Recensie van Elsa·Recensies

‘Dust’ – Joanne Carlton “Voortreffelijk verhaal , genoten” #Elsa

‘Dust’ – Joanne Carlton

“Dust geeft de lezer stof tot nadenken, een andere kijk op de wereld van vroeger, nu en de toekomstige wereld.”

  • Auteur: Joanne Carlton
  • Uitgever: Hamley Books
  • Engelstalig
  • Paperback
  • 9789082893977
  • maart 2019
  • 236 pagina’s

Achterflap

9200000103811253.jpgAugust 23, 1996. The world as we know it has come to an end after a devastating environmental disaster has forever altered the planet. Humanity needs one man to pull a miracle, fast.

Here we are then, at the end of it all … Simon James is just a regular guy living a normal life. Until August 4th, when the dust poisons the world. Three weeks and millions of deaths later, the end is near and there are no miracles left, except for one. A miracle that needs Simon James. On the final day, the former husband and father faces the ultimate dilemma. Should he attempt to survive in a dead world to prevent mankind’s extinction? Or should his life end today, like everyone else’s? Simon doesn’t want to be the one left behind when all that he ever knew is already gone, but choice was never an option. His fate has already been decided for him. Dust is a gripping tale about strength and survival, family and love, heartache, and loss. When the world comes to an end, would you want to be the last man standing?

Mijn leeservaring

‘Dust’ is het nieuwste Engelstalige boek van Joanne Carlton (ook wel bekend als Sandra J. Paul met Nederlandstalige boeken) wat mij aangeboden werd als recensie-exemplaar door haarzelf in samenwerking met Hamley Books Publishers. Ik lees graag in het Engels en keek uit naar het lezen van dit verhaal, vooral door de ondertitel ‘Would you choose survival or extinction’. Een onderwerp waarover ik gek genoeg vaak zelf over nadenk en over fantaseer. Oftewel ik was benieuwd hoe Joanne dit uiteen zou zetten in een thrillerboek met SciFi sferen?

Ook al heb ik nog een andere titel van deze schrijfster in bezit was ik eerder nog niet toegekomen om een boek van haar hand te lezen. Dus had ik geen idee hoe haar Engelse manier van schrijven mij zou bevallen. Vanaf de allereerste pagina merkte ik dat de schrijftaal zeer toegankelijk is, probleemloos las en losjes vorderde tot de laatste pagina. Het inhoudelijke verhaal intrigeerde mij.

“What has become of us that names have become insignificant and no longer matter? How did we stoop so low?”

Wat ik vooral pakkend vond aan het verhaal is dat het zich afspeelt in de tijd die voor ons eigenlijk al voorbij is, maar ik wel bewust gekend heb omdat ik zelf toen al in leven was. Niet het gehele tijdperk wat het verhaal bestrijkt, maar wel het tijdsbestek dat de belangrijkste rol speelt in ‘Dust’. Dit stuk is in zijn geheel verweven met een andere realiteit die zomaar waar had kunnen zijn of nog waarheid kan worden.

“As far as I’m concerned, they should let humanity go extinct, when all that is left, are people like them.”

Juist dit bovengenoemde component zorgt voor originaliteit, personage ontwikkeling als in omgevingsbeleving waarin het geheel zich afspeelt. Het geeft de lezer stof tot nadenken, een andere kijk op de wereld van vroeger, nu en de toekomstige wereld. Het enige minpuntje voor mij aan het geheel is dat het plot mij niet kon verassen, ik zag het namelijk vanaf de eerste hoofdstukken al aankomen, maar dit deed voor mij geenszins af aan het leesplezier dat ik beleefd heb aan dit voortreffelijke boek.

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

Koop bij bol.com

Een gedachte over “‘Dust’ – Joanne Carlton “Voortreffelijk verhaal , genoten” #Elsa

Reacties zijn gesloten.