Recensies·Recensies van Moon

Dagboek van een (anti)Depressivo – Yacintha de Jager “Dit boek zouden veel mensen eens moeten lezen, het zal begrip, steun en herkenning geven”

Dagboek van een (anti)Depressivo – Yacintha de Jager

“Bedankt, dit boek zouden veel mensen eens moeten lezen, het zal begrip, steun en herkenning geven.. Met respect gelezen!”

Samenvatting

9200000103117115Yacintha is twintig jaar als ze (opnieuw) een depressie ontwikkelt. Wanneer ze vervolgens haar vader verliest aan suïcide, is dat het startsein voor een duik in een diep dal waar geen eind aan lijkt te komen. Tijdens deze periode beschrijft zij een jaar lang – in dagboekvorm – wat het voor haar betekent om (ernstig) depressief te zijn. Het is een boek over pijn, verdriet en rouw, pillen, therapieën en oneindig lijkende muren, maar ook over de kleine momentjes van vreugde en hoop. Geschreven zonder de pijnlijke onderwerpen weg te laten, maar mét een vleugje humor en een flinke dosis sarcasme. Een boek bedoeld voor alle ‘mede-(anti) depressivo ‘s’, naasten, GGZ-medewerkers, docenten, kortom: voor iedereen die (indirect) met depressie te maken heeft.

Mijn Leeservaring

Of, zoals ik het ook weleens geformuleerd heb: “als mijn eigen leven niet beter of makkelijker wordt, ik dan tenminste kan helpen dat van een ander een beetje dragelijker te maken”

Op een oprechte, open en respectvolle manier krijgt de lezer een kijkje in het leven van iemand die lijdt aan depressies. Yacintha de Jager schrijft haar verhaal onder pseudoniem, ze schrijft begrijpelijk, herkenbaar en vol gevoel over haar strijd tegen de depressies. Met respect lees ik dit boek, en helaas met veel herkenning, wellicht had ik gekozen voor een ander lettertype, maar dit is dan ook het enige puntje van opbouwende kritiek wat ik verzinnen kan. Tijdens het lezen ervaar ik steun, en menigmaal bedenk ik me, hoe fijn het zou zijn als mensen die echt geen idee hebben wat depressief zijn inhoudt en welke gevolgen deze hebben voor het dagelijks leven, dit boek ook onder ogen zouden krijgen. Het geeft inzicht en door de oprechte eerlijkheid van Yacintha, krijg je er een beeld bij.

“Het is immers een depressie: daar herstel je niet in een rechte lijn van.”

De dagboek verhalen, raken me en zijn zeer confronterend om te lezen, het irritante van een depressie is dat je er geen grip op hebt. Je leest over de schommelingen die de jongvolwassen Yacintha door maakt, het gevecht met haarzelf, de medicatie en zeker ook de buitenwereld, maar haar openheid straalt veel begrip en kracht uit. Ondanks haar schommelingen en de innerlijke strijd, proef ik een zeer strijdvaardige sterke jonge vrouw, die ondanks haar “ziekte” nog enorm veel onderneemt. Hier heb ik respect voor.

Yacintha de Jager, beschrijft haar verhaal zonder schaamte, oprecht zoals zij het beleeft, de lezer krijgt zicht op de persoon achter de depressie, en de gevolgen en problemen van leven met depressies. Bedankt voor deze leeservaring, ik raad dit boekje zeker aan, het is een eyeopener, je zult begrip oogsten, het maakt je sterker en je zult er steun uit putten. Niet alleen voor patiënten maar zeker voor degene die naast de depressivo staan zal dit boek veel kunnen betekenen.

“Of ik de eindstreep uiteindelijk zal halen, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik blijf proberen te doen wat ik denk dat goed is.”

Bedankt Yacintha, voor het kijkje in jouw leven, jouw strijd en jouw kracht, met respect heb ik dit boek gelezen, hopelijk gaan meer mensen dat doen want zoals jij het zelf al zegt. “Het is fijn dat mensen meeleven, maar jij bent de enige die voelt wat je voelt.” Hopelijk komt er meer begrip, met jouw verhalen heb jij in ieder geval een stap gezet. Liefs Moon

Koop bij bol.com