Recensies·Recensies van Caro

Echo – Tamara Geraeds – Sluit je ogen niet wanneer je kindermishandeling vermoedt.

Echo – Tamara Geraeds

Sluit je ogen niet voor kindermishandeling, maar zorg door dit verhaal dat je je ogen opent.

Samenvatting:

Sara groeit op bij haar demonische moeder, gevangen binnen de muren van een huis vol pijn en vernedering. Ze lijkt geboren voor het ongeluk, het lot gooit de ene na de andere gruwel voor haar voeten. Genadeloos wordt haar elk sprankje hoop ontnomen en elk moeizaam gevonden stukje geluk wordt overschaduwd door onmenselijke straffen.
Toch laat de jonge Sara zich niet uit het veld slaan. Ze blijft vechten voor haar leven en de vrijheid waar ze zo naar verlangt. Zal haar overlevingsdrang groot genoeg zijn? Zal ze ooit de verschrikkingen uit haar verleden kunnen verdrijven? Of zal Sara bezwijken onder de druk van zo veel kwaad?

De echo gaat door van generatie op generatie. Zorg dat het stopt.

Recensie:

Ik had totaal geen idee waar het boek Echo over ging, maar mocht het lezen van de uitgeverij. Ik dacht met een gewone thriller te maken te hebben, maar niets leek minder waar. Een thriller met waargebeurde accenten, die in horror achtige taferelen worden beschreven.

Jammer dat ik voor het lezen niet de insteek van het verhaal wist. Ik moet zeggen dat ik nadat ik het boek uit had en hierna een gesprek had met de auteur, toen kwam het boek  in een heel ander daglicht te staan.

In eerste instantie, vond ik het verhaal echt te gruwelijk en had zoiets van hoe kun je dit nu schrijven. Kinderen die misbruikt en vernederd worden, ik had echt moeite met dit verhaal. Ik sprak er ook met anderen over. Hoe schrijf je een recensie over een boek met een zo horrorachtig verhaal, maar wat wel heel goed geschreven is .

De achterflap gaf ook niet veel prijs, maar toen ik met Tamara Geraeds in gesprek ging over dit boek, werd mij veel duidelijk. Het is niet verzonnen, maar de gruwelijke waarheid.

Een boek met stukjes verhaal welke waargebeurd zijn. Een boek geschreven om mensen de ogen te openen en naar buiten te komen bij het vermoeden van mishandeling.

Echo, twee verhalen die samen één vormen. Sara, die als kind, zoveel en stelselmatig mishandeld werd en dacht dat het zo hoorde.  Maar toch als kind zei ; dit nooit voor  haar eigen kinderen te willen, ze wilde haar kinderen alle liefde en geluk geven. Kan Sara een liefdevol thuis geven aan haar kinderen, ook al weet ze niet precies hoe het eigenlijk hoort?

Het tweede deel gaat over Sara als volwassene, hoe voedt zij haar kinderen op, kan zij de cirkel nu doorbreken? Wat voor invloed heeft stelselmatige mishandeling op het jonge kind wanneer ze volwassen worden, wat als ze niet anders weten.

Sluit je ogen niet voor kindermishandeling, in het boek werd duidelijk dat dit wel gebeurd. Dit boek is een hele heftige schreeuw om aandacht voor mishandelde kinderen. Mij rolden de tranen over mijn wangen en eigenlijk wilde ik het boek niet eens uitlezen, zo heftig was het. Nu wetende waarom dit boek is geschreven wil ik hier zeker aandacht voor vragen.

Het verhaal had misschien iets minder gruwelijk beschreven kunnen worden volgens mij, maar Tamara zei me dat dit de echte waarheid is. Deze gruwelen komen vandaag de dag nog steeds voor. Allerlei waargebeurde verhalen samengesmolten tot één gruwelijk boek.

Het gaat me voorlopig niet loslaten en ik hoop dat als ik ooit een verdenking heb van kindermishandeling, ik dit meteen zal melden.

In Echo komt het Protestantse geloof ook enorm naar voren, de moeder, maar ook de kinderen halen de kracht om door te gaan uit God. Hoe kun je nog dankbaar zijn voor je leven als je iedere dag deze gruwelen moet ondergaan. De hete koffie, frituurvet, de kinderen die misbruikt worden, details waar je niet teveel bijna moet denken.

Een zeer goed geschreven boek met thriller-horor achtige taferelen, waarvoor je wel een sterke maag moet hebben en je je niet teveel moet inleven in het verhaal.

De schrijfstijl was zo goed, dat ik het boek, ondanks dat ik het erg heftig vond, niet kon weg leggen. Voordat je begint aan Echo, weet dan dat het waargebeurde details bevat en dat het nog steeds ook in onze maatschappij voorkomt.

Sluit je ogen niet voor kindermishandeling, laat dit verhaal je ogen openen.

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (5)

Een gedachte over “Echo – Tamara Geraeds – Sluit je ogen niet wanneer je kindermishandeling vermoedt.

  1. Ik begrijp je helemaal, ik heb Echo als een van de eersten gelezen en had dezelfde gedachte; hoe kan je zoiets schrijven, pas later begreep ik van Tamara wat de achterliggende gedachte was. We hebben nog geprobeerd om Echo onder de aandacht te brengen van Rtlln maar daar waren ze niet geïnteresseerd, helaas.

    Like

Reacties zijn gesloten.