Recensies·Recensies van Moon·Roman

Gênant – Roos Verlinden ****

Gênant – Roos Verlinden   

“Hilarisch en vermakelijk, alsof je op de koffie bent bij de hoofdpersonage je wordt getrakteerd op een geweldige verhaallijn.”

  • Auteur: Roos Verlinden
  • Uitgeverij: ISKander
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789083056661 
  • Druk: 1 
  • november 2021 
  • 244 pagina’s

“Net als de malende vraag die me twee nachten wakker hield hoe het toch mogelijk is dat mijn lichaam van slag raakt door een man op wie ik toevallig het zicht had. Van wie ik wil weten wie hij is, waar hij woont, wat hij doet en  waarom hij naar de crematieplechtigheid van iemand als Delphine kwam”


Oef, wie is die knappe man? Sinds de crematie van haar overbuurvrouw Delphine kan Els de Vries de aantrekkelijke man niet meer uit haar hoofd krijgen. Na zes jaar weduwe te zijn weet Els niet wat haar overkomt, ze heeft gevoelens overal! Om achter de identiteit van de man te komen, gaat Els op onderzoek uit en duikt in het leven van haar overleden buurvrouw. Hoe Gênant Els het ook vindt dat zij op haar zevenenzestigste deze gevoelens kan hebben, ze wil de man nog eens ontmoeten.

Roos Verlinden weet de lezer vanaf het begin het heerlijke verhaal in te zuigen, Els verteld de lezer het verhaal alsof je met haar op de koffie zit. En wat voor een verhaal. Menigmaal zal er een glimlach om je lippen verschijnen, mocht het niet zo zijn dat je toch even hardop moet lachen om de perikelen van de “oudere” vrouw. De pensionado heeft het naast alle beslommeringen van haar leven toch ook aardig druk met de gebeurtenissen van de overbuurvrouw in de gaten te houden en het gevoel te ontleden welke de onbekende man bij haar te weeg bracht. Roos Verlinden heeft een zeer interessante schrijfstijl zij bezit een aantrekkelijke woordkeuze welke op de juiste momenten wordt aangevuld platvloers taalgebruik, dit past perfect met de twijfels en gevoelens die de hoofdpersonage bezighoudt.

Komisch en enorm vermakelijk leesvoer.

De lezer is getuige van de zoektocht en de ontwikkeling van Els, dat er het een en het ander veranderd nadat zij wordt verrast door de voor haar onbekende gênante  gevoelens. Sinds de crematieplechtigheid van Delphine de overbuurvrouw met haar “geheimen”, staat het leven Els op zijn kop, Verlinden beschrijft dit zonder gene en in volle overgave aan de lezer, aan verbeelding geen gebrek want door de overtuigende manier waarop de karakters zijn neergezet verschijnen de scenes als vanzelf op je netvlies.

Gênant is zeker niet gênant om te lezen, het is een heerlijk open en eerlijke roman waarbij het leven van een ruime zestiger onder de loep ligt en waarin de zoektocht naar gevoelens en wat wel en niet meer kan als je ouder bent op een uiterst vermakelijke manier wordt neergezet. Roos Verlinden weet de verhaallijn op een hilarische manier af te sluiten. Met een dikke glimlach op mijn gezicht sla ik Gênant dicht.

Lieve leesgroet Moon Kager ****