Recensies·Recensies van Caro

Mowgli Van de Wolvenhorde – Tekst: Jos Dom en muziek: Marc Goris

De spannende luister en lees versie van Mowgli het mensenkind

  • Auteur: Jos Dom
  • Uitgever: Kramat Bvba
  • Nederlandstalig
  • 32 pagina’s
  • 9789462420663
  • april 2017

download (45)

Samenvatting:

Naar ‘De Jungleboeken’ van Rudyard Kipling
BOEK + CD
Wie kent niet het verhaal van Mowgli?
Van Mowgli, het kleine jongetje dat verloren liep in de jungle van India en terechtkwam in de wolvenhorde.
Van Mowgli, die vriendjes werd met Baloe, de dikke, bruine beer en Bagheera, de zwarte panter.
Van Mowgli die gevangen genomen werd door de apenbende van Bandar Log en bevrijd werd met de hulp van Ka, de slang.
Maar het verhaal van Mowgli is natuurlijk ook het verhaal van Shere-Kahn, de gestreepte tijger, die niet krijgt waar hij vindt dat hij rechtop heeft en precies daardoor aartsvijand nummer één van Mowgli wordt.
En of Mowgli ook deze keer de strijd tegen Shere-Kahn zal winnen … dat valt nog maar af te wachten.
Mowgli van de Wolvenhorde.
Een luisterboek voor kinderen vanaf 7 jaar.

Een verhaal over respect.
Over komen en gaan.
Over kennismaken en afscheid nemen.
Over speelse, ondeugende jongens en wijze
panters.
Nu ja … gewoon … Een beregoed verhaal.
Deze ‘Mowgli van de Wolvenhorde’ is een eigenzinnige muzikale vertelling.
Een beetje ‘Peter en de Wolf’, maar dan met dieren die net iets rauwer, net iets wilder, net iets minder berekenbaar zijn. Altijd spannend dus, maar ook af en toe behoorlijk grappig.
Vijf muzikanten ‘blazen’ het verhaal nieuw leven in.
Amber Van Dongen maakte prachtige tekeningen die het verhaal niet alleen maar illustreren, maar het meteen een gevoelsmatige ondersteuning bieden. En meesterverteller Bert Verbeke vertelt zoals alleen meestervertellers kunnen vertellen.
Bert Verbeke: verteller
Koperkwintet Brassery
Jos Dom: tekst
Amber Van Dongen: grafische vormgever
Marc Goris : muziekcompositie

Mijn mening:
Voor uitgeverij Kramat mocht ik het kinderluisterboek Mowgli recenseren.

Met de illustrator  Amber Van Dongen en met de componist Marc Goris gesproken op de Antwerpse boekenbeurs en omdat ik zelf lange tijd trompet heb gespeeld vonden zij het extra leuk als ik het boek wilde beluisteren en lezen.

Het is de wat rauwere vertelling van het Disney verhaal over Mowgli, het mensenjong dat wordt opgevoed door wolven. Door de muziek wordt je mee genomen het bos in en de gevaren worden duidelijk gemaakt door de muziek. Gelukkig is het vanaf 7 jaar, want het is best erg spannend. Wanneer je het boek leest zonder muziek is het lang zo spannend niet, dan is het ook voor jongere kinderen geschikt. Het verhaal en de muziek doen je denken aan Peter en de Wolf.

De muziek laat je het verhaal intenser beleven, maar het is zeker niet voor kinderen die wat bang zijn uitgevallen.

Wat ik jammer vind is dat de tekst van de cd niet aansluit met de tekst in het boek. Er staat wel op elke blz.. het nummer van de cd die op dat moment verteld wordt, maar je kunt niet mee lezen. De tekst in het boek is veel korter dan die op de cd verteld wordt. Wel passen de platen precies bij het verhaal wat verteld wordt op de cd.

Het boek kun je voorlezen aan jongere kinderen de tekeningen zijn schitterend en beslaan steeds 2 bladzijden. De tekst is in verschillende letters, groot, klein en verschillend van kleur geschreven. De platen zijn getekend in groen, grijs en oranje/bruine tinten, de tinten van het bos, het lijkt wat somber maar door de grappig getekende figuren ziet het er toch vrolijk uit.

Het luisterboek is voor kinderen vanaf 7 jaar, door de spannende muziek en het spannende vertellen van Bert Verbeke een geweldig luisterboek, die de kinderen enkele super spannende luister/lees momenten zullen geven, maar de prachtige tekeningen laten het kind nog verder in het verhaal duiken.

Zo knap hoe de 4 koperblazers en de verteller een verhaal zo tot leven kunnen laten komen, een prachtig boek voor de feestdagen. Achterin staan ook nog 2 bladzijdes met Wist je dat…… over de blaas instrumenten. Een echte mustread vind ik.

Lieve lees en luistergroet van

Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (6)