Recensies·Recensies van Caro·YA Mustreads or Not?·Young Adult

Op het einde gaan ze allebei dood – Adam Silvera “Wat zou jij doen als je nog één dag te leven had?” #Caro

Op het einde gaan ze allebei dood – Adam Silvera

“Wat zou jij doen als je nog één dag te leven had?”

  • Auteur: Adam Silvera
  • Uitgever: Clavis
  • Nederlands
  • 1e druk
  • 9789044831740
  • april 2018
  • Hardcover
  • 336 pagina’s

Samenvatting:

9200000085090098Een intrigerende roman over de laatste dag van twee Amerikaanse jongens. Een New York Times-bestseller voor young adults.

Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.

Mijn leeservaring:

Het prachtige boek wat ik van uitgeverij Clavis deed in huize Kuiper meteen stof opwaaien. De kinderen kijken vaak niet naar de boeken die binnen komen, maar deze trok aan. Waarom zetten ze nu al meteen op de cover het einde neer? Spoilers. Dan weet je toch het verhaal al. Waren wat opmerkingen over het boek. Ik was dan ook heel benieuwd wat Adam Silvera allemaal te vertellen heeft over de personages voordat ze allebei doodgaan.

Het verhaal bestaat uit 4 delen. Deel 1 begint op 5 september wanneer Mateo en Rufus net na middernacht door Death-Cast worden opgebeld. Wanneer het hoofdstuk begint staat er een mooie quote op de pagina en die zet je al meteen aan het denken.

De dood is niets om bang voor te zijn,

Veel erger is het om nooit aan je leven te beginnen.

Marcus Aurelius, Romeinse keizer.

Tijdens het lezen moest ik steeds zelf denken, wat als je weet dat je die dag gaan sterven en niet weet hoe. Zou je het willen weten. Ga je nog gauw dingen doen die je altijd al had  willen doen, ga je van iedereen afscheid nemen of kruip je onder de dekens en wacht je af!!

Het lijkt me dood eng, maar de twee hoofdpersonages die elkaar als laatste vrienden treffen helpen elkaar de dag door te komen.

Wat er ook gebeurt, we gaan uiteindelijk allemaal dood. Niemand heeft het eeuwige leven, maar door wat we achterlaten, leven we verder in de herinnering van anderen.

Het goed geschreven verhaal neemt je soms mee tijdens een trip van andere doodlopers of mensen die niet gebeld zijn door Death-cast, maar de verhalen overlappen elkaar. Mensen  komen elkaar tegen in de trein, in een boekhandel of gewoon op straat en hebben te maken met  de dood van de ander, hoe Adam dat beschrijft is echt buitengewoon goed.

Het boek gaat maar over 1 dag uit het leven van Mateo en Rufus maar is een emotionele rollercoaster die je het  leven van de twee laat zien, maar tevens mee neemt in het leven van de personen die ze achter zich laten en mensen die toevallig hun pad kruisen. Mateo en Rufus proberen echt nog alles uit die ene dag te halen en proberen het gevaar zoveel mogelijk te ontwijken, maar toch ondanks alle oplettendheid gaan ze dood. Een verhaal wat ik wel verfilmd zie worden. Het laat je niet los en neemt je nog dagen mee met de vraag “willen wij het weten”. Ondanks dat je weet dat ze allebei dood gaan, raakte het plot me diep door hoe het gebeurde. Je moet dit boek zelf lezen om te begrijpen hoe en wat er gebeurd. Een echte mustread voor jong maar zeer zeker ook voor oud.

Lieve leesgroet Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (7)