Blogtour·Recensies·Recensies van Caro

De Lissabonbrieven – Gaby Rasters “Liefde en dood hebben nog nooit zo dicht bij elkaar gelegen.”

De Lissabonbrieven- Gaby Rasters

“Liefde en dood hebben nog nooit zo dicht bij elkaar gelegen”

Samenvatting:

9200000101162311 (2)

Merijn reist zijn vriendin Chantal achterna, die voor een paar dagen in Lissabon is. Zijn bezoek verloopt echter anders dan hij vooraf heeft bedacht. Hij blijft vertwijfeld achter in Lissabon. Op het dakterras van zijn hotel ziet hij aan de overkant van de weg een jonge vrouw op een balkon zitten. Hun ogen ontmoeten elkaar en dit is de start van verrassende maar soms ook dramatische ontwikkelingen in de levens van Merijn, Chantal en de Portugese Carolina.
Verwachtingen en dromen in weerwil van de realiteit. Gaby Rasters weet als geen ander te karakteriseren en te ontroeren.
Gaby Rasters is een veelzijdig auteur die bijna alle genres aankan. Ze is op haar best wanneer ze diep onder de huid van de personages kan kruipen. De tweede plaats bij de Hebban Feelgood awards 2018 laten zien dat haar boek “Nooit meer bang’ een groot publiek heeft weten te bereiken. In De Lissabon Brieven word je als lezer opnieuw verrast door de levensverhalen waarin Gaby je meeneemt.
Irene Moors: “Een inspirerend verhaal over hoop, vrees en onvoorwaardelijke liefde. Het sleept je mee van begin tot eind. Prachtig hoe orgaandonatie een belangrijke rol speelt in dit boek.
Over haar roman “Nooit meer bang’:
Chicklit: “Door de luchtige schrijfstijl met de nodige humor slaagt Rasters er ondanks de zware onderwerpen in om het verhaal niet al te zwaar te maken.’

Mijn leeservaring:

De Lissabonbrieven een boek waaraan ook ik een kleine bijdrage heb mogen leveren, door als proeflezer te mogen fungeren en een rol voor mij in de persoon van Carolina was weggelegd.

Hoogte en diepte punten mocht ik mee lezen in dit boek. Romantiek en emoties lagen dicht bij elkaar en namen je mee in de strijd om en voor een kind en het gevecht tegen een ziekte.

De Lissabon brieven een prachtige roman met een onderwerp waar ik nog nooit mee van doen had gehad. Gaby schrijft in al haar boeken vol romantiek altijd met een insteek naar een actueel of in ieder geval een aangrijpend onderwerp. Deze keer ging het over een persoon met een nierziekte.

Maar niet alleen dat onderwerp komt ter sprake, ook psychische stoornis, bedrog, verlatingsangst en een taalbarrière komen in dit prachtige verhaal voor, met het decor van Lisboa op de achtergrond. Lissabon is het begin en de eindbestemming van deze roman en wanneer je leest heb je zin om je koffer te pakken en deze prachtige plaats te bezoeken.

Het 7e boek alweer van Rasters waarmee ze zich op de kaart zet als een roman schrijfster met een boodschap in het verhaal. Niet alleen roze geur en maneschijn, maar ook bittere ernst en tragedie volgen je door Lissabon en Nederland. Liefdes die uit elkaar worden getrokken, maar toch verbonden blijven. Het zijn meerdere verhaallijnen die samen tot het prachtige maar ook emotionele plot komen. Vier personages, allen met hun eigen problemen die ze in en met elkaar verweven.

Een boek voor iedereen die iets of juist niets van nierziekte weten, maar duidelijk maakt wat een nierziekte betekent voor iemand en wat anderen doen of kunnen doen om een donor te vinden. Nog steeds zijn er te weinig donoren en misschien denk je wel na dit verhaal, ik geef me op, ik registreer me. Dan heeft het boek niet alleen lees plezier gebracht maar ook een bijdrage kunnen leveren aan het tekort aan donoren.

Kok, Rudolf van Veen, ambassadeur van de nier stichting heeft het boek ook gelezen en Gaby een videoboodschap gestuurd tijdens haar boeklancering, die je hier onder kan bekijken. Ook Irene Moors las de Lissabonbrieven en was geraakt, haar Quote staat achter op het boek.

Gaby Rasters een naam die je steeds vaker tegen gaat komen, een naam om te onthouden en waar je niet meer omheen kunt.

Lieve leesgroet Caroline

 Koop bij bol.com

photovisi-download (28)

Wat vinden anderen van het boek, recensies kun je ook vinden tijdens de blogtour bij de volgende boekenblogs: