Blogtour·Recensie van Elsa·Recensies·YA Mustreads or Not?·Young Adult

Als je hartslag wegvalt – Christine Geysen #Blogtour “Wat betreft het einde van deze trilogie is het helemaal goed zo denk ik. Een mooi, toch wel verrassend slot dat op een speciale manier afgesloten is zonder losse eindjes.”

Als je hartslag wegvalt – Christine Geysen

“Wel is net zoals bij de voorgaande delen invoelend geschreven zoals ik het ervaar waardoor het voor mij als lezer gemakkelijk wordt om mee te leven met hoofdpersonage Helia en de anderen personages.”

Productspecificaties

•           Auteur(s) : Christine Geysen

•           Uitgeverij : Phoenix Books  

•           ISBN : 9789083140483

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Hardcover

•           Aantal pagina’s : 243

•           Verschijningsdatum : 29 oktober 2021

•           Serie : Als je sterft trilogie, deel 3

Samenvatting

ZAL HELIA EEN MANIER VINDEN OM MICHAEL TE SLIM AF TE ZIJN? OF TREKT DE DOOD TOCH ALTIJD AAN HET LANGSTE EIND?

Lex en Helia bezegelden hun liefde en de deal met Michaël. Cynthia zal als laatste de regeerperiode moeten volbrengen, maar dat is buiten Matthis gerekend. Hij beweert dé oplossing te hebben om de dood te ontlopen!

Maar is dat wel zo? Is Matthis écht hun reddende engel? Kan hij doen wat hij Helia beloofd heeft en wat zij het liefst wil van alles: haar dochter beschermen? Of heeft Michaël nog een meesterlijke zet achter de hand? Want kan je dat eigenlijk wel, de dood te slim af zijn?

Mijn leeservaring

Voor mijn gevoel leek het lange tijd geleden dat ik deel 1 en deel 2 van de ‘Als je sterft trilogie’ heb gelezen maar in de praktijk blijkt dit mee te vallen. In juli 2019 en augustus 2020 om precies te zijn. Echter lees ik zoveel boeken per jaar dat het niet heel gek gedacht was. Even was er zelfs gevaar dat dit derde deel het levenslicht helemaal niet zou zien. Maar gelukkig voor Christine Geysen heeft zij vrij snel een andere uitgeverij, namelijk Phoenix Books, kunnen vinden die het derde deel alsnog uit wilde geven na het faillissement van de haar vorige uitgeverij.

De hardcover versie van dit derde deel past ondanks de wisseling van uitgeverij goed bij de voorgaande twee delen. In ieder geval hetzelfde formaat boek, voor zover ik kan zien hetzelfde lettertype voor de auteursnaam, titel en andere tekst onderdelen en een thematisch bijpassende coverafbeelding. Op de voorzijde zie je een jong stel met een kindje op hun arm in het duister richting, naar ik vermoed, een blokhut lopen. Door de grotendeels omringende duistere donkere omgeving heeft de cover een mysterieuze uitstraling die nieuwsgierig maakt naar het inhoudelijke verhaal.  

Toen ik begon met lezen merkte ik direct dat het verhaal enigszins weggezakt was en persoonlijk had ik een beknopte samenvatting aan het begin van de twee eerdere titels fijn gevonden. Net om even die opfrisser te geven bij de desbetreffende lezer hoe het verhaal ook alweer in elkaar zit. Maar goed, ik moest het dus zonder stellen en zo alsnog redelijk vlug door krijgen wie de personages ook alweer zijn ten opzichte van elkaar enzovoort om met plezier en begrip het verhaal te kunnen lezen.

“Als ik merk dat mijn tas te warm is om uit te drinken, ik wil niet nog een keer dezelfde fout maken, zet ik hem neer op een onderzetter en kijk ik naar Matthis.”

De schrijfstijl bestaat uit zeer Vlaamse bewoording en zinsopbouw. Persoonlijk leest dit voor mij niet zo prettig en soepel. Daarnaast komt het boek taalkundig gezien daardoor minder geschikt over voor de jongere Nederlandse lezers. Gezien de andere manier van spellen, zinnen vormen en soms totaal andere betekenis van woorden in de Nederlandse taal. Wel is net zoals bij de voorgaande delen invoelend geschreven zoals ik het ervaar waardoor het voor mij als lezer gemakkelijk wordt om mee te leven met hoofdpersonage Helia en de anderen personages. Hierdoor wordt het wel duidelijk voor mij dat er subtiel al dan niet bewust ingespeeld wordt op het empathische vermogen van de lezer. Ook al komt dit waarschijnlijk puur doordat de schrijfster tijdens haar schrijfproces meeleeft met haar karakters en wat die allemaal meemaken in de drie boeken. 

“Ik ben iemand geworden die ik altijd verafschuwd heb, een zwartkijker.”

Zoals vanaf het begin van de trilogie duidelijk werd, is dat je de volledige opgroei periode van voornamelijk Helia meemaakt tot aan haar volwassen voorkomen in dit slotdeel. Hierdoor is het wellicht wat gek dat ook dit derde deel een YA boek is aangezien ze hier een dertiger is en een kindje heeft samen met Lex. Ik merk dat ik tijdens het lezen soms vergeet dat het een Young Adult boek is. Maar goed, ik begrijp uiteraard dat als je met deel 1 in een genre begint het ook in dat genre afgerond wordt. Wel vind ik het fijn dat het niet mijn taak is om me over de genre typering te buigen en gewoon het betreffende verhaal mag lezen. Doordat Helia nu volwassen is kan ik wel nog gemakkelijker inleven en meeleven met wat zij allemaal meemaakt.

“Een warm bad zou me deugd doen, maar daar heb ik de tijd niet voor, dus draai ik de knop van de douche open en spring ik op en neer om de koude waterstralen te ontwijken totdat deze omslaan in warm.”

Wat betreft het einde van deze trilogie is het helemaal goed zo denk ik. Een mooi, toch wel verrassend slot dat op een speciale manier afgesloten is zonder losse eindjes. Persoonlijk ben ik ook heel benieuwd naar nieuwe verhalen van Christine en vooral wat voor thema’s en hoofdonderwerpen ze kiest. Tot die tijd raadt ik de ‘Als je sterft trilogie’ zeker wel aan omdat het levenselement dat we allemaal eens zullen ondergaan in de basis origineel verwerkt is en de karakters boeiend zijn om te volgen.             

Lieve leesgroet, Elsa.