#aanrader·Politieroman·Recensie van Carla·Recensies

Ontvlucht – Suzanne van Brakel.  “Een zeer geloofwaardige politieroman, die vlot leest en voelt alsof het echt is gebeurd!

Suzanne van Brakel – Ontvlucht.

  • Auteur: Suzanne van Brakel
  • Uitgever: Ellessy
  • Nederlands
  • mei 2022
  • Paperback
  • 9789464492699
  • 254 pagina’s

Kris Verburgt is 25 jaar jong en werkzaam bij de Amsterdams recherche. Door haar vader is ze bij de politie gegaan. Niet omdat hij daar ook werkte, het tegenovergestelde zelfs. Misschien koos ze voor dit vak ter compensatie van het feit dat haar vader een hardnekkige draaideurcrimineel was!

Kris, eigenlijk werkzaam voor de Amsterdamse recherche, wordt toegevoegd aan een Haarlems onderzoek naar corruptie in  de horeca. Onverwacht zoekt een oude vriendin van Kris contact met haar. Ingrid,  een KLM-stewardess, zegt gechanteerd en bedreigd te worden door een collega. Terwijl het eerst een goede vriend leek!  Kris wil haar vriendin helpen, maar liever zonder haar functie te misbruiken en in gevaar te brengen. Hoe gaat ze dit oplossen?

Alles komt in een stroomversnelling als blijkt dat de bedreigingen aan het adres van  Ingrid, raakvlakken hebben met de zaak waar Kris aan werkt!

Ondermijnd, het eerste deel, heb ik, helaas, ‘gemist’. Gelukkig is Ontvlucht zonder deze voorkennis heel goed te lezen!  

Ik werd getriggerd door het  persbericht over Ontvlucht van Suzanne van Brakel. Onze achternamen verschillen slechts één letter! (mijn meisjesnaam is van Bakel) Verder speelt het verhaal zich grotendeels af in Haarlem en ik ben een Haarlemse mug! Geboren en getogen in Haarlem heb ik daar natuurlijk veel herinneringen liggen. De omschrijvingen van Haarlem waren voor mij als wandelingen door “mijn stad’! Toen de Haarlemse Koepel (voorheen gevangenis) genoemd werd borrelden er herinneringen op aan een vriendinnetje van de lagere school. Haar vader was gevangenbewaarder in De Koepel. Ik had heilig ontzag voor hem omdat hij in mijn ogen een heuse reus was!

Ik wist niet dat het zo leuk kon zijn om aan de hand van een boek door je geboortestad te ‘wandelen’!

Misschien weten jullie nog dat ik een Boekpraat had met Suzanne van Brakel (8 juni). Hierin gaf ze aan dat ze van geloofwaardige thrillers en misdaad romans houdt. Dit komt ook duidelijk terug in Ontvlucht. Ze heeft bij de politie gewerkt waar ze het recherche vak heeft geleerd, maar ook als jurist en officier van justitie heeft ze veel knowhow opgebouwd dat ze gebruikt in haar verhaal. Verder is het doorspekt van vakjargon. Om de lezer hierin wegwijs te maken staat er achter in het boek een verklarende woordenlijst. Heel handig! Dit alles bij elkaar maakt dit verhaal zo realistisch!

Suzanne weet de aandacht van de lezer goed vast te houden, de spanning goed op te bouwen en dan het einde…. Ik kan niets zeggen, maar in het kader van geloofwaardigheid….helemaal raak! Soms lopen zaken nu eenmaal zo! #Geloofwaardige aanrader! Met veel plezier gelezen!

Lieve leesgroet, Carla Kooijman