Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Thriller

Spiegeltweeling – Carole Johnstone “Een aanrader voor elke thrillerliefhebber en een ijzersterk debuut van Carole Johnstone.”

Spiegeltweeling – Carole Johnstone

“Een goede thriller is ‘Spiegeltweeling’ van Carole Johnstone zeker!”

Auteur(s) : Carole Johnstone

Uitgeverij : Xander

ISBN :  9789401614979

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback

Aantal pagina’s : 416

Verschijningsdatum : juni 2021

Achterflap

Cat woont in Los Angeles, ver weg van het grote donkere huis in Edinburgh waar ze opgroeide met haar tweelingzus El. Tijdens hun jeugd bedachten ze Spiegelland, een fantasiewereld vol piraten, heksen en clowns, om zo aan hun gruwelijke realiteit te kunnen ontsnappen. Cat wil niet meer aan die tijd terugdenken, en vooral niet aan haar tweelingzus, die met haar man nog steeds in het onheilspellende ouderlijk huis woont.

Maar als El plotseling verdwijnt kan Cat niet anders dan terugkeren naar de grimmige plek uit haar verleden, vol schaduwen en herinneringen. Zo begint een sinistere en razend spannende speurtocht die rechtstreeks naar Spiegelland leidt, en naar de duistere geheimen die daar op Cat wachten…

Mijn leeservaring

Thrillers is een genre wat ik tegenwoordig minder vaak lees dan Fantasy, YA enzovoort. Toch behoort het net als vele anders genres tot mijn favorieten. Ik ben en blijf nu eenmaal een enorme letterverslinder en zolang het me aanspreekt lees ik het graag. Aangezien dit verhaal zich afspeelt in één van de mooiste plekken te wereld voor mij, namelijk Edinburgh, en er op de achterzijde in de flaptekst wordt gesproken over een fantasiewereld en duistere geheimen sprak dit boek mij zeker aan.

De cover foto past bij een sinister thriller verhaal. Donker kleurgebruik met een knallende opvallende kleur voor de titel. Donkere silhouetten van twee lichtvoetig dansende meisjes en een zin “Wat je ziet is niet altijd de waarheid” slingeren mijn verbeelding aan en maken me extra nieuwsgierig naar het inhoudelijke verhaal. Waarvan ik vooraf hoopte dat het weer eens een ouderwets goede thriller zou zijn.

Een goede thriller is ‘Spiegeltweeling’ van Carole Johnstone zeker! Voordat je begint met het lezen van deel 1 kom je op de eerste pagina’s een plattegrond tegen van een woonhuis. De benamingen die de ruimtes hebben op de plattegrond lijken zo uit een kinderlijke fantasie ontsproten en tegelijkertijd zorgt dat al voor kippenvel op mijn huid. Dus het gevoel van een spannende sfeer zit er gelijk in bij mij en met de proloog komt daar nog een extra schepje bovenop.

“Angst, diepgeworteld en broos en heerlijk.”

De schrijfstijl leest voor mij onbelemmerd weg en zo bevind ik me moeiteloos midden in het verhaal en betrokken bij hoofdpersonage Cat. De bewoording is hedendaags, past bij de situaties en zorgt ervoor dat ik de tekst gemakkelijk en snel lees zonder enige moeite. Ik kan op die manier volledig mijn aandacht aan het inhoudelijke verhaal besteden. Wellicht behoeft dit enige uitleg, mochten er bijvoorbeeld tekstueel gezien zaken niet kloppen of foutief staan dan raak ik daar door afgeleid en krijg ik minder plezier en minder mee van het inhoudelijk verhaal. Nu is dit met dit boek absoluut niet het  geval en spreekt de geschreven tekst constant tot mijn verbeelding.

“Vertrouwde keurige grenen meubels en een hoog raam met uitzicht op de achtertuin.”

Qua spanning is het vooral de constante speurtocht, waarvan je zowel als hoofdpersonage Cat en als lezer steeds maar minieme stukjes informatie krijgt. Die informatie zorgt meer dan eens voor een fiks griezelgevoel en laat me alleen nog maar sneller door willen lezen. De behoefte om te weten hoe het verder gaat en wat er precies gebeurd is groot.

“Want een herinnering kan, net als een overtuiging, nog altijd een leugen zijn.”

Cat’s personage is een vrouw met wie ik me onmiddellijk verbonden voel vooral door de manier waarop ze denkt en haar gevoelens toont. Misschien komt het doordat ze ongeveer dezelfde leeftijd heeft, dezelfde nickname draagt, gewoon goed beschreven is of doordat ik een mega grote fantasie heb. Wie zal het zeggen? Het maakt in ieder geval mij niet uit en ik vind het een sterk, goed uitgeschreven karakter die het verhaal van begin tot eind draagt. De andere types die in het boek voorkomen zijn tevens interessant doordat de meeste zo verschillend zijn en opvallende eigenschappen hebben waardoor je ze als lezer ook gemakkelijk onthoudt.

“Ze houdt haar hoofd schuin en ik moet denken aan de tere vogeltjes op mama’s porseleinen borden.”

Het boek is gewoon een goed boek wat mij betreft. Een aanrader voor elke thrillerliefhebber en een ijzersterk debuut van Carole Johnstone. Ze werkt aan haar tweede boek volgens de tot mij beschikbare informatie en ik kijk daar in ieder geval al weer naar uit.         

Lieve leesgroet, Elsa.