Blogtour·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

Het magische meer – Rani de Vadder #Blogtour “Ze blijft me steeds verrassen met elk nieuw verhaal, lijkt over een grote fantasie te beschikken waardoor er iedere keer weer een totaal ander soort verhaal ontstaat.”

Het magische meer – Rani de Vadder

“Fie en Alex beleven zeker een avontuurlijke tocht die de jonge lezers absoluut zal vermaken. Laat dat nou net zijn waar dit verhaal voor bedoeld is.”

Productspecificaties

•           Auteur(s) : Rani de Vadder

•           Uitgeverij : Hamley Books

•           ISBN : 9789464208528

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Hardcover

•           Aantal pagina’s : 222

•           Verschijningsdatum : november 2021

Samenvatting

Wanneer de tweelingzus van Fie heel erg ziek wordt, komt ze in een coma terecht. Maar volgens Fie ligt Minne in een diepe slaap, waar ze zonder de hulp van Fie niet meer uit zal geraken. Samen met haar vriend Alex reist Fie in haar dromen naar de magische wereld, Withaven, die door de tweelingzussen werd gemaakt.

Tijdens de reis krijgen de vrienden hulp van verschillende wezens, waardoor zowel Fie als Alex ervan overtuigd raken dat ze Minne echt kunnen redden. Maar als ze op het kwaad stuiten dat Minne in zijn greep houdt, lijkt een oplossing wel heel ver weg.

Mijn leeservaring

Dit is dan alweer het derde boek wat ik van deze schrijfster in handen heb gekregen om te lezen en te recenseren. Het betreft wederom een jeugdboek net als ‘Draco’, haar voorgaande titel die ik toentertijd met veel enthousiasme voorzien heb van een zeer positieve recensie. ‘Het magische meer’ sprak mij aan omdat er op de achterzijde gesproken wordt over een reis via dromen naar een magische wereld, de ziekte van Fie’s zus die nieuwsgierigheid opwekt en de bijzonder mooie cover waarop de kleuren weer in mijn lievelingspalet vallen.

Het boek heeft een hardcover omslag met op de voorzijde een afbeelding die spreekt tot de verbeelding. Het meisje zittend op haar knieën en haar armen gestrekt richting de witte wolf onder haar, het lijkt erop dat zij zich op het ijs bevind en de wolf eronder in het water. Uiteraard roept dit vragen op en wil ik weten hoe dit in het verhaal naar voren zal komen. Verder zijn de kleuren zoals ik zei naar mijn mening mooi en dromerig met helder blauw, zacht wit, rustig roze neigend naar paars en meer tinten. Zoals ik ondertussen gewend ben ziet het boek er prachtig verzorgd uit en past het goed in het portfolio van Hamley Books, de uitgeverij.

“Hij rolde zich steevast naast haar op, drukte zijn harige lijf tegen het hare en spinde zo luid dat zijn snorharen ervan trilden.”

Vanaf de eerste pagina’s merk ik hoe gemakkelijk de tekst leest. De bewoording past goed bij de jeugd doelgroep. De zinnen zijn kort gehouden en vrij van ingewikkelde woorden die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Echter vind ik het persoonlijk iets te simplistisch in vergelijking met hoe ‘Draco’ geschreven was. Dit kan volledig aan mij liggen en doet ook zeker niet af aan het talent van de schrijfster voor jeugdboeken. De hoofdstuk verdeling is aangegeven met een nummer en een korte inleidende zin. De hoofdstukken zijn telkens niet heel lang waardoor het eenvoudig is om het verhaal op te delen in verschillende kortere leesmomenten of om gewoon in één keer door te lezen, net wat de lezer zelf wil natuurlijk.

“Fie moet wel vier keer kloppen. Binnen klinken vreemde geluiden: gemompel, gekrijs, gefluit.”

Inhoudelijk vind ik het verhaal vermakelijk maar al lezende kon ik niet helemaal opgaan in het gene wat verteld wordt. Hierbij kom ik terug op dat ik het geheel iets te simplistisch verteld vind worden, waardoor het voor mij voorspelbaar wordt wat er steeds met de hoofdpersonages gaat gebeuren. Het kan zijn dat het volledig aan mij voorbij is gegaan maar in dit verhaal vind ik geen leerrijke momenten terug. Niet dat het altijd aanwezig moet zijn, echter had het meer verrijking kunnen geven aan ‘Het magische meer’ an sich en voor verbinding kunnen zorgen met hoofdpersonage Fie en haar verhaal. Wel vind ik het sprookjes gehalte leuk dat veroorzaakt wordt door de wereld waarin de hoofdkarakters belanden, zijn er grappige momenten en zijn de karakters per stuk aandoenlijk of interessant op hun eigen manier. Fie en Alex beleven zeker een avontuurlijke tocht die de jonge lezers absoluut zal vermaken. Laat dat nou net zijn waar dit verhaal voor bedoeld is.

“Alles daar is wild, magisch en fantastisch, maar er zijn ook slechte dingen.”

Toch zal ik ook nu weer een volgend boek van de schrijfster oppakken omdat haar boeken mij zeker wel leesplezier bezorgen. Ze blijft me steeds verrassen met elk nieuw verhaal, lijkt over een grote fantasie te beschikken waardoor er iedere keer weer een totaal ander soort verhaal ontstaat. Ik weet toevallig dat er eentje op de planning staat voor het voorjaar aankomend jaar en ik heb de goede hoop dat het dan weer een YA mag betreffen. We zullen het weer af moeten wachten. Gelukkig zijn er zoveel boeken dat we ons nooit hoeven te vervelen.         

Lieve leesgroet, Elsa.