Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

Bloed – Holly Black “Soms is het schrikken door de keuzes die ze maakt, lichtelijk ondoordacht en destructief maar daarnaast ook dapper en veerkrachtig.”

Bloed – Holly Black

“Valerie is een personage met wie je gemakkelijk meeleeft en betrokken raakt bij situaties waarin ze al dan niet ongewild in beland.”

Product specificaties

•           Auteur(s) : Holly Black

•           Uitgeverij : Boekerij

•           ISBN : 9789022594445

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Hardcover

•           Aantal pagina’s : 256

•           Verschijningsdatum : december 2021

•           Serie : Faerie-trilogie, deel 2

Samenvatting

De zeventienjarige Valerie is haar leven zat en besluit van huis weg te lopen naar New York. Daar kan ze ontsnappen aan haar verleden en het leven dat haar heeft verraden. Vol hoop op een betere toekomst en met een nieuwe identiteit voegt ze zich bij een groep krakers die zich in het ondergrondse metrostelsel hebben verscholen.

Maar Vals nieuwe vrienden hebben iets magisch. Wanneer een van hen haar weet over te halen om de schuilplaats van een mysterieus schepsel op te sporen, komt ze achter hun ware gezicht. Val zal verscheurd worden tussen haar gloednieuwe affectie voor het eervolle wezen waarop ze moest jagen en haar angst voor de monsters waar haar vrienden langzaam in veranderen.

Mijn leeservaring

De verhalen van Holly Black zijn inmiddels boeken waar ik met enthousiasme naar uit kijk als ze in het Nederlands uitgegeven worden door Boekerij. De mooie hardcover limited editions van deze uitgeverij dragen daar zeker aan bij want het zijn absoluut plaatjes voor de boekliefhebber maar ook de Faerie wereld die geschapen is door de desbetreffende schrijfster blijft me telkens verrassen en met nieuwe verhalen boeien. Ook al vond ik het eerste deel ‘Water’ van de Faerie-trilogie wat tegenvallen (mijn recensie van deel 1 is online op diverse plekken te vinden) keek ik toch van harte uit naar het vervolg omdat ik nu eenmaal verknocht ben aan de Fantasy werelden van Holly Black.

Wat mij verraste toen ik begon met lezen van ‘Bloed’ is dat dit verhaal een ander hoofdpersonage heeft ten opzichte van deel één, wel is de Faerie wereld waarin alles zich afspeelt enigszins overeenkomend. Hierdoor voelde het als een geheel nieuw verhaal en niet zozeer opeenvolgend onderdeel van een trilogie. Echter stoorde mij dat geenszins en leek het eerder een plus punt te zijn voor mij als ik er achteraf over nadenk. In de oorspronkelijke Engels uitgaves zijn de verhalen van deze trilogie lange tijd vooraf aan de Elfhame-trilogie (die eerder door Boekerij is uitgegeven) uitgebracht en was het min of meer de begin tijd van de schrijfster wat betreft de Faerie wereld. Wellicht dat dit ook van invloed is op specifiek deze verhalen en mijn belevingsgevoel daarin.

“Het was vreemd dat, als er bizarre dingen gebeurden, het moeilijk was om het maaswerk van redenen en impulsen en gedachten te volgen dat je in die bizarre situatie had gebracht.”   

De schrijfstijl verloopt in dit boek voor mij prettig met fijne, mooie bewoording en meeslepend qua zinsopbouw. Ik raak gauw betrokken bij wat hoofdpersonage Valerie allemaal meemaakt en ziet. Kan het me qua verbeelding goed voorstellen in gedachte en geniet van de magische passages tot aan de laatste pagina. Geheel passend bij het YA genre en de doelgroep leest het boek vlot.    

“Elke emotie is een drankje dat we tot op de bodem leeg moeten drinken, maar soms denk ik dat we net zozeer van het zuur als van het zoet houden.”

Valerie is een personage met wie je gemakkelijk meeleeft en betrokken raakt bij situaties waarin ze al dan niet ongewild in beland. Soms is het schrikken door de keuzes die ze maakt, lichtelijk ondoordacht en destructief maar daarnaast ook dapper en veerkrachtig. Ze is in ieder geval een karakter die ik niet snel zal vergeten. De andere personages in het verhaal zijn ieder bijzonder, soms eigenaardig, altijd interessant of angstaanjagend en indrukwekkend op hun eigen manier.  

“Nimmer Nooit Nooitgedachteland. Ze hoefde de schaduwen niet te laten dansen.”

Het verhaal is mij goed bevallen. Vooral doordat er een duistere fascinerende kant is vol aantrekkelijke magie die geëxploreerd wordt dankzij Valerie en niet alleen maar sprookjesachtige perfectie in een tienerleven. De innerlijke strijd die zij doorworsteld vind ik boeiend net als alle wezens met wie zij te maken krijgt. Leuk dat het verhaal zich afspeelt in een bestaande stad New York, hierdoor is het nog gemakkelijker visueel voor te stellen tijdens het lezen. De spanning blijft voor mij gedurende het gehele verhaal aanwezig en ik blijf niet met vragen achter als ik het boek dichtsla.

Ik kijk uit naar het derde deel van de trilogie. Benieuwd of het weer een nieuw verhaal zal zijn of dat personages van de twee voorgaande delen wellicht terug komen in dat derde boek. Totdat de Nederlandse uitgave van Boekerij er is zal het een verrassing blijven.         

Lieve leesgroet, Elsa.