Boekentips·Fantasie·Nieuwe serie·Recensie van Elsa·Recensies

De gevangene van Vallenia – Lynette Noni “Absoluut een Fantasy schrijfster waar ik met liefde elk verhaal van zal lezen zodra de kans zich voordoet.”

De gevangene van Vallenia – Lynette Noni

“Ik raadt van harte Noni’s boeken aan als je al lezende wil verdwijnen in een geheel andere fictieve, fantasievolle wereld, sprekend tot de verbeelding, vol intriges, magie en spanning.”  

  • Auteur(s) : Lynette Noni
  • Uitgeverij : Boekerij  
  • ISBN : 9789022595138
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina’s : 416
  • Verschijningsdatum : februari 2022
  • Serie : Genezer 2

Kiva Meridan heeft de Elementproeven overleefd. Na tien afschuwelijke jaren verruilt ze de tralies van Zalindov voor de stadsmuren van Vallenia. Nu ze haar vrijheid terug heeft kan ze zich richten op het doel waar ze al sinds haar arrestatie op zint: wraak. Om te beginnen moet ze binnen de rebellenbeweging op zoek naar haar broer Torell en haar zus Zuleeka, zodat ze kunnen terugeisen wat hun familie toebehoort: de troon van Evalon. Maar onder het wakend oog van kroonprins Jaren is het bijna onmogelijk om ongezien het paleis uit te komen – tot de avond van het Rivierfestival.

Dankzij een list van Torell en Zuleeka wordt Kiva met hen verenigd. Maar het weerzien is allesbehalve de hereniging waarop ze had gehoopt. Kiva’s loyaliteit wordt zwaar op de proef gesteld terwijl ze haar hart langzaam verliest aan de kroonprins. Om ook deze keer te overleven moet Kiva navigeren door een web van leugens, politieke spelletjes en intriges aan het hof. Kan ze voorkomen dat ze haar familie opnieuw kwijtraakt?

Mijn leeservaring

Door het eerste deel in de ‘Genezer serie’ van Lynette Noni werd ik compleet van mijn sokken geblazen. ‘Een gruwelijk goede aanrader!’ is dan ook niet voor niets de titel bij mijn recensie van ‘De genezer van Zalindov’. Uit die recensie blijkt hoe benieuwd ik was naar dit vervolg deel ‘De gevangene van Vallenia’ dat ik inmiddels met plezier gelezen heb en toch een tikje anders beleeft heb qua leeservaring.

Net zoals het eerste deel in deze boekenserie ziet ook deze hardcover er weer prachtig uit. Op de stofomslag zie je glinsterende groene bladerranken met uitlopende blauwe roosknoppen tegen een sierlijk hekwerk opklimmend. In het midden een opvallen zwaard met eromheen duidelijk de titel, auteursnaam en bovenaan een prikkelende zin over het inhoudelijke verhaal. De linnenomslag eronder is al net zo mooi maar dan op een heel andere subtielere manier. In ieder geval is het tweede deel weer een geheel aangenaam plaatje om te zien.

“In het midden, reikend tot het met muurschilderingen versierde plafond, stond een enorme, kronkelende stam van een bleke eikenboom: als een oude wachter die waakte over de boeken.”

Laat ik wel gelijk zeggen dat dit tweede deel me net ietsjes minder goed bevallen is en uitleggen waarom. In de schrijfstijl kom ik deze keer met enige regelmaat dezelfde soort zinsopbouw en bewoording tegen. Daarmee bedoel ik letterlijke herhaling van wat personages bijvoorbeeld doen, zien of denken.  Dit valt mij dus op en stoort enigszins tijdens het lezen op die manier. Verder zijn er zeker wel meer positieve kanten aan de schrijfstijl zoals onder andere mooie visuele, fantasierijke omschrijvingen en vlot voortvloeiende tekst waardoor de lezer zich geen moment hoeft te vervelen.

“Glinsterende vogels verschenen en vlogen van de takken naar de zwaan die nog boven de rivier cirkelde, terwijl druppels water van hun vleugels weer op het oppervlak van de rivier vielen.”

Een aantal zaken die zich inhoudelijk ontwikkelden gedurende het verhaal had ik te snel door wat betreft welke richting het op zou gaan, wie wat zou doen en de daarop volgende betekenissen werden op die manier voor mij voorspelbaar. Toch zijn de hoofdkarakters en met name Kiva bijzonder boeiend om te volgen. Kiva is een karakter aan wie je gehecht raakt als lezer en iedereen die zij ontmoet is interessant op een wantrouwende manier. Alle personages hebben wel een eigen achtergrond om uit te pluizen. Het verhaal blijft in zijn algeheel vermakelijk door grappige bijzondere momenten naast interessante avontuurlijke tochten, ontvouwende ontdekkingen en familie connecties.

“‘Haat jezelf niet om dingen waar je geen controle over had,’ zei Kiva.”

Ik heb het nieuwe verhaal in de ‘Genezer’ serie wel degelijk met veel plezier gelezen en ik kijk uit naar het derde deel ‘De verrader van Evalon’ dat gepland staat voor augustus aankomende zomer. Lynette Noni is een absoluut een Fantasy schrijfster waar ik met liefde elk verhaal van zal lezen zodra de kans zich voordoet. Bovendien raadt ik van harte haar boeken aan als je al lezende wil verdwijnen in een geheel andere fictieve, fantasievolle wereld, sprekend tot de verbeelding, vol intriges, magie en spanning.                 

Lieve leesgroet, Elsa.