Blogtour·Recensies·Recensies van Moon·Roman·Spannende Roman

Het hoogste woord – Nanda Roep #Blogtour ****

Het hoogste woord – Nanda Roep

“Roep verwerkt een actueel probleem in een heerlijk verhaal, waarbij de lezer niet alleen geniet maar ook aan het denken wordt gezet”

  • Genre; Feelgood Literaire fictie algemeen
  • Aantal pagina’s; 280
  • Uitgeverij; Uitgeverij Nanda
  • Eerste editie;14 juni 2022
  • Laatste editie; 14 juni 2022
  • ISBN; 9789083248905

De  achtenvijftig jarige Liesbeth van Rooij is een bekende naam in het uitgevers vak, alles heeft zij aan de kant gezet voor de wereld van de literatuur. Een sociaal leven heeft ze niet alleen haar grote liefde Yaïr, en dan … dan wordt ze van de een op andere dag afgedankt, als oud vuil aan de kant gezet en staat Liesbeth haar leven op zijn kop. De stevige vaste grond is onder haar voeten weggeslagen en even weet zij zich  geen raad meer met haar dagen. Wanneer geheel onverwacht ook nog eens haar vriend Yaïr overlijdt lijkt het of alles en iedereen tegen Liesbeth is. Dan pakt zij de uitgestoken hand, een hand die beneden haar stand ligt, maar ze gaat helpen op de school in de buurt. Zij wordt Taal juf voor de achterblijvers. Dat Liesbeth hiermee een stap doet in de echte wereld, had zij nooit voormogelijk gehouden.

In Het hoogste woord, zet Nanda Roep de wereld van taal, leesplezier, uitgevers schap, en carrièrevrouwen in de spotlights, op een aantrekkelijke manier laat zij de hoofdpersonage Liesbeth, kennis maken met de ‘echte’ wereld, de wereld van de kinderen met een taal achterstand en waar saamhorigheid belangrijk is. De carrièrevrouw Liesbeth wordt in deze roman, die op sommige momenten toch ook wel een echt spannende spanningsboog heeft, met haar neus op de feiten gedrukt en het ‘snot’ in haar neus wordt op hardhandig vloeibaar. De lezer krijgt een goed beeld van de karakters, Roep is zeker niet zachtzinnig met Liesbeth de vrouw die zich toch wel enigszins verheven voelt bij de ‘gewone’ burger, de manier waarop dit wordt verwerkt in het verhaal zet niet alleen Liesbeth met twee benen op de grond maar ook als lezer zijn er wel momenten die je even aan het denken zetten.

Taalachterstand en leesplezier zijn twee van de hoofdthema`s, naast de lastige tijden die uitgeverijen hebben nu er zo weinig meer wordt gelezen, en dat het lastig is tegenwoordig om de jeugd aan het lezen te krijgen, dit zijn allemaal thema`s die in Het hoogste woord aanbod komen. Roep beschrijft dat heel geloofwaardig, herkenbaar en in volle overtuiging, zij weeft er een ontroerend verhaal van. Een verhaal waarbij een oudere vrouw een tweede kans krijgt?! Een kans die zij ogenschijnlijk niet nodig heeft, maar die haar zoveel meer brengt dan zij vooraf had kunnen verwachten. Ook de lezer kan hier een lering uit trekken, al lijkt de dag nog zo zwart, het wordt ooit weer lichter en dan gaat de zon weer schijnen.

Een indrukwekkende boodschap, die men kan lezen in een heerlijke roman waarbij je even alles om je heen vergeet. Waar je één wordt met de karakters en waarbij hun emoties tussen de woorden en de zinnen voelbaar zijn. Een hele fijne leeservaring waar je echt van geniet..

Lieve Leesgroet Moon Kager

Een gedachte over “Het hoogste woord – Nanda Roep #Blogtour ****

Reacties zijn gesloten.