Recensie van Marga·Recensies·Thriller

Kim Faber en Janni Pedersen – Hoogzomer “Een heerlijke spannende Scandi-thriller die je achter elkaar uit wilt lezen”

Kim Faber & Janni Pedersen – Hoogzomer

Wat hebben twee dode mannen met elkaar gemeen, de één wordt gevonden zonder hoofd, de ander zou zelfmoord hebben gepleegd, maar heeft twee kogels in zijn hoofd.

  • Auteur (s)  – Kim Faber Janni Pedersen
  • Uitgever – HarperCollins
  • Paperback
  • 1e druk mei 2021
  • 416 pagina’s
  • 9789402707243

Hoogzomer is het vervolg op Winterland, waarmee ze de prijs voor het beste debuut wonnen in Denemarken. Hoogzomer is zelfstandig te lezen, maar het is wel aan te raden om Winterland eerst te lezen.

Inspecteur Martin Juncker is na de terroristische aanslagen het jaar daarvoor in Kopenhagen overgeplaatst naar het stadje Sandsted. Hij onderzoekt daar, samen met zijn partner Nabiha, de dood van een advocaat. In Kopenhagen krijgt zijn vrouw Charlotte Junckersen een anonieme tip over die aanslagen in Kopenhagen. Ze overlegt met Martin, maar hij weigert mee te werken. Signe Kristiansen, hoofd van een moordsectie in Kopenhagen en voormalig partner van Martin is wel bereid om de zaak te onderzoeken. Als er vervolgens een dode man zonder hoofd wordt aangetroffen gaan bij Charlotte alle alarmbellen af. Signe wordt belast met het onderzoek naar deze moord.

Ik had de eerste hoofdstukken moeite om in het verhaal te komen, ook omdat er steeds verwezen werd naar gebeurtenissen uit Winterland. Maar, na een paar hoofdstukken leerde ik de hoofdpersonen steeds beter kennen en werd duidelijk wat ze met elkaar gemeen hebben. Waar het verhaal in het begin nog ietwat voortkabbelde werd het algauw spannend en had ik moeite om het boek weg te leggen.

De gebeurtenissen komen in een stroomversnelling als Charlotte, die onderzoeksjournalist is, een pakketje krijgt met een telefoon en een tip dat de aanslagen in Kopenhagen voorkomen hadden kunnen worden.  Charlotte is uiteraard geïnteresseerd en besluit contact op te nemen met de tipgever. Ze communiceren uitsluitend via sms’jes met steeds een nieuwe telefoon, tot haar tipgever niet meer reageert op haar berichtjes. Charlotte maakt zich grote zorgen; terecht, want hij blijkt de vermoorde man te zijn in het onderzoek van Signe.  Ondertussen is Martin bezig met het onderzoek naar de dode advocaat. Ze komen erachter dat beide moorden met elkaar in verband staan, maar hoe dan? Het echtpaar Martin en Charlotte hebben samen de nodige problemen, maar ook Signe heeft het privé erg zwaar. Juist deze problemen en de beide moorden hebben weer alles te maken met de aanslagen in Kopenhagen. 

De cover van het boek is prachtig, echt zo’n boek die je gelijk oppakt in de boekenwinkel. Hoogzomer is een uitstekend opgebouwde thriller met goed uitgewerkte personages. Wat mij opviel was dat Martin Juncker, soms Martin Junckersen genoemd werd. De schrijvers geven een inkijkje in de levens van de drie hoofdpersonen, en dat maakt het verhaal weer heel interessant. In het tweede deel volgen de gebeurtenissen elkaar vlot op, zodat ik regelmatig op het puntje van mijn stoel zit.

Dit schrijversduo heeft me erg verrast en is wat mij betreft een nieuw Scandinavisch talent waar ik graag meer van zou willen lezen.

Ik kijk dan ook uit naar het derde deel. En nu ga ik snel op zoek naar Winterland, want die wil ik nu zeker lezen.

Lieve leesgroet Marga Bos