Blogtour·Boekentips·Jeugdboek·Kinder Mustreads·kinderboek·Recensie van Elsa·Recensies

Hamley in de sneeuw – Sandra J. Paul #Blogtour “Gewoon weer een hartverwarmend boekje.”      

Hamley in de sneeuw – Sandra J. Paul

“Maar naast dat ik de Hamley boekjes geweldig vind zijn ze absoluut dikke aanraders voor de jonge jeugd!” 

Auteur(s) : Sandra J. Paul

Uitgeverij : Hamley Books

ISBN : 9789464208474

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 110

Verschijningsdatum : oktober 2021

Serie : Hamley, het zwarte katje 3

Achterflap

Het kleine zwarte katje Hamley woont met haar moeder en haar zusjes in een groot huis met een prachtige tuin. Op een winterse ochtend wordt de wereld bedolven met sneeuw. Nieuwsgierig trekt Hamley de tuin in. Ze rent door de sneeuw naar de weilanden erachter. Daar ziet ze vreemde sporen in de sneeuw van dieren die ze nog niet kent. Hamley gaat nieuwsgierig op onderzoek uit, en komt zo in een magische winterse wereld terecht met bijzondere dieren.

Mijn leeservaring

De Hamley boekjes wil ik alleen al door de fantastische covers in bezit hebben. Het zwarte katje Hamley prijkt standaard in het midden van een bijzonder schouwspel op de voorzijde en is gewoon te aandoenlijk om aan me voorbij te laten gaan. De hardcover boekjes met dit bijzondere katje in de hoofdrol zien er telkens ontzettend goed verzorgd en daardoor zeer aantrekkelijk uit voor de lezer.

Deze keer bevind Hamley zich op de cover in een mini iglo omringt door sneeuw, rode paddenstoelen en vlinders. Op de achtergrond een volle maan en besneeuwde sparren. Voor mij een magisch mooi tafereel met een aantal favoriete aspecten en maakt me zo extra nieuwsgierig naar het inhoudelijke verhaal. Wat wederom geschikt is voor lezers vanaf 7 jaar, om voor te lezen of samen met je kind te lezen. Ook in het boek zijn net als met de voorgaande delen prachtige gekleurde illustraties te vinden die perfect passen bij wat er vertelt wordt en het lettertype is overal groot genoeg om gemakkelijk te lezen.

“Als het echt zo bijzonder is, moet ze ervan profiteren.”

Het eerste hoofdstuk begint met een korte uiteenzetting van de thuissituatie van Hamley, met wie en waar ze woont, zo heb je als lezer gelijk weer een helder beeld voor de geest. Het verhaal gaat soepel van start met rustige, zachtaardige bewoording en vlotte bondige zinnen. Overal is de betekenis van wat er vertelt wordt meteen duidelijk en kan het niet anders dan dat de verbeeldingskracht van de lezer volop aangaat door fijne concrete omschrijvingen van omgeving, gebeurtenissen en artikelen. Door ook de verbeelding van de lezer aan te spreken is de tekst over het algemeen nog begrijpelijker en gemakkelijk te lezen voor iedere lezer.

“Ze trekt aan haar moeders oor en springt daarna opgewonden heen en weer.”

Inhoudelijk bevat het boekje weer een bijzonder, leuk en verwarmend vriendelijk verhaal. Grappige hoe Hamley altijd verwonderd is, haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en terecht komt op fantastische plekken. Telkens een nieuw avontuur en hoe leuk is het om haar te mogen volgen. De bij karakters vervullen ieder ook een toepasselijke hulpvaardige of sympathieke rol maar Hamley is absoluut het belangrijkste middelpunt in het gehele verhaal. Kleine dingetjes die zij steeds stap voor stap leert en beseft zijn aandoenlijk. Daarnaast is de magie een heerlijk fantasierijk onderdeel van het verhaal. Gewoon weer een hartverwarmend boekje.

“De hond bromt in zijn slaap en legt zijn poot prompt op haar, als teken dat ze stil moet blijven liggen.”

Het is elke keer weer een verrassing welk avontuur er op de loer ligt voor Hamley in een volgend boekje en zoals telkens ben ik heel benieuwd. Voor mij is het gewoon een “guilty pleasure” zoals ze dat zo mooi in het Engels noemen. Fijne kinderboekjes zijn nu eenmaal heel fijn om soms even tussen al serieuzere zaken door te mogen lezen. Omdat ze liefelijk zijn, vrolijk in vormgeving, tekst en een bijzondere wonderlijkheid bevatten die je zelf ook weer opnieuw naar dingen laat kijken. Maar naast dat ik de Hamley boekjes geweldig vind zijn ze absoluut dikke aanraders voor de jonge jeugd!         

Lieve leesgroet, Elsa.