Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Thriller

Obsessie – Jet van Vuuren “Elke titel is een nieuwe verrassing van de Hollandse “glorieuze” bodem en een dikke aanrader voor ontspannen, wel boeiend leesvoer.”  

Obsessie – Jet van Vuuren

“Ik heb alsnog weer genoten van een venijnig psychologisch spelletje tussen de personages in het boek, waar bij iedereen een steekje los lijkt te zijn. Net het echte leven toch ;)”

  • Auteur(s) : Jet van Vuuren
  • Uitgeverij : Ambo Anthos
  • ISBN : 9789026357282
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback      
  • Aantal pagina’s : 328
  • Verschijningsdatum : augustus 2022

Na een turbulente jeugd en veel gedoe in de liefde heeft Laura eindelijk de ware gevonden in Kees, een avontuurlijke vlieginstructeur die vreugde en invulling aan haar leven geeft. Tot hij op een dag verongelukt bij een vliegongeval. Laura stort in. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Na Kees’ dood stapelen de problemen zich op. De liefde van Laura’s leven blijkt niet alleen maar een leuke kerel te zijn geweest, hij heeft haar met een schuldenlast achtergelaten. Noodgedwongen doet ze een beroep op haar oude huisgenoten uit haar studententijd. Ze trekt tijdelijk in bij een van hen in de hoop daar even rust te vinden, maar al snel sleuren onverwerkte zaken uit het verleden haar nog dieper de ellende in. Zal het Laura lukken hierdoorheen te komen?

Mijn leeservaring

Zodra een nieuw verhaal van Jet van Vuuren op de markt komt heb ik die in het vizier om zo gauw mogelijk te gaan lezen. Over het algemeen lees ik niet meer zo vaak boeken uit het thrillergenre maar voor de boeken van Jet maak ik graag een uitzondering. Wellicht herhaal ik mijzelf ten opzichte van eerdere recensies maar de manier waarop deze dame schrijft en haar verhalen brengt vind ik gewoon ontzettend fijn lezen. Via uitgeverij Ambo Anthos is de nieuwste titel ‘Obsessie’ weer overal verkrijgbaar.

Vanaf de eerste pagina’s zit het natuurlijke leestempo wat ik altijd ervaar bij de boeken van Jet erin. De bewoording leest gemakkelijk, toegankelijk, past bij de personages en hun dagelijkse bestaan in het verhaal. Zelfs als de verspringing er is naar een verleden tijd vloeit de schrijfstijl soepel mee ook al wordt er praktisch nooit een specifiek jaartal genoemd. Als lezer merk je wel dat het zo’n twintig of meer jaar terug gaat in de tijd, in de herinnering van de hoofdpersonages.   

“ ‘Jij kende haar langer, ze noemde dat haar rafelrandje, dat wist je toch?’ vroeg Laura.”

De schrijfster lijkt zich goed te kunnen verplaatsen in de personages en tevens in diens verschillende karakters tijdens haar schrijfproces. Waardoor hun gevoelens en persoonlijkheden tijdens het lezen van het boek oprecht en realistisch overkomen voor mij als lezer. De karakters zijn eigenzinnig, memorabel, hebben ieder zo hun eigenaardigheden die ons toch een klein beetje doen denken aan die ene verborgen duistere kant die ieder van ons heeft. Zo betrekt Jet de lezer bij het daadwerkelijke verhaal, kan de lezer de verbinding aangaan met de karakters en wat er gebeurt, tegelijkertijd heel blij zijn dat het een fictief verhaal is.  

“Buiten werd het licht. Merels floten hun lied. Het raam stond op een kiertje, een tochtstroom viel naar binnen.”

De verbeelding werkt bij mij volop mee dankzij de subtiele manier waarop beeld van de omgeving, personages en gebeurtenissen beschreven wordt. Dit draagt tevens bij aan de spanningsopbouw gedurende het boek, die langzaamaan steeds verder uitgebouwd wordt. Terwijl je zowel de personages beter leert kennen als stukje bij beetje ontdekt wat er precies allemaal voorgevallen is. Ook al had ik zelf deze keer weer eerder door hoe de vork in de steel zat dan tijdens ‘De verrassing’ (een vorige titel van de schrijfster) ontnam het mij niet het leesplezier. Bovendien zal de beleving per lezer verschillen uiteraard.  

“Hoe diep het dal ook was, hoe ver ze ook naar beneden werd geduwd, als een tuimelaar kwam ze altijd weer boven.”

Ik heb alsnog weer genoten van een venijnig psychologisch spelletje tussen de personages in het boek, waar bij iedereen een steekje los lijkt te zijn. Net het echte leven toch 😉 Jet van Vuuren is een goede Nederlandse thriller schrijfster waarvan je zeker zo nu dan gegarandeerd met plezier een boek kan lezen. Elke titel is een nieuwe verrassing afspelend op de Hollandse “glorieuze” bodem en een dikke aanrader voor ontspannen, zeker wel boeiend leesvoer.   

Lieve leesgroet, Elsa.