Recensies·Recensies van Caro

Stilleven – Marieke Damen “een thriller debuut die je nog lang bij blijft.”

Stilleven – Marieke Damen

“Een thriller debuut die je nog lang bij blijft.”

  • Auteur: Marieke Damen
  • Uitgever: Letterrijn
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789491875984 
  • Druk: 1 
  • mei 2020 
  • 250 pagina’s

550x781Het debuut van Marieke Damen Stilleven werd mij door uitgeverij LetterRijn toegestuurd.

Het eerste wat opvalt is de cover, een meisje met grote wijd opengesperde ogen haar vinger voor haar lippen en rode spatten op haar gezicht en vinger. Bloed of toch niet….

Tijdens het lezen kom je er achter en ik moet zeggen de cover zegt alles over het verhaal. Zien en zwijgen zijn een groot onderdeel.

Marieke Damen heeft al wat ervaring met kinderboeken en korte verhalen, maar deze thriller is wel van een heel ander kaliber. Dood eng om te horen hoe andere je debuut in de thriller wereld ontvangen en wat recensenten over je boek schrijven. Hier mijn mening Marieke.

Het boek wordt verteld vanuit het verleden, maar ook vanuit het heden. 1998, één verhaallijn gaat over de twee zusjes samen en blijkt hoe loyaal zij aan elkaar zijn. De zusjes Monica van 10 en Manuela van 15 wonen met hun ouders in de Fluutwijk, een achterbuurt, in een huis wat meer een krot is dan een gewoon huis. Omdat ze daar wonen wordt Monica op school gepest. Hun ouders gaan zich steeds vreemder gedragen en zijn eigenlijk iedere avond en nacht aan het werk. Het avond eten bestaat regelmatig uit knakworstjes. Hun vader is eigen baas en hun moeder werkt met hem samen. Vader wordt steeds agressiever en moeder zie je gewoon weg kwijnen. Maar wat voor werk ze nu eigenlijk doen, is voor de meisjes onduidelijk.

De tweede verhaallijn speelt zich af in het  jaar 2020 en wordt verteld door Monica, zij is kunstenares geworden en gespecialiseerd in portret tekeningen. Haar leraar op school had haar zien tekenen en wist meteen, dit meisje heeft een ongekend talent. Hij laat een bekende kunstenaar naar school komen die ook iemand mee brengt die kan tekenen. Deze mannen zijn verbaast over het talent van dit jonge meisje. Wanneer ze aan haar moeder een tekening laat zien, schrikt deze en vertelt haar dat ze nooit en te nimmer aan haar vader mag vertellen dat ze tekentalent heeft. Waarom niet ?  daar kom je pas later achter.

Een heftig verhaal met een psychologische ondertoon.  Onder andere verwaarlozing, mishandeling, alcohol- & drugsmisbruik en pesten ingrediënten voor deze, vind ik psychologische thriller. Wat dragen deze gebeurtenissen bij aan de psyche van een kind.

Wanneer Monica na  20 jaar eindelijk een mail krijgt van haar zus waarin deze vraagt of ze haar portret wil tekenen als cadeau voor haar vriend, is daar eindelijk de kans voor Monica om weer samen te zijn met haar geliefde zus Manuela. Waarom hebben de zusjes elkaar al 20 jaar niet gezien, wat is er gebeurd en waarom houdt Manuela zich niet aan de afspraak dat er nooit iemand anders tussen hun in zou komen?

Echt een super goed debuut een echte mustread voor de thriller fans die van plottwisten houden, want weet jij echt zeker wat er is gebeurd en wat er nog gaat gebeuren? Ik was totaal verrast en vind de plot verbazing wekkend goed neer gezet. Weer een auteur die op mijn favoriete auteurs lijstje komt te staan en die ik zeker blijf volgen.

Lieve leesgroet Caroline