Recensies·Recensies van Moon

Het bloemenmeisje – Anya Niewierra. “Deze schitterende parel zal veel boeken in haar schaduw laten staan.”

Het bloemenmeisje – Anya Niewierra

Is dit de Mustread van 2020? Voor mij wel, de lat ligt hoog met deze aftrap. Wat een pracht verhaal.

images

Tijdens de opening van haar eigen natuurwinkel staat Nina plots oog in oog met een kopie van haar zelf. Niet eerder wist zij van het bestaan van haar tweelingzus af. Vanaf dat moment staat het leven van de toch al zeer gevoelig Nina compleet op zijn kop. Nina werd 21 jaar geleden gevonden naast het lijk van haar moeder, waar was haar tweelingzusje, Thea, toen? Wat is er gebeurt 27 juni 1988, het zwarte moment uit Nina`s leven? Samen met Thea gaat zij op zoek naar het ware verhaal achter hun afkomst, maar dan verdwijnt Thea, Nina heeft geen idee in welk spinnenweb zij zich gaat begeven, maar ze doet er alles aan om haar zus terug te vinden

Dat was 27 juni 1988. Je was net veertien geworden. De zon scheen genadeloos. De bergen leken te trillen van de hitte en de atmosfeer was zwoel. Achter je stond een stalen korf waaruit rook omhoog kringelde. Je had wierook van sparrenhars en lavendel gemaakt.

Anya Niewierra schreef in 2016 haar thriller Het dossier, mijn eerste kennismaking met deze auteur en dat was een zeer aangename kennismaking. Het dossier was voor mij een regelrechte Mustread, de lat ligt hoog voor Anya Niewierra maar al snel moet ik bekennen dat zij daar moeiteloos overheen weet te springen.

De lat ligt hoog maar vervaagd moeiteloos bij de eerste woorden van Het bloemenmeisje.

De filmische schrijfstijl van de Limburgse schrijfster is prachtig, haar liefde voor de Franse Pyreneeën is voelbaar tijdens het lezen. Met haar overtuigende en indrukwekkend lopende zinnen zal zij je betoveren en ontroeren. Door de manier waarop zij een geur beschrijft zal je deze ruiken, de sfeer is voelbaar en de emoties worden de jouwe wanneer je Het bloemenmeisje leest. Het poëtische woordenspel zal je vanaf het beginnen inpakken en niet meer loslaten. Niewierra bezit het talent om je de woorden te laten voelen, geuren te laten ruiken en de karakters zo te beschrijven dat ze je stuk voor stuk intrigeren en onder je huid gaan zitten. Vooral de gevoelige, getraumatiseerde Nina zal je hart stelen, Anya Niewierra zet haar op een hele knappe, overtuigende manier neer waardoor het bijna om een biografische roman lijkt te gaan, de grens tussen fictie en non-fictie is voor de lezer bijna niet te onderscheiden.

Het bloemenmeisje is een psychologisch sterke roman, waarin zeker thriller aspecten zijn verwerkt, dit verhaal raakt mij zo dat ik het niet zo snel zal vergeten. Alles aan dit verhaal heeft een enorme aantrekkingskracht, de indrukwekkende verhaallijn, de neergezette sfeer, de intriges en de verrassende karakters, alles maakt dit boek tot een Mustread eerste klas. Zo eentje waar je na jaren nog aan denkt. Een verfilming? Ik zeg overtuigend ja, want daar vraagt dit boek gewoon om, het verdient het om gedeeld te worden.

Een verhaal dat je niet meer loslaat, intrigerend en prachtig geschreven

Reis mee van de Franse Pyreneeën, de Ardennen naar Zuid-Limburg en weer terug, laat je mee zuigen het verhaal in, Anya Niewierra is moeiteloos over de lat gesprongen en verdient het om gelezen te worden. Soms heb je van die verrassingen, Het bloemenmeisje is er één van, een parel om te lezen.

Voor mij een dikke Mustread en eigenlijk nog meer.

Lieve Leesgroet Moon Kager