Recensies·Recensies van Moon·Thriller

Het rode dossier – Ronald van der Pol ****

Het rode dossier – Ronald van der Pol ****

“Een meeslepende thriller die naar meer smaakt

  • Auteur: Ronald van der Pol
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789090342108 
  • Druk: 1 
  • juni 2021 
  • 433 pagina’s

Het leven van rechercheur Gerard van Dongen staat sinds de moord op de zoon van een Russische zakenman danig op zijn kop, de werkelijke dader probeert hem de moord in zijn schoenen te schuiven. Zelfs zijn baan staat op het spel. Maar dan is daar hulp uit onverwachte hoek, hij krijgt een berichtje van zijn ‘goede vriend’. Of deze goede vriend ook zulke goede bedoeling heeft? Gerard heeft geen idee wat hij hier mee aan moet. Hij zet alles op alles om zijn onschuld te bewijzen, ook al moet hij daar demonen uit het verleden weer in de ogen kijken.

Ronald van der Pol is voor velen een nog onbekende auteur, hoe jammer is dat want tijdens het lezen bemerk ik dat het verhaal over Gerard van Dongen en Frank van der Linden het vierde en laatste deel is in deze serie. De twee karakters zijn niet alleen uitermate geschikt voor een serie op tv maar zeker ook Bing-readwaardige hoofdpersonages. De stijl van, van der Pol zal de lezer wellicht doen denken aan de Britse auteur David Hewson met zijn serie over de rechercheur Pieter Vos, de sfeer maar zeker ook de karakters hebben enige vergelijkbare trekken. Het voelt vertrouwd in Utrecht, in het team van rechercheur Gerard van Dongen. De schrijfstijl leest vlot, prettig en mede door de interessante karakters heeft het boek een heerlijke leesflow  De verhaallijn zorgt, zonder dat van der Pol het wist op het moment van schrijven, nu toch wel voor herkenning en kan plots als actueel worden bestempeld.

Het rode dossier leest lekker weg de lezer zal door de wisselende en aantrekkelijke wendingen die het boek bevat en de constante vraag; “wie helpt van Dongen en helpt hij of zij hem ook echt, wat is er aan de hand”, zorgt er zeker voor dat de lezer geboeid blijft van begin tot het einde.  Dit is het vierde en helaas het laatste deel van een  serie over Gerard van Dongen, welke wanneer de lezer gestart is met dit deel zeker uitnodigt om de voorgaande delen ook aan te schaffen, want de nieuwsgierigheid naar de gehele verhaallijn is wordt zeker versterkt na het lezen van Het rode dossier.

Het onderbuik gevoel van de lezer wordt in deze verhaallijn meerdere malen op de proef gesteld, wie is te vertrouwen en wie niet? En vertrouw er maar op want niemand blijkt te vertrouwen!

Het rode dossier maakt nieuwsgierig, heeft interessante en intrigerende hoofdpersonages en zorgt voor een heerlijke leeservaring. Ronald van der Pol weet Gerard van Dongen en zijn team op een filmische wijze tot leven te wekken. Een leeservaring die smaakt naar meer.

Lieve Leesgroet Moon Kager