Recensie van Carla·Recensies·Thriller

De weg naar huis – Sebastian Fitzek  “SPANNEND! Het is niet te doen; zo spannend, zo lang de weg naar de ontknoping!”

Sebastian Fitzek – De weg naar huis.

Dit boek is verplichte thrillerkost! Wow wat een boek is dit!

  • Auteur: Sebastian Fitzek
  • Uitgever: The House of Books
  • Nederlands 
  • 1e druk: november 2021
  • Paperback
  • 9789044362190
  • 352 pagina’s

Jules Tannberg heeft een telefoondienst van zijn beste vriend overgenomen. Een dienst die bedoeld is voor vrouwen, die ’s avonds bang worden als ze op weg zijn naar huis. Het is dan fijn om iemand te hebben die hen onderweg kan kalmeren en telefonisch begeleiden, tot dat ze weer veilig thuis zijn. Eigenlijk gebeurt er nooit iets dreigends onderweg. Maar vanavond is alles anders wanneer Jules Klara aan de telefoon heeft!

Klara is doodsbang, ze is eerder aangevallen door een man die op haar slaapkamermuur in bloed een datum heeft geschilderd. Dit is de dag van Klara’s dood is haar verteld. En over twee uur is die dag aangebroken.

De weg naar huis start al met een geweldig spannende Proloog. Maar dit is helemaal niets vergeleken met de rest van het boek!

Hierboven heb ik iets ‘weggegeven’ over het verhaal, maar ik heb me beperkt, op één detail na, tot wat ook op de achterflap wordt vermeld. Verder ga ik bewust niets prijsgeven over De weg naar huis, dat zou zonde zijn. Wel over hoe ik het heb ervaren.

Ik vroeg me geregeld af tijdens het lezen waarom Sebastian Fitzek dit boek zo uitsmeert! Ik wilde weten hoe het zat, niet straks maar NU! Natuurlijk snapte ik wel waarom, maar het voelde bijna onverteerbaar, zo spannend en zo lang de weg naar de ontknoping was!

Tijdens het lezen ga je denken dat er een paar personages gek zijn geworden. Nou eigenlijk weet je het wel zeker… tot dat je aan jezelf begint te twijfelen! Ik word toch zeker niet gek? Ja, ik heb zo mijn vermoedens halverwege het verhaal, maar gaandeweg raak je steeds meer verwijderd van de oplossing lijkt het. Je zakt steeds verder in het drijfzand.

Het is niet zo dat je op het verkeerde been wordt gezet. Nee, je hebt eigenlijk helemaal geen been om op te staan! Je zit met een kluwen wol, zo in de knoop dat het je niet lukt om het uit de war te halen. Je prutst en prutst, het wordt alleen maar erger en erger. En als je het op wilt geven met die hele kluwen, neemt Fitzek het van je over en ontwart de hele boel voor je.

Dit was één Mindfuck! Dit had niets te maken met een plottwending, of desnoods twee. Dit was meer een draaikolk aan wendingen. Er kwam geen eind aan, al dacht je soms van wel. Om duizelig van te worden.

Aanrader? JA. Mustread? ZEKER! Ik zeg: verplichte leeskost voor thrillerliefhebbers!!

Dit boek gaat in mijn top 5 gelezen boeken van 2022 behoren, dat kan bijna niet anders! (en het is nog maar januari!)

Lieve leesgroet, Carla Kooijman