Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Geluk is een kat – Stéphane Garnier “Ik heb genoten van de leuke inhoudelijke tekst, liefdevolle aandachtspuntjes waarnaar verwezen wordt, de hilarische tekeningen en al de overige illustraties die overal in het boek te vinden zijn.”

Geluk is een kat – Stéphane Garnier

“Wat dat betreft ben ik het met de schrijver eens dat zij een perfecte voorbeeldfunctie hebben voor de mens op diverse vlakken.”

Product specificaties

•           Auteur(s) : Stéphane Garnier

•           Uitgeverij : Xander

•           ISBN : 9789401615914

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Hardcover

•           Aantal pagina’s : 255

•           Verschijningsdatum : december 2021

Samenvatting

Zeg nou zelf: hebben katten niet het ultieme geluk gevonden? Slapen in de zon, op je wenken bediend worden en je vooral niet te veel haasten: we zouden ons collectief wat katachtiger moeten gedragen en ons wat minder met oppervlakkige, menselijke activiteiten bezig moeten houden. Daarom vind je in dit werkboek talloze praktische oefeningen, puzzels en experimenten om het leven van een kat te observeren en precies zo te doen als zij. Leer als een kat naar de wereld te kijken, je liefde te verspreiden en je territorium te bewaken.

Mijn leeservaring

Zodra een boek enigszins iets met katten te maken heeft wordt mijn aandacht getrokken. Zo dus ook bij dit knalroze hardcover exemplaar met een zwarte kat op de voorgrond en als titel ‘Geluk is een kat’ van Stéphane Garnier. Het boek ziet er aantrekkelijk uit en bovenaan de cover staat ook nog eens “zo word je een kat in 30 dagen”. Aan de binnenzijde zijn tal van leuke illustraties te vinden die de tekst begeleiden en is er tevens genoeg notitie ruimte om zelf aan de slag te gaan. Het boekje valt namelijk onder de typering Levenskunst van Xander Uitgevers wat voor mij overeen lijkt te komen met zelfhulp boeken & lifestyle genres.

“Alleen zijn en iemand verleiden is een hele opgave, maar denk niet dat je als je met z’n tweeën bent je je partner niet meer hoeft te verleiden. Alle koppels maken die vergissing, totdat hun de ogen worden geopend. Soms te laat.”

Wat ik merk tijdens het lezen is dat de serieuze onderwerpen telkens overgoten zijn met een komisch sausje. De teksten zijn raadgevend en behulpzaam bedoelt, om je verder te helpen en om je te helpen loslaten indien nodig. Er worden wel degelijk slimme opties aangegeven om wat lichter, rustiger, zeker ook weerbaarder en liefdevoller door het leven te gaan. Dat daarbij de vergelijking met een kat als goed voorbeeld dient is voor mij als kattenliefhebber geen verrassing. Wat dat betreft ben ik het met de schrijver eens dat zij een perfecte voorbeeldfunctie hebben voor de mens op diverse vlakken. Het is absoluut geen hoogdravende psychologie maar gewoon net dat boekje dat je attent maakt op dat je mag ontspannen. Dat is tenslotte wel nodig om gezond te functioneren in het leven.

“Laten we vooral niet vergeten te communiceren, want dat is wat mensen mensen maakt. Maar dat is precies wat we niet doen als we avonden, dagen, weekenden lang vastgekluisterd zitten aan een beeldscherm dat ons overspoelt met futiel, leeg en makkelijk plezier, en we onze diepste verlangens vergeten.”

De schrijfstijl leest luchtig qua bewoording, zinsverloop en is zoals ik eerder aangeef zeker ook met de nodige humor doorspekt. De schrijver heeft heel wijs zijn kat (en zeer waarschijnlijk tevens vele andere katten) bestudeerd om vervolgens alles wat hij leerde op tactische wijze te verwerken in ‘Geluk is een kat’.  Doorgaans las ik het boek in een vlot tempo, met een glimlach, zo af en toe met een denkrimpel om na te gaan hoe het nu eigenlijk allemaal zit en toepasbaar is in mijn eigen leven.

“Als we communiceren in een poging elkaar te verstaan, te veranderen, lief te hebben, dan zijn we allemaal een beetje meer mens.”

Ik heb genoten van de leuke inhoudelijke tekst, liefdevolle aandachtspuntjes waarnaar verwezen wordt, de hilarische tekeningen en al de overige illustraties die overal in het boek te vinden zijn. Voor mij heeft dit en al het bovenstaande voor een bijzonder leuke leesronde gezorgd.            

Lieve leesgroet, Elsa.