Fantasie·Nieuwe serie·Recensie van Elsa·Recensies

Water – Holly Black “Tja, niet alles kan een vijf sterren waardering krijgen, soms is er flink wat ruimte voor verbetering maar ook dat is geen wereldramp en hoort bij het schrijverswerkveld.”                

Water – Holly Black

“Inhoudelijk heeft het verhaal over Kaye en de Faeries zeker een hoop potentie maar als je het mij vraagt is het in dit boek enigszins misgegaan.”

Auteur(s) : Holly Black

Uitgeverij : Boekerij  

ISBN : 9789022593523

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover   

Aantal pagina’s : 304

Verschijningsdatum : augustus 2021

Serie : Faerie 1

Achterflap

Als je bij Faeries denkt aan zachtaardige sprookjesfiguren, dan moet ik je -teleurstellen. Deze Faeries zijn sinistere, verwilderde schepsels die enkel chaos aanrichten. Chaos die je met een beetje pech je leven kan kosten.

Als klein meisje had Kaye drie Faerievrienden van wie ze dacht dat ze denkbeeldig waren. Als ze jaren later een zwaargewonde Faerie aantreft en zijn leven redt, realiseert ze zich dat de fantasiewereld uit haar jeugd maar al te echt is – en gevaarlijker dan ze ooit had kunnen vermoeden. Tegen wil en dank raakt Kaye verstrikt in een eeuwenoude machtsstrijd tussen twee rivaliserende Faerierijken. Voor hen is ze slechts een pion in een strijd die haar dood zou kunnen worden. Kaye is echter niet van plan zich zomaar gewonnen te geven, en roept de hulp in van een mythisch waterwezen. Maar in het land van de Faeries heeft alles een prijs.

Mijn leeservaring

Aangezien ik de ‘Elfhame’ trilogie van Holly Black geweldig vond en die met heel veel plezier gelezen heb werd ik nieuwsgierig naar het eerste deel van haar nieuwe boekenserie uitgegeven door Boekerij. ‘Water’ is het eerste deel van de ‘Faerie’ trilogie, dus ook dit is weer een drieluik. Het tweede deel staat ook al in de pijlers maar laat ik beginnen met dit deel te bespreken.

Om even kort door de bocht te zijn heeft het boek voor mij niet kunnen tippen aan het leesplezier dat ik beleefd heb rondom de ‘Elfhame’ boeken. De schrijfstijl, of het nu door de vertaling is of niet, beviel me stukken minder. De tekst verloopt voor mijn gevoel niet soepel, waarschijnlijk door meerdere samenvallende aspecten. De bewoording is op zich niet ingewikkeld maar het voelt alsof er soms gewoon inhoudelijk zinnen missen om de betekenis van de tekst compleet te maken. Toch leest het verhaal voor mij vlot maar ik betrap mezelf er tijdens het lezen op dat ik me niet hecht aan het hoofdpersonage of überhaupt meeleef met het gehele avontuur. Door de aantrekkelijke proloog voorin het boek had ik meer verwacht van de rest van het verhaal.

Wat betreft de vormgeving van dit boek is het wel weer een genot voor het oog. Afgezien van de roze met blauwe hardcover die je onder de stofomslag vind, vind ik de meerderheid van het boek weer prachtig. Kleine illustraties op elke pagina bovenaan bij de schrijversnaam en de boektitel, elk hoofdstuk een grotere illustratie en een quote zorgen ervoor dat de tekst er verzorgt uitziet. Tevens bevatten de schutbladen weer toffe afbeeldingen van de hoofdkarakters uit het verhaal. De Boekerij weet absoluut hoe je een boek aantrekkelijk maakt voor de desbetreffende lezers doelgroep.

“De stem klonk alsof er droge bladeren werden verguisd.”

Inhoudelijk heeft het verhaal over Kaye en de Faeries zeker veel potentie maar als je het mij vraagt is het in dit boek enigszins misgegaan. Het avontuur en de spanning zijn zeker aanwezig maar meer uitwerking op het vlak van de achtergrond van de personages waardoor je hen beter leert kennen en meer tijd om de gebeurtenissen te beleven had de lezer in zijn geheel meer betrokken bij het verhaal. Op die manier had ik in ieder geval meer plezier aan het lezen beleefd, meer inleving en minder verwarring ervaren.

“Kleine gevleugelde creatuurtjes schoten heen en weer en toonden hun tanden.”

Toch is het niet alleen maar negatief wat ik te vertellen heb over dit verhaal. Het is en blijft een bijzondere interessante wereld vol magie en elvenstof waarover Holly Black schrijft en waar haar verhalen zich afspelen. Er is veel te beleven, soms duister, soms humoristisch wat een prettige sfeer creëert voor de YA Fantasy liefhebbers. Karakter Kaye is ook zeker een type die ik erg kan waarderen en ik ben dan ook wel nieuwsgierig hoe het verder zal gaan in deel 2 ‘Bloed’, die in de aankomende december maand uitgegeven wordt. Bovendien heb ik de stiekeme hoop dat daarin meer aandacht is besteed aan het inhoudelijk uitwerken van alles wat verteld wordt. Tja, niet alles kan een vijf sterren waardering krijgen, soms is er flink wat ruimte voor verbetering maar ook dat is geen wereldramp en hoort bij het schrijverswerkveld.                 

Lieve leesgroet, Elsa.