Blogtour·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

De pijn die wij verbergen – Monica Haak #Blogtour “Een intelligent, vlot YA verhaal.”

De pijn die wij verbergen – Monica Haak

“De tekst komt binnen en trekt je al lezende mee in een boeiend, verrassend goed verhaal.”  

  • Auteur(s) : Monica Haak
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789464510164
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina’s : 325
  • Verschijningsdatum : april 2022

Als Fleur op haar Instagram-story een vervelende reactie krijgt van een anoniem account, neemt ze het eerst niet zo serieus. Maar als er steeds gemenere berichten volgen, wordt Fleur beetje bij beetje overgenomen door haar angsten. Hoe kunnen berichten zoveel pijn doen? Wie zit er achter dit account? Fleur heeft hulp nodig om de ballen in haar leven hoog te houden, maar als je niet meer weet op wie je kunt vertrouwen…

Fleurs beste vriend Matt heeft zijn eigen struggles. Zijn nieuwe vriendin lijkt het niet goed met Fleur te kunnen vinden en hij heeft veel studiekeuzestress. Matts strenge ouders hebben een andere toekomst voor hem voor ogen dan hijzelf. Ook bij hem bouwt er een hoop spanning op, maar hij weet niet hoe hij hiermee om moet gaan.

Dit is het tweede boek van Monica Haak, echter is dit voor mij de eerste titel die ik van haar gelezen heb. Dankzij uitgeverij Hamley Books kreeg ik de kans om deel te nemen aan de blogtour rondom ‘De pijn die wij verbergen’. Een titel die mij gelijk aansprak omdat het simpel gezegd resoneerde met iets in mijn ziel. Ook heb ik wat jaren terug Monica in het echt ontmoet en was daardoor nieuwsgierig naar haar schrijfwerk. Zo ontving ik een fysiek exemplaar van de nieuwe YA titel thuis en heb ik inmiddels het boek gelezen.

 “We zijn het meest onzeker over hetgeen ons hart het meeste aangaat.”

De schrijfstijl van Monica in dit boek waardeer ik omdat ze mooie, soepele lezende bewoording gebruikt die ook nog eens origineel op mij overkomt. Woorden die ik minder vaak tegenkom in YA boeken zijn overal in het verhaal verweven, die wel degelijk goed te begrijpen zijn en passend zijn voor het desbetreffende genre. De tekst komt binnen en trekt je al lezende mee in een boeiend, verrassend goed verhaal.   

“Ik voel dat haar spieren strak staan van opgekropt verdriet.”

Inhoudelijk is het wat mij betreft zeker een boeiend verhaal. De hoofdkarakters Fleur en Matt hebben ieder een eigen spannende, interessante weg af te leggen en zijn ook op allerlei manieren met elkaar verweven. Ze zijn herkenbaar voor de lezer qua gevoelens, onzekerheden, keuzes die zij maken en moeilijkheden waar ze tegenover komen te staan in hun leven. Bovendien is de middelbare school periode en de weg naar wel of geen vervolg studie voor niemand vreemd gok ik. Die tijd is voor de meeste in ieder geval geen gemakkelijke. Daardoor extra leuk om een fictief verhaal van anderen in die situatie te lezen. Dan vallen je eigen problemen in het echte leven wellicht wel mee.   

“Ik knipper met mijn ogen en kijk hem aan met een blik waar Bambie jaloers op zou zijn.”

Ik heb genoten van dit geweldige verhaal, niet alleen vanwege alle spannende gebeurtenissen en dat het meeslepend is, ook vanwege de subtiele leermomentjes die je als lezer op kan pakken als je daar behoefte aan hebt. Communiceren op een gezonde manier en proberen altijd je eigen pad te volgen is een uitdaging voor ieder mens. Een intelligent, vlot YA verhaal. Anders zou ik het niet willen omschrijven. Lees ‘De pijn die wij verbergen’ vooral zelf. Dikke aanrader als je het mij vraagt.    

Lieve leesgroet, Elsa.