Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·Young Adult

De drietand, de heks en de draak – Christopher Paolini “Inhoudelijk gezien is dit hele verhaal absoluut spannend, vermakelijk, een feest van herkenning voor de lezers van de Erfgoed serie en boeiend om te lezen.” 

De drietand, de heks en de draak – Christopher Paolini

“Dit verhaal lijkt mij goed passend bij het toegekende Young Adult genre door de gekozen bewoording en spreekt tevens gemakkelijk tot de verbeelding van de lezers dankzij prachtige beeldbeschrijving.”

  • Auteur(s) : Christopher Paolini
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022587157
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover 
  • Aantal pagina’s : 232
  • Verschijningsdatum : februari 2019
  • Serie : Erfgoed Eragon

Welkom terug in de wereld van Alagaësia!

Het is jaren geleden dat Eragon het land verliet om de nieuwe generatie Drakenrijders te stichten. Nu ziet hij zich geconfronteerd met een zee aan verantwoordelijkheden: een drakenvesting opzetten, leveranciers aantrekken, drakeneieren bewaken en het hoofd bieden aan vijandige Urgals en arrogante elven. Maar een visioen van de eldunarí, onverwacht bezoek, en een mysterieuze Urgal-legende bieden de nodige afleiding…

De drietand, de heks en de draak is een doorlopend verhaal met Eragon in de hoofdrol. Eindelijk leren we hoe het hem vergaat na het einde van Erfenis. Eragons avonturen worden afgewisseld met uitstapjes naar andere werelddelen en uittreksels uit manuscripten, waaronder de memoires van de onvergetelijke heks Angela de kruidenvrouw, geschreven door haar inspirator Angela Paolini. Verlies jezelf in de ongeëvenaarde fantasie van Christopher Paolini in dit meeslepende nieuwe avontuur dat verdergaat waar de Erfgoed-serie ophield.

Mijn leeservaring

Dit is dus zo’n boek wat al zo’n twee jaar ongelezen in mijn boekenkast stond. En ja, dat is zonde. Ik heb me sowieso voorgenomen meer boeken uit mijn al bestaande collectie te lezen ondanks dat ik alsnog veel nieuwe boeken koop en ontvang. Van de schrijver Christopher Paolini heb ik vorige jaar de vierdelige boekenserie ‘Het erfgoed’ uitgelezen en daarom vond ik het de hoogste tijd om ‘De drietand, de heks en de draak’ aan een leessessie te onderwerpen.

Voor mijn gevoel was dit boek toegankelijker wat betreft leesbaarheid dan de voorgaande vierdelige serie. Dat komt wellicht doordat het simpelweg gezegd een dunner en lichter in gewicht boek betreft. Afgezien daarvan leest de schrijfstijl prettig, doorspekt met humor, minder ingewikkeld wat betreft de hoeveelheid karakters en de opzet van de verhaallijnen. Dit verhaal lijkt mij goed passend bij het toegekende Young Adult genre door de gekozen bewoording en spreekt tevens gemakkelijk tot de verbeelding van de lezers dankzij prachtige beeldbeschrijving.  

“Gesmolten sneeuwvlokken parelden op het konijnbont waarmee haar mantel was afgezet, en ze fonkelden en glansden in het licht van de lantaarns.”

De inhoud bestaat uit een drietal verhalen zoals de titel misschien ook doet vermoeden. De delen hebben elk een geïllustreerde potloodtekening ter inleiding wat ik een mooie toevoeging vind in de goed verzorgde vormgeving van dit boek. Inhoudelijk gezien is dit hele verhaal absoluut spannend, vermakelijk, een feest van herkenning voor de lezers van de Erfgoed serie en boeiend om te lezen. 

“Streef naar wijsheid! Of op z’n minst naar achterlijkheid.”

Eragon heeft de hoofdrol in het gehele boek en het is leuk om hem op een volwassenere manier te leren kennen in dit verhaal. Ten opzichte van het vierluik is hij veel verder ontwikkeld in zijn persoonlijkheid en heeft hij nu uiteraard een geheel nieuw pakket verantwoordelijkheden. Hierdoor is het voor mij als lezer opnieuw interessant om zijn pad te volgen. De andere karakters zijn meestal bekende, zij zijn voldoende uitgewerkt om fascinerende toevoegingen te zijn. Met de personages en de voorgaande positieve punten van het boek blijft de lezer betrokken bij datgene wat men leest en ben ik zelf ook steeds geneigd verder te willen lezen.  

“Het klonk overdreven zorgvuldig, alsof hij de lucht met zijn tong omvormde tot beeldhouwwerken.”

Ik heb met veel plezier dit boek gelezen en ben benieuwd of Christopher Paolini nog meer verhalen gaat schrijven die zich in deze fantastische wereld vol draken afspelen. Ik heb tenslotte wel een aantal favorieten karakters omarmt die ik moeilijk los kan laten, zoals bijvoorbeeld kruidenvrouw Angela en de weerkat Solembum. Toch ben ik tevens nieuwsgierig naar ‘Slapen in een zee van sterren’, het eerste Fantasy boek met de volwassen doelgroep toekenning van deze schrijver. Zoals je misschien al verwacht heb ik die titel ook in bezit en hoop ik de komende zomermaanden het boek daadwerkelijk te lezen.  

Lieve leesgroet, Elsa.