Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met Nathalie Pagie

Mustreads or Not in gesprek met Nathalie Pagie

 

 • Nathalie Pagie, is inmiddels een welbekende naam in de thrillerboekenwereld, je hebt al meerdere boeken op je naam staan en het aantal groeit nog steeds. Toch voor degenen die nog kennis met je willen maken: kun je kort iets over jezelf vertellen en hoe het zo gekomen is dat je schrijfster bent geworden?

Schrijfster was ik altijd al. Op de lagere school verzon ik toneelstukjes en schreef ik gedichtjes, op de middelbare was ik – als enige, geloof ik – fan van opstellen en dictees. Ik herinner me een opdracht van mijn leraar Nederlands om een horrorverhaal te schrijven. Iedereen protesteerde, maar ik vond het heerlijk! Toen al dus. Tijdens mijn studie Journalistiek heb ik het vak geleerd en later, bij de krant en als tekstschrijver heb ik mijn skills verder ontwikkeld. Pas vrij laat bedacht ik dat ik best eens een boek kon proberen te schrijven. Een thriller uiteraard, het leukste genre. Zo ontstond De Toneelclub en de rest is geschiedenis!

photovisi-download (31)

 

 • IJsengel is inmiddels je zesde boek, een standalone. Heb je hier bewust voor gekozen, een standalone tussen door?

Ja. Hoe leuk het ook is een serie te schrijven, je zit daarbij ook vast aan het format dat je zelf hebt verzonnen. De personages bestaan al en hebben al vanalles met elkaar beleefd. Die lijn moet doorgezet worden. In een standalone ben je vrij. Het was fijn om blanco te beginnen en nieuwe personages te verzinnen in het winterse Zweden. Ik ben er vol voor gegaan.

 

 • Ik hoop niet dat je Tara en Diego zat bent? Kunnen we nog meer avonturen van dit duo verwachten?

Die twee ben ik nooit zat! Het voelde zelfs een beetje gemeen om ze even aan de kant te zetten. Maar don’t worry, ze zijn alweer op avontuur, op Hawaii dit keer. Deel IV komt in april 2019 uit. Ik weet nog niet hoeveel delen er daarna verschijnen, maar voorlopig heb ik inspiratie genoeg. Overigens is het wel de bedoeling de serie af te blijven wisselen met standalone.

photovisi-download (32)

 • Wat is leuker: het schrijven van een standalone of een serie, waar gaat jouw voorkeur naar uit en natuurlijk waarom?

IJsengel schrijven was een feestje, al duurde het even om op gang te komen. Blanco beginnen, zonder dat er al personages vaststaan, duurt nu eenmaal langer dan doorschrijven aan een serie. Het heeft allebei zijn eigen charme. Tara & Diego laten me nooit meer los en dat vind ik een fijn idee, maar het is ook lekker de serie af te wisselen met standalone. Een perfecte combi, wat mij betreft. In mijn hoofd bruist het alweer van de ideeën voor een volgend losstaand verhaal.

 

 • Een boek schrijven doe je niet zomaar, daar gaat een heel proces aan vooraf. Bij elke schrijver werkt dat weer anders. Hoe werkt het bij jou? Hoe komen jouw hersenspinsels samen en hoe ontstaat een boek? Heb je daar een heel ritueel voor met Mood-bords of ontspruit het zich vanzelf? Waar haal je je inspiratie vandaan?

Al tijdens het schrijven van het ene verhaal, ontstaat vaak het idee voor een ander verhaal. Dat komt door wat ik lees in de krant, of zie op tv, of meemaak bij de bakker J Vaak moet ik mezelf tegenhouden om zo’n idee verder uit te denken, omdat ik eerst het boek moet afmaken waarmee ik op dat moment bezig ben. Als je veel fantasie hebt zie je overal verhalen, bedenk je bij van alles ‘wat zou er gebeuren als…’ of ‘wat zou ik doen, als…’ Daar heb ik geen Mood-bords of andere gadgets voor nodig, mijn hoofd doet het werk.

download (11)

De inspiratie voor een nieuw verhaal is tot nu toe steeds vanzelf gekomen, zoals gezegd, ik ben gezegend met een ruime fantasie. Ik verzin personages en een probleem en denk na over de locatie van het verhaal. Daarna maak ik persoonsbeschrijvingen, een tijdlijn en een hoofdstukindeling (alleen de kapstok, nog niet de invulling) en dan is het een kwestie van doen. Gewoon schrijven! Ik bedenk ongeveer de helft vooraf, de andere helft ontstaat gaandeweg. Er is niks leuker, ik ben blij en dankbaar als ik dit nog heel lang mag doen.

