Jeugdboek·Luisterboek·Recensies·Recensies van Caro

De Oase van Douz – een koekoeksverhaal. “Hoe muziek de wereld van kinderen kan vergroten”

De Oase van Douz een koekoeksverhaal

“Hoe muziek de wereld van kinderen kan vergroten”

  • Nederlands
  • 1e druk
  • 9789462420908
  • oktober 2018
  • 32 pagina’s

Productbeschrijving:

de oase van douz1

Het verhaal vertelt hoe een koekoek op avontuur trekt, in Noord-Afrika terechtkomt en daar wonderbaarlijke dingen ziet en beleeft. Hij geraakt echter gewond, en krijgt heimwee naar zijn thuis, en beslist terug te keren. Op zijn terugtocht rijdt hij mee met een karavaan, doet de oversteek naar Europa aan boord van een piratenboot en komt langs Spanje en Frankrijk. Thuis aangekomen beslist hij elk jaar tijdens de wintermaanden, enkele maanden terug naar Afrika te trekken om al die wonderbaarlijke dingen terug te zien en te beleven. En zo wordt onze koekoek een trekvogel!

De muziek is gebaseerd op het lied ‘ L’Inverno è passato’. Het thema van dit lied wordt telkens aangepast aan de omgeving in het verhaal… Zo is er een Arabisch geïnspireerde versie, een Spaanse, een Franse versie, en nog meer….
Koperkwintet Brassery wil met dit project ook een platform aanbieden voor leerkrachten en kinderen. Dit platform is een applicatie waarbij je je zelfverzonnen verhaal zelf kan inspreken en opfleuren met zelfgemaakte tekeningen. Je kan percussie en drums bijvoegen, en dit alles laten begeleiden door zelfgekozen geluidsfragmenten van Brassery.
Het resultaat kan uiteindelijk gedownload worden als je persoonlijke editie, bovendien is er de mogelijkheid om je eigen versie van het verhaal uit te voeren begeleid door Brassery.

Brassery is een ensemble dat de koperblaasinstrumenten op een originele en frisse manier wil presenteren. Brassery wil de muzikale veelzijdigheid van de koperblazers in de kijker zetten met kwaliteitsvolle, voor een groot publiek toegankelijke concerten en muziektheater.

  • Meer info: http://www.brassery.be
  • Concept/ muziek : Marc Goris
  • Illustraties : Marijke Van den Acker
  • Tekst: Wim Urgel

Mijn lees en luister ervaring:

Marc Goris de man die het concept/verhaal en de muziek maakte en die ik al eens op de boekenbeurs in Antwerpen heb ontmoet, vroeg mij of ik dit nieuwe luisterboek wilde beoordelen, want over zijn eerste luisterboek Mogwli van de wolvenorde, was ik erg enthousiast geweest.

Lees hier mijn recensie over dit eerste interactieve luisterboek Mowgli van de wolvenorde:

mowgli van de wolvenhorde

Ik ben zelf lang bij de muziek geweest, ik speelde trompet en vind het heerlijk om naar muziek te luisteren dus een klein beetje bevooroordeeld ben ik wel als het om interactie met muziek gaat. Via uitgeverij Kramat kreeg ik dit rijk geïllustreerde luisterboek toegestuurd.

Een prentenboek met mooie platen maar met een tekst die voor de aller kleinste iets teveel moeilijke woorden bevat, gezapig, sjeik, minaretten, soeks….maar waar je natuurlijk zelf een verhaal bij kan verzinnen.

Het verhaal gaat over een koekoek die in een klok woont en hij heeft een vriend  koekoek, die in het bos woont. De koekoek uit de klok, Dromer, wil de wereld zien en springt  in de koffer van een sjeik, die toevallig voorbij komt. Hij gaat via De oase van Douz over de Middellandse zee naar Spanje en Frankrijk. Toch denkt hij tijdens zijn reis steeds aan zijn vriend koekoek in het bos en krijgt heimwee. Na vele omzwervingen komt hij terug bij zijn klok en zijn vriend koekoek in het bos en wat hij dan samen met zijn vriend beslist…….

Na het verhaal staan er 2 liedjes en daarna een informatie stukje over de koekoek. Wist jij dat een koekoek een trekvogel is?

De plaatsen waar dromer tijdens zijn reis is geweest worden achter in het boek beschreven. De oase van Douz, waar ligt dit en welke dingen kom je er tegen. Frankrijk en Spanje en hun weetjes en de Middellandse zee worden uitgebreid behandeld, dus dit is buiten een prentenboek ook meteen een echt informatie boek.

Hierna wordt de muziek die op de cd staat behandeld. Wat voor instrumenten hoor je en hoe zien ze eruit.

Ook kun je een app downloaden, je eigen verzonnen verhaal kun je inspreken en daarna kun je muziek toevoegen. Je kan ook zelf een muziekcompositie maken met meer dan 50 geluidsfragmenten. Deze interactie is echt heel leuk om te doen en zeker niet moeilijk.

Het boek is een aanrader voor de basisscholen waar muziek een vak is, of waar ze nog aan het zoeken zijn naar een muziekvorm. Ik heb genoten en ga straks met mijn kleinkinderen zeker ook aan de slag. Heel hartelijk dank voor dit prachtige recensie exemplaar. Zoek je nog een muziek boek dan is dit zeker een Mustread.

Lieve lees en luister groet van Caroline

 Koop bij bol.com