Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Genade – Sofie Sarenbrant   “Machtsmisbruik en discriminatie, en in dit kader mensen vermoorden; ingrediënten voor een slechte mens maar voor een goed boek!”

Sofie Sarenbrant – Genade.

In Genade moet duidelijkheid komen na het einde van Jaloezie. Die komt er zeker, maar niet voordat je op het verkeerde been wordt gezet en in onbalans raakt! #Mustread!

  • Auteur: Sofie Sarenbrant
  • Uitgever: Luitingh – Sijthoff
  • Nederlands 
  • 1e druk: januari 2022
  • Hardcover
  • 9789024594764
  • 336 pagina’s

Genade gaat onder andere over machtsmisbruik en hoe sommige mensen zichzelf duidelijk superieur voelen ten opzichte van anderen. Dat gegeven alleen al is te veroordelen. Maar sommigen gaan nog een stapje verder en besluiten anderen te vermoorden met het idee daar het land mee te dienen! Het is maar een boek, helaas zijn er in het echte leven meer mensen met dit soort ideeën en, nog erger, met veel meer macht!

Het is lastig om deze recensie te schrijven zonder spoilers weg te geven of anders erg vaag te blijven. Ik ga een poging doen zo helder mogelijk te blijven.

Genade is deel drie in de Emma Sköld-serie en ook dit deel heeft weer een prachtige cover. Eerder verschenen Berouw en Jaloezie. Het is echt raadzaam om deze serie op volgorde te lezen, maar in elk geval Jaloezie voor Genade gelezen te hebben! Jaloezie bevatte een einde die schreeuwde om meer duidelijkheid! Een afsluiting die ik zeker niet zag aankomen! Ik was dus erg benieuwd hoe dit zich verder zou ontwikkelen in Genade. Ik begon met vertrouwen te lezen, maar moest behoorlijk geduldig zijn. Het verhaal ging direct spannend van start. We krijgen mee wat Soraya overkomt en waarvan ze getuige is. De toon wordt hiermee gezet, heerlijk zo’n begin. Ik zat er ook meteen weer in!

Na deze spannende start wordt het geheel emotioneler. We zijn getuige van een uitvaart, eentje waar je geen getuige van wilt zijn! ‘Hoe moet het nu verder met haar dochtertje?’ En ook sommige collega’s blijven zwaar aangedaan achter. Er zijn meerdere rechercheurs die ver gaan als het gaat om levens die op het spel staan. Echter staan niet al deze mensen met hun neuzen dezelfde kant op. Ze hebben duidelijk geen gemeenschappelijke agenda! Toch moeten ze samen een zware klus klaren: er worden namelijk in Stockholm buitenlandse zwervers vermoord, de vraag is: door wie en waarom?

Zodra het verhaal vordert en er meer duidelijkheid komt wordt mijn verwarring, die bij Jaloezie begon, alleen maar groter! Deze wending laat mij echt zwaar verbaast achter! Het plot, in Jaloezie al ingezet, kreeg toch weer zo’n bizarre twist dat ik daar in eerste instantie ook niet in kon geloven. Ik schikte me toch al vlot, het kon niet anders, en dacht dat er wel een reden voor zou zijn. Tja, die was er wel… maar toch ook weer heel anders dan ik dacht! Ik houd ervan als ik verrast word en op het verkeerde been wordt gezet! Het verhaal is kundig geschreven vanuit wisselende perspectieven en met korte hoofdstukken, waardoor het geheel met grote vaart leest, nergens inzakt en geloofwaardig blijft. Ik houd van de schrijfstijl van Sofie Sarenbrant!   

#Heerlijke aanrader, #fijne Mustread.

Lieve leesgroet, Carla Kooijman

Een gedachte over “Genade – Sofie Sarenbrant   “Machtsmisbruik en discriminatie, en in dit kader mensen vermoorden; ingrediënten voor een slechte mens maar voor een goed boek!”

Reacties zijn gesloten.