 

 • IJsengel is een verhaal dat zich afspeelt in Zweden, hoe doe je hiervoor je research? Als lezer waan je je echt in het ijskoude Scandinavische land, waardoor je het idee krijgt dat het boek door een Zweedse schrijfster geschreven is, hoe krijg je dit voor elkaar?

Voor mijn boeken kies ik landen of locaties waar ik zelf ben geweest. De sfeer die ik opsnuif probeer ik in het hele boek te verwerken. Blijkbaar lukt dat aardig, want ik krijg vaker deze vraag . Daarnaast is internet uiteraard een goed researchmiddel en er ligt ook altijd een atlas naast me, als ik werk. Ik scheur artikelen uit kranten en tijdschriften en verzamel die om me heen. Maar het belangrijkst is toch dat ik er geweest ben; die ervaring probeer ik zo realistisch mogelijk over te brengen.

 

 • Hoe combineer je je werk als auteur met je gezin? Je hebt inmiddels je baan in de hoek gezet en je compleet op het schrijven gestort, heb je evengoed genoeg tijd om te schrijven naast alle dagelijkse beslommeringen die je hebt als moeder en partner? Kortom hoe ziet jouw schrijf dag eruit, hoe werkt het voor jou?

Ik werk voornamelijk onder de schooltijd van mijn twee kinderen en dat lukt meestal prima. Idealiter begin ik om 9.00 uur, maar dat wordt ook wel eens 10 en ik stop weer om 15.00 uur, want dan fiets ik naar het schoolplein. In die tijd moet het dus gebeuren! Zonder schema’s en structuur zouden er niet twee boeken per jaar uitkomen; mijn agenda en planning zijn dan ook heilig, al is aanpassen soms toch nodig. Het is passen en meten, en meerdere ballen in de lucht houden, maar dat geldt voor alle moeders, nietwaar? Martijn en de kinderen vinden het maar wat leuk dat ik schrijf en steunen me aan alle kanten. Dat is fijn en nodig, anders zou het me niet lukken, zeker niet in mijn huidige tempo.

 

 • Inmiddels dus je zesde thriller, heb je weleens overwogen om een ander genre te gaan schrijven? Een roman bijvoorbeeld of helemaal out of the box een kinderboek? Wat zou je graag eens willen uitproberen? En als we dan toch hard op aan het mijmeren zijn welk onderwerp zou je bijvoorbeeld graag willen uitwerken in een kinderboek?

Het enige andere genre dat ik overweeg is horror. (Mijn voorbeeld: Stephen King). Spanning heeft nu eenmaal mijn voorkeur, voor feel good ben ik zeker niet in de wieg gelegd. Ieder zijn ding! Een kinderboek schrijven is ook weer een vak apart. In mijn studententijd werkte ik als vrijwilliger in kinderboekenwinkel De Zevensprong in Tilburg en ontdekte ik veel goede kinderboeken. De Zevensprong van Tonke Dragt uiteraard, de boeken van Jacques Vriens, maar ook Harry Potter las ik daar voor het eerst. Ieder zijn vak, een kinderboek zal ik niet schrijven, maar ik weet stiekem dat mijn jongere zus Sabine wel plannen heeft in die richting. Naar haar boek ben ik heel benieuwd.

 

 • Je hebt altijd zeer mooie covers, vinden wij, heb je daar invloed op? Of is dit de uitgeverij die dat bepaalt?

Dank je, daar ben ik zelf ook zeer tevreden mee! Ze worden gemaakt door vormgevers met wie mijn uitgeverij samenwerkt. Ik heb wel inspraak, maar het resultaat bepalen we samen, in goed overleg. De reeks over Tara & Diego moet als zodanig herkenbaar zijn en ik denk dat dat goed lukt. Soms is het even zoeken, maar vooral bij de cover van IJsengel sprong ik een gat in de lucht. Die was in één keer raak.

 

 • Er verschijnen wekelijks mooie nieuwe, prachtige boeken, welk boek is jouw favoriet? Welk boek had jij graag zelf geschreven? En waarom?

