Recensie van Carla·Recensies·Thriller

De Cock en moord op stand – Baantjer – Peter Römer  “Wat leuk om eens een ‘Baantjer’ te lezen! Maar dat wisten fans natuurlijk allang!”

Peter Römer – Baantjer- De Cock en moord op stand.

Het 90e boek rondom De Cock, bedacht en de meeste geschreven door A.C. (Appie) Baantjer, maar nu worden deze boeken geschreven door Peter Römer, de zoon van Piet Römer die vroeger De Cock in de tv-serie speelde. Hoe mooi is dit?

  • Auteur: Peter Römer
  • Uitgever: De Fontein
  • Nederlands 
  • 1e druk: februari 2022
  • Paperback
  • 9789026152283
  • 144 pagina’s

De Cock en moord op stand; op een ijskoude winterochtend krijgt De Cock een melding dat er een lijk is aangetroffen. Notabene in het Paleis op de Dam! De man is neergestoken op klaarlichte dag in aanwezigheid van vele andere bezoekers. De vraag dringt zich op waarom deze man, die jonkheer Hugo van Coevorden blijk te zijn, vermoord is. Ook de specifieke moordplek roept vraagtekens op; waarom in het Paleis? De vragen kunnen alleen niet worden beantwoord, De Cock en zijn team lopen hopeloos vast en het lijkt erop dat deze zaak in de la met onopgeloste moorden zal belanden.

Kort hierna wordt er nog een lijk aangetroffen, dit keer in een antiquariaat in de Voetboogsteeg. De eigenaar van deze zaak wordt neergestoken gevonden tussen zijn geliefde oude boeken. Juist op het moment dat er wordt overwogen om de moord op de jonkheer voor nu af te ronden lijkt er toch een verband tussen deze twee moorden aanwezig te zijn.

Ik keek vroeger altijd naar de serie Baantjer. Wie niet van mijn generatie?  De Cock met ceeooceekaa, ik hoor het Piet Römer nog zeggen! Toch had ik nog niet eerder een Baantjer gelezen! Toen ik vorig jaar contact had met uitgeverij De Fontein i.v.m. mijn Boekpraat, kwam Baantjer, de 90e alweer, ter sprake! En op dat moment nam ik mezelf voor – in een nostalgische bui? – om dit jubileumboek over De Cock te gaan lezen. En om in de sfeer te komen heb ik voordat ik in De Cock en moord op stand begon nog eerst één oude aflevering van Baantjer gekeken. Superleuk! Al is het in deze tijd wel een soort slow televisie geworden! Evengoed leuk! Na dit nostalgische gebeuren begon ik met enorm veel plezier in deze De Cock en moord op stand. En nog belangrijker: dat plezier heb ik van het begin tot het einde gehouden!

Lieve leesgroet, Carla (met cee)  Kooijman met (kaa)