalent van Joshua, een uitlaatklep dat hem niet voor niets de bijnaam Rembrandt heeft opgeleverd. Een Mustread voor de jeugd, maar ook zeker voor volwassenen.

Lieve leesgroet Marga Bos