Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Koninkrijk – Jo Nesbø “Een zinderend verhaal; wat een opbouw, wat een genot om te lezen. Wat een auteur!!”

Jo Nesbø – Koninkrijk.

Jo Nesbø houdt me ruim 500 pagina’s in zijn greep! Een dikke pil en een dikke #Mustread!

  • Auteur: Jo Nesbø
  • Uitgever: Cargo
  • Nederlands 
  • 1e druk: juni 2021
  • 9789403108711
  • Paperback 
  • 512 pagina’s

Recensie

Roy en Carl Opgard, twee broers samen opgegroeid in een gezin waar de tirannieke vader Opgard een stempel drukt op het gezin. Onder andere met de leefregel: ‘wij tegen de rest’. Hun vader was bikkelhard en duldde geen tegenspraak of inmenging van buitenaf. Carl, de jongste van de twee, vertrok zo snel hij kon naar Amerika om zijn jeugd en de herinneringen te ontlopen. Roy, die zijn broer altijd heeft proberen te beschermen, bleef achter in het afgelegen Noorse bergdorp en dacht dat zijn broer voorgoed vertrokken was. Totdat Carl ineens terugkeert, samen met zijn vrouw en een onzeker en twijfelachtig plan om een luxe hotel bij het dorp te bouwen. De broers worden met argusogen bekeken in het dorp en ze zijn het onderwerp van het gesprek als het gaat om verdachte zaken. Roy en Carl doen veel moeite om van alle verdenkingen af te komen en dat doen ze met onalledaagse oplossingen. Als Roy vervolgens ook nog verliefd wordt op Carls vrouw wordt het helemaal zaak voorzichtig te zijn en te handelen! Geheimen, intriges, soms zelfs dubbele agenda’s maar vooral ook schaamte, schuldgevoel en zeker ook broederliefde. Twee broers die er altijd voor elkaar waren, die al vroeg in hun jeugd op zichzelf en op elkaar waren aangewezen. Als één van de broers zich los probeert te weken van zijn jeugd door te vertrekken hebben de broers nog maar spaarzaam contact. Gaan ze elkaar weer terugvinden?

Koninkrijk wordt verteld door de oudste broer Roy en dat is werkelijk steengoed gedaan! Ik ben groot fan van de Harry Hole serie en de schrijfstijl van Jo Nesbø. Wat mij betreft is hij er heel goed in geslaagd om een standalone te schrijven: ook in Koninkrijk worden de personages subliem neergezet en uitgewerkt! Ja, dat kost natuurlijk wat ‘tijd’ en het duurt dan ook even voor dat het verhaal helemaal staat. Zonder echter saai te zijn! Je proeft dat de personages interessant zijn, dat het ogenschijnlijk saaie dorp met zijn bewoners verre van saai is. Maar vooral de broers zijn enorm intrigerende personages. We krijgen gaandeweg steeds meer zicht op hoe hun jeugd is verlopen en wat dit allemaal voor gevolgen heeft in de toekomst. Hoe Roy het altijd voor Carl heeft opgenomen en hoe dit vaak ten koste ging van hemzelf. Broederliefde, schuldgevoel en schaamte spelen een grote rol. Het verhaal greep me al snel om me vervolgens niet meer los te laten. Jo Nesbø had ruim vijfhonderd pagina’s nodig om Koninkrijk prachtig te vertellen en fraai af te ronden. Voor mij was er geen pagina overbodig! Wat een zalige #Mustread! Wat een heerlijk boek!

Lieve leesgroet Carla Kooijman – van Bakel