Blogtour·Boekentips·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

Kattenkasteel – Annick Bardijn #Blogtour opening! “Verrassend hoe het verhaal zich uiteindelijk helemaal ontvouwt.”

Kattenkasteel – Annick Bardijn

“Het ‘Kattenkasteel’ is mij dus zeker wel positief bevallen ondanks mijn enige kritische opmerking omtrent de schrijfstijl.”

Auteur(s) : Annick Bardijn

Uitgeverij : Phoenix Books   

ISBN : 9789083140452

Taal : Nederlands

Uitvoering : Paperback  

Aantal pagina’s : 205

Verschijningsdatum : 7 september 2021

Achterflap

Ontdek het geheim van het Kattenkasteel …

Een uitdaging gaan Liz, Ulrik en Max nooit uit de weg! Inbreken in het griezelige, verlaten Kattenkasteel … Een koud kunstje! Of niet? In de kelder vindt Liz een kistje met de afbeelding van een zwarte kat. Een onheilspellend gevoel bekruipt haar. Maar dan worden de drie jongeren ontdekt …

Raakt het drietal weg uit het Kattenkasteel? En wat haalt Liz zich op de hals door het kistje mee te nemen?

Kattenkasteel. Een avontuurlijk, mysterieus jeugdverhaal voor jongeren vanaf 10 jaar.

Mijn leeservaring

Is het mogelijk dat een boek je alleen al aanspreekt vanwege de titel? In mijn geval, zeker ja. Ik ben nu eenmaal een enorme katten liefhebber en verhalen met deze dieren in een belangrijke rol vinden regelmatig mijn huis. Daarnaast was ik ook gewoon benieuwd naar het zogenoemde avontuurlijke, mysterieuze jeugdverhaal voor lezers vanaf 10 jaar. Wat dit soort jeugdboeken betreft is mijn smaak nog niet heel veel veranderd sinds mijn jeugd en de boeken die ik toen graag las. Liefst hebben ze ook nog een griezelig tintje.

“Opeens werd haar aandacht getrokken door een beweging op het voetpad.”

De schrijfstijl vormt zich door korte, gemakkelijk lezende zinnen passend bij de doelgroep van jonge lezers. Wel voelt de daadwerkelijke bewoording en zinsopbouw niet altijd correct volgens Nederlandse spelling. Regelmatig zijn beide in Vlaamse stijl wat logisch is gezien de Belgische uitgeverij en schrijfster. Hierdoor vind ik het altijd lastig om een verhaal wat toch zo leuk is aan te raden aan de Nederlandse markt wat ik wel met liefde zou doen. Dit komt omdat de jongeren vaak nog in hun leerproces zitten wat betreft schrijven en correct taalgebruik. Ik bedoel hier absoluut niets rottigs mee, maar ik wil alleen benoemen dat de desbetreffende lezer of ouder die dit boek schenkt hiermee rekening houdt. Verder zorgt de schrijfster ervoor dat er moeiteloos beelden in gedachte ontstaan tijdens het lezen dankzij gedetailleerde beschrijvingen en goed in de rest van de tekst verpakte omgeving uiteenzettingen.  

“Het hout had een roodbruine kleur en de bovenkant bestond uit een mooi schilderij van een zwarte kat.”

Het daadwerkelijke verhaal waarin Liz zo’n beetje de belangrijkste hoofdrol vervult is wat mij betreft zeker avontuurlijk en mysterieus. Wat er allemaal gebeurd behield mijn aandacht en zorgde ervoor dat ik verder wilde blijven lezen om te ontdekken wat precies de ontrafeling was van het gehele mysterie. Ik vond het leuk om mee te puzzelen met de personages en vond inderdaad heel lichtjes dat griezelige tintje in het boek. Verrassend hoe het verhaal zich uiteindelijk helemaal ontvouwt. Vermakelijk op onder andere dat gebied en zeker ook wel een slim verhaal dankzij een aantal verwijzingen naar zaken die je in het echte leven wellicht ook eens tegenkomt.

“Een frisse bries kwam de kamer in, maar voor de eerste keer in deze vakantie liet de zon zich zien in een helderblauwe lucht met maar hier en daar een wolkje.”  

Liz is een aangenaam karakter waardoor ik het boeiend vind om haar te volgen en tevens interessant om te zien hoe zij zich verder ontwikkeld gedurende het verhaal. Ook haar directe mede personages, zoals bijvoorbeeld haar broer Ulrik, vervullen een leuke rol en vullen het geheel aan. Je leert hen niet zo heel goed kennen, dat voelt echter niet als een gemis maar juist helemaal prima in de context van hoe het verhaal opgebouwd is en waar het om draait. Alle overige bij personages vervullen net zo’n passende rol.

“Het werd hoe langer, hoe mysterieuzer.”      

Het ‘Kattenkasteel’ is mij dus zeker wel positief bevallen ondanks mijn enige kritische opmerking omtrent de schrijfstijl. Ik heb het nog niets eens gezegd maar ook over de aanwezigheid van katten heb ik niet te klagen. Het boek is een leuk jeugdverhaal waar hopelijk vele lezers plezier aan zullen beleven.    

Lieve leesgroet, Elsa.