Ik ben gek op de thrillers van Harlan Coben en ik heb genoten van Hex van Thomas Olde Heuvelt, Ragdoll van Daniel Cole en De Droogte van Jane Harper (heerlijke Australische setting). Verder houd ik van Harry Potter (ik lees mijn dochter Amber de hele serie voor en zij vindt het gelukkig al net zo fantastisch) en mijn favorieten van langer geleden zijn De Verborgen Geschiedenis van Donna Tartt, Bonita Avenue van Peter Buwalda en Eline Vere van Couperus. Stuk voor stuk geweldige schrijvers en ieder met een eigen stijl. Geen van deze boeken had ik graag zelf geschreven, al klinkt dat misschien gek. Bij mijn eigen boeken heb ik nu eenmaal het meeste gevoel, die horen voor altijd bij mij.

photovisi-download (33)

 • Zou jij je boeken graag verfilmd zien worden? Bijvoorbeeld de serie van Tara en Diego, of een ander boek van je natuurlijk? Zo ja, wie zou je dan graag in de rollen van de hoofdkarakters zien?

photovisi-download (34)

Natuurlijk!! Ik denk dat zowel IJsengel als de hele Tara & Diego-serie zich zeer goed leent voor verfilming. De verhalen zijn beeldend geschreven, ik zie ze ook echt voor me als ik aan het werk ben. Acteurs kiezen vind ik moeilijk. In Berndt Müller, de zakenman die in IJsengel wordt ontvoerd, zie ik een type als Jeroen Krabbé, en in Tore, uit datzelfde boek, misschien een Tygo Gernandt. Wie zouden jullie voorstellen voor Tara & Diego?

photovisi-download (35)

 • Wat is de meest grappige, ontroerende of juist gruwelijke anekdote die je met ons wilt/ durft te delen uit de tijd dat je auteur bent?

Het moment dat ik de mail binnenkreeg van Meulenhoff-Boekerij waarin ik uitgenodigd werd om naar Amsterdam te komen om te praten over een boek, vergeet ik nooit meer. Ik had het manuscript van De Toneelclub ingestuurd en wist totaal niet wat ik kon verwachten. Dat ze het een goed uitgewerkt verhaal vonden met aansprekende personages was al geweldig, maar dat ze het ook wilden uitgeven, was echt een droom. Ik stuiterde eerst een paar minuten door de kamer en belde toen Martijn, die op dat moment op wandelvakantie was in Ierland. Hij had er net een indrukwekkende wandeling op zitten over de Crouch St Patrick (berg), en was net zo blij als ik toen ik hem het goede nieuws vertelde. Toen is het begonnen, dat moment luidde een nieuwe, geweldige fase van mijn leven in.

 • Is het bij jou weleens voorgekomen dat er zomaar heel onschuldig een foutje in je boek gekropen is.? Welke er echt op het laatste moment pas uitgevist is?

Ja, in IJsengel nog. Daarin gooit Helle de telefoon van haar zus Hedvig kapot en een paar bladzijdes later gebruikt Hedvig dat ding gewoon weer. Gelukkig zag ik het zelf in de zetproef en kon ik het nog net corrigeren. Foutjes sluipen erin, soms blijft er nog een tikfout staan die er pas in een herdruk uitgehaald kan worden, maar blunders zoals deze kunnen echt niet.

download (10)

 • Wat kunnen we nog meer van je verwachten binnenkort? Ben je alweer bezig met een nieuw boek of liggen er nog andere leuke dingen op de stapel to do? Je snapt wel met al dat heerlijke leesvoer willen we alleen maar meer…

Ik schrijf lekker door! En om nog meer inspiratie op te doen voor de volgende Tara & Diego reis ik begin november naar Hawaii! Ik neem deel aan een schrijversconferentie op het eiland Kauai en ga daar tussen de bedrijven door de boel verkennen, zodat ik ook die sfeer weer goed neer kan zetten in het verhaal. Verder signeer ik IJsengel nog op de Boekenbeurs Antwerpen, op de Winterfair in Maarsbergen en in boekhandels in Heerhugowaard, Badhoevedorp en Maassluis (zie mijn site voor data en tijdstippen). Ik vind het leuk daar lezers te ontmoeten en een praatje te maken over mijn boeken.

Site van Nathalie Pagie

Mijn deadline ligt op Kerst, daarna is de volgende standalone weer aan de beurt. Can’t wait!

Bedankt voor de leuke vragen! Ik hoop dat de leden van Mustreadsornot genieten van IJsengel en van de verhalen met Tara & Diego ( Paradijsvogels, Casa Familia en Rio Grande). Tot ziens in de boekhandel!

Groetjes Nathalie Pagie

44370461_1022943347888327_3743491167321325568_n.jpg

Foto Jan van Galen