Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Als de koning sterft – Elina Backman  “Als auteur mag je dromen van zo’n debuut!!”

Elina Backman – Als de koning sterft.

Dit is het debuut van Elina Backman, een droom debuut! En nu blijkt ook nog een het eerste deel van een nieuwe serie te zijn! Heerlijk toch?

  • Auteur: Elina Backman
  • Uitgever: Cargo
  • Nederlands 
  • 1e druk: september 2021
  • Paperback
  • 9789403119519
  • 460 pagina’s

Saana liep zich zelf als online redacteur te vaak voorbij en nam nauwelijks tijd voor zichzelf. Als ze ontslagen wordt komt ze tot het besef dat ze het anders aan gaat pakken. Ze besluit om de zomer door te brengen bij haar tante in Hartola, om tot rust te komen en te bedenken wat ze nu echt wil met haar leven. Al snel beseft ze dat het wel erg saai is in dit slaperige stadje en dat ze genoeg Netflix series heeft bekeken. Als ze met haar tante een wandeling maakt en ze een bloem vinden bij de stroomversnelling van de rivier langs Hartola vertelt haar tante over de onopgeloste moordzaak van ongeveer dertig jaar geleden op de vijftienjarige Helena. Op de plaats waar ze is gevonden legt iemand af en toe een bloem neer. Saana besluit om deze zaak uit te zoeken en te kijken hoe ver ze komt om dit mysterie op te lossen. Waarom zijn er tegenstrijdige berichten over deze zaak? Is het moord, zelfmoord of een ongeluk? Het lijkt er in elk geval op dat niemand dit tot de bodem heeft uitgezocht.

In Helsinki is er een melding van een brute moord op een succesvolle zakenman die gevonden wordt bij de Koningspoort van het zee fort Suomenlinna. De man is niet alleen vermoord maar ook gebrandmerkt. Dat het niet bij deze ene moord blijft blijkt al snel zodra de tweede moord ontdekt wordt en er aanwijzingen zijn dat er nog twee zullen volgen. Vier doden, vier koningen zoals in een kaartspel.

Saana komt stapje voor stapje verder met ‘haar zaak’, tegelijkertijd lijkt de politie niet erg veel vorderingen te maken met hun moordzaken op  de ‘koningen’.

Als een vriendin van Saana haar probeert te koppelen aan Jan, een vriend van haar man, en werkzaam bij de politie, lijken de zaken langzaam aan naar elkaar te groeien, zoals ook Saana en Jan langzaam naar elkaar toe bewegen. Wat heeft de zaak uit 1989 rondom Helena te maken met de moordzaken van nu? En komen Saana en Jan nader tot elkaar door de verschillende zaken of speelt er meer?

Het lezen van een debuut vind ik meestal wel speciaal. Een auteur die zijn eerste boek heeft afgeleverd zal best gespannen zijn over hoe zijn/haar boek zal worden ontvangen. Vindt men het goed, of is er vooral kritiek. Mij lijkt dit zenuwslopend eerlijk gezegd. Kritiek leveren is erg makkelijk, een boek schrijven is dat zeker niet! Over dit debuut ben ik zeer positief! Van Als de koning sterft heb ik genoten! Er is een vrijwel constante spanning voelbaar waardoor je verder wilt lezen. Het verhaal is goed opgebouwd, heeft geen losse eindjes, loopt soepel is boeiend en goed te volgen. Kortom een verhaal waar veel aandacht is besteed. Ook de cover ziet er fantastisch uit! Als auteur mag je van mij dromen van zo’n debuut! Voor mij dus een hele fijne Mustread, eentje waarvan ik het vervolg ook graag zal lezen!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman