Blogtour·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

Nachtmerriewedstrijd – Ellis van Steen #Blogtour “Beide genres gaan je in ieder geval goed af!”

Nachtmerriewedstrijd – Ellis van Steen

“De jonge jeugd zal in ieder geval dit verhaal naar verwachting goed, soepel en vlot kunnen lezen zonder problemen of onderbreking bij moeilijke woorden.”

  • Auteur(s) : Ellis van Steen  
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789464510263
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina’s : 212
  • Verschijningsdatum : april 2022

Het is Liroy’s grote droom om professioneel basketbalspeler te worden, net zoals zijn vader. Wat heeft Liroy er voor over om die droom waar te maken?

Liroy speelt bij het jeugdteam in het dorp waar hij woont. Hij is de beste van zijn team en kan als enige dunken. Op een avond, na een wedstrijd, komt er een eng uitziende man naar hem toe in een steegje. Eerst wil Liroy niets met hem te maken hebben, maar dan vertelt de man dat hij de coach is van het beste junioren basketbalteam van Europa. De coach wil Liroy graag in zijn team.

Liroy’s droom lijkt uit te komen, maar al snel blijkt dat de prijs hoger is dan hij dacht. Zal hij zich weten te redden uit deze benarde situatie?

Mijn leeservaring

Een jeugdverhaal van Ellis van Steen, hoe zou dat uitpakken? Ik heb eerder een boek van deze schrijfster gelezen en gerecenseerd (onder de naam Ellis van Zijll), toen ging het echter om een Young Adult Fantasy verhaal en dat beviel mij goed. Vandaar mijn nieuwsgierigheid naar een jeugdverhaal van haar hand uitgegeven door uitgeverij Hamley Books.

Zoals verwacht van uitgeverij Hamley Books heeft ‘Nachtmerriewedstrijd’ een leuke, opvallende uitziende hardcover vormgeving gekregen. Jonge sportieve basketballende knul op de voorkant met een nogal bijzondere schaduw.. wat zal zijn verhaal zijn?

“Hij schroefde het volume omhoog en de muziek dreunde door zijn kamer.”

Bij het openslaan van het boek tref je gelijk spannende illustraties aan die ervoor zorgen dat je het verhaal in wil duiken. Vanaf hoofdstuk 1 komt de gemakkelijk te lezen schrijfstijl van Ellis naar voren en merk ik dat een jeugdverhaal zeker goed uit haar pen vloeit. Wat mijn smaak betreft vind ik de bewoording en zinsopbouw ietwat te simpel maar het boekje is dan ook niet voor mij als doelgroep bedoelt. De positieve kant aan de schrijfstijl is wel dat er met  correct taalgebruik geschreven is en geen verbastering in straattaal of iets dergelijks aan te pas komt. Tevens is er zeer beeldend geschreven en werkt het visuele vermogen gelijk mee. De jonge jeugd zal in ieder geval dit verhaal naar verwachting goed, soepel en vlot kunnen lezen zonder problemen of onderbreking bij moeilijke woorden.

“In het bos was het pikkedonker, alsof al het licht in een zwart gat verdween.”

Door de hoofdstukken heen wordt de spanning steeds verder opgebouwd. Ontdek je stukje bij beetje meer over hoofdpersonage Liroy, zijn familiesituatie, zijn vrienden, zijn dromen en zijn angsten en nog meer. De thema’s in dit verhaal zijn naar ik vermoed van belang voor elke jonge lezer, daardoor naast het fantasierijke een aanvulling op realistische beleving en persoonlijke ontwikkeling. Wellicht kijk ik hier te diepgaand naar het verhaal maar dat is nu eenmaal onderdeel van hoe ik een boek beoordeel. Een jeugdverhaal mag wat mij betreft altijd een klein leerzaam onderdeel in zich hebben. Liroy’s manier van communiceren, waarin hij groeit tijdens het verhaal is daar een voorbeeld van net als de familiaire band met zijn broer, moeder en vader.

“De voordeur van het huis zwaaide ineens open en Gio verscheen in de deuropening.”

‘Nachtmerriewedstrijd’ is naar mijn mening een laagdrempelig, gepast toegankelijk jeugdboek voor de jonge lezers en kan zelfs leuk zijn om samen met je kind te lezen. Voorlezen of samen een boekje lezen kan altijd toch? Zelf ben ik in ieder geval benieuwd naar het volgende YA Fantasy verhaal van Ellis dat gepland staat voor uitgave op aankomende 13 mei bij Godijn Publishing. Dat is nu eenmaal een genre wat mij vaak net iets beter bevalt. Maar Ellis, schrijf vooral lekker door waar jij gelukkig van wordt. Beide genres gaan je in ieder geval goed af!         

Lieve leesgroet, Elsa.

Een gedachte over “Nachtmerriewedstrijd – Ellis van Steen #Blogtour “Beide genres gaan je in ieder geval goed af!”

Reacties zijn gesloten.