Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Roman

Laag vliegen de helden – Paolo Bouman “Het verhaal raakt me en stoot me dan weer af, toch laat ik niet los.”

Laag vliegen de helden – Paolo Bouman

“Zonder meer een aanrader als je houdt van een boek dat je meer laat zien dan alleen de zonneschijn van het leven en dat wel alles brengt met de nodige droge inzichtelijke humor.”

•           Auteur(s) : Paolo Bouman

•           Uitgeverij : Lannoo

•           ISBN : 9789401474368

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Paperback

•           Aantal pagina’s : 381

•           Verschijningsdatum : juli 2021

Samenvatting

‘Intouchables’ meets ‘Pulp fiction’

Commercialregisseur Luuk is een lefgozer die volgens zijn eigen regels leeft. Wanneer hij in een rolstoel belandt, besluit hij ook volgens zijn eigen regels te sterven. In Hollywoodstijl, met een pistool, aan zee.

Daar weet Luuk een mishandeling te voorkomen, waarna hij een nieuw levensdoel omarmt: het bestrijden van onrecht. Maar om echt voor het leven te kunnen kiezen, blijkt meer nodig.

In september sprak Paolo mij via Facebook aan met de vraag of ik zijn boek wilde lezen en recenseren. Voor zover ik heb begrepen is dit zijn debuut roman. Nadat ik de samenvatting gelezen had die op de achterzijde van het boek staat sprak het mij zeker aan. Die behelst namelijk één van de meest opvallende thema’s voor mij persoonlijk, dat de hoofdpersoon in dit verhaal in een rolstoel zit en kiest voor een geheel ander levensdoel. Verder roept pistool en onrecht bestrijden een gevoel van actie op dus liet ik mijn interesse blijken en ontving ik al gauw een flinke paperback.

Mijn leeservaring

De cover afbeelding is een opvallende. Gezien de fel rood/oranje achtergrond kleur met daarop een geïllustreerde tekening van man in rolstoel met pistool in de hand. De achterzijde heeft juist een donkere achtergrond kleur en de auteursfoto prijkt in zwart/wit duidelijk afgebeeld langs de gehele achterflap tekst. De tekst details zijn overal helder leesbaar op zowel voorzijde, rug en achterzijde. Een cover dus die mij absoluut was opgevallen in de boekhandel.

“Het zonlicht dat weerkaatst op de duizenden scherven van groen glas, is betoverend.”

Persoonlijk komt het verhaal voor mij wat moeizaam op gang omdat ik moest wennen aan de schrijfstijl. Soms grove bewoording, dan weer mooi, invoelend, visueel beeldend en humoristisch. De herkenbare druk van depressie en andere gevoelsthema’s zoals onder andere rauw, liefde en vriendschappen komt goed naar voren en voelt op vele vlakken bijzonder realistisch. Het verhaal raakt me en stoot me dan weer af, toch laat ik niet los. Uiteindelijk wordt er steeds meer duidelijk en krijgt het verhaal vaart naarmate de ontknopingen meer in zicht gaan komen. Wel zonder overhaasten en neemt de schrijver de tijd om het verhaal volledig over te brengen. Hierdoor is het voor mij onmogelijk om het verhaal snel te lezen en neem ik automatisch de tijd om het boek uit te lezen in een rustig tempo.

“Dat ook de hier geboren generaties de littekens van hun geschiedenis op hun ziel dragen, is even tragisch als logisch.”

‘Laag vliegen de helden’ is een titel die goed tot zijn recht komt nu ik het boek gelezen heb. Ieder mens is een held en tegelijkertijd een boeman voor zichzelf of de ander. Origineel, authentiek. Melancholisch, zwart. Grappig en cru. Hoopvol en zelfdestructief. Vol zit deze roman, vol met vele aspecten van het niet altijd zo gemakkelijke  en toereikende maar oh zo intrigerende leven. Niet het leven van het hoofdkarakter alleen maar ook van een aantal om hem heen. Tevens lijkt het mij dat de lezer hoe dan ook aan het denken wordt gezet over zijn/haar eigen omstandigheden. De personages zijn alle van groot belang in het leven van hoofdpersoon Luuk en krijgen ieder op hun eigen manier een belangrijke, interessante levensontwikkeling die mij als lezer geboeid houdt.  

“Hoe wist je nu dat in zo’n golem niet iemand opgesloten zat die helder van geest was en uit alle macht probeerde gehoord te worden, door de muren van zijn fysieke kerker heen?”

Zonder meer een aanrader als je houdt van een boek dat je meer laat zien dan alleen de zonneschijn van het leven en dat wel alles brengt met de nodige droge inzichtelijke humor. Ik heb van het boek genoten en ben benieuwd naar een volgend boek van Bouman. Ook al kan ik me voorstellen dat het over een totaal ander maar wel degelijk veelzeggend onderwerp zal gaan.       

Lieve leesgroet, Elsa.