Blogtour·Recensies·Recensies van Caro·Thriller

#Blogtour Solovlucht – Aloka Liefrink “Een emotionele Mustread die naar meer smaakt”

Solovlucht – Aloka Liefrink

“Solovlucht is voor mij het eerste maar zeker niet de laatste kennismaking met de schrijfstijl van Aloka.”

Vorig jaar heb ik Aloka Liefrink ontmoet, in een boekhandel in Tiel waar zij haar boeken signeerde. We hadden een erg leuk gesprek, ook over Solovlucht en toen er werd aangekondigd dat ze bij uitgeverij Hamley Books kwam en haar boek Solovlucht een nieuw jasje kreeg, schreef ik me in voor de blogtour. Hier onder mijn leeservaring van Solovlucht

Het boek is dik, maar dat komt vooral door de dikke bladzijden, wat het boek een luxe uitstraling geeft, ook de cover vond ik erg mooi. Een spiraal vormige trap met een vrouw in het groen, na het lezen begreep ik de spiraaltrap. Omdat Aloka zelf is geadopteerd door een Vlaams/Nederlands stel las ik het boek als een autobiografie, wat gedeeltelijk ook zo is, al hoop ik niet dat de echt heftige details op waarheid zijn berust.  Ik moet eerlijk bekennen dat de proloog me niet triggerde en mij niet dat zetje gaf om te gaan lezen, maar omdat ik mee deed met de blogtour moest ik wel en wat ben ik blij dat ik het boek heb gelezen.

Achterflap:

Savarana Termeer heeft een zwaar adoptieverleden achter de rug, wat haar erg kwetsbaar maakt. Wanneer ze na mishandeling door haar vriend voor dood geslagen wordt achtergelaten, spoken de fatale keuzes die haar op dit punt brachten, door haar hoofd.

Voor ze haar huidige vriend Gunter ontmoette, was ze gelukkig en succesvol, na een leven vol geweld. Haar laatste partnerkeuze lijkt haar nu fataal te worden. Kan ze het tij nog keren, of is het al te laat?

Mijn leeservaring:

Savarana Termeer, wordt vanuit India geadopteerd net als haar broer Jafar. Vader is dolgelukkig met de kinderen, alleen moeder heeft het zwaar met de opvoeding, al hoewel opvoeding! Wat me het meest raakte in het verhaal, was het moment dat Savarana zich afvraagt hoe haar ouders door de goedkeuring van adoptie zijn gekomen met onder andere psychologische tests.

De hoofdpersonage Savarana volg je in haar ontwikkeling van meisje tot jonge vrouw. De lichamelijke en geestelijke mishandelingen die Savarana en haar broer moeten ondergaan, door hun adoptie moeder, deden me huiveren. Ik voelde met ze mee en had enorm medelijden.

“Jullie zijn één grote misrekening, en waren de domste investering ooit.”

Wanneer de ouders van Savarana gaan scheiden en zij en haar broer bij hun vader gaan wonen, krijgen zij een stiefmoeder, die de kinderen verder opvoed na de dood van haar vader. Jafar is al eerder uit huis gegaan omdat hij niet met deze vrouw Isabella kan leven, maar Isabella heeft alle goeds met Savarana voor en gaat met haar winkelen, laat haar studeren en zorgt heel goed voor haat. Toch zit er een addertje onder het gras. Hoe kan het toch dat Savarana steeds de verkeerde mensen treft, ook als ze mannen gaat ontmoeten. Een mooie slimme vrouw en toch, waarom is er nu niet dat gevoelsradartje en waarom is het zo moeilijk knopen door hakken.

De mannen in haar leven beginnen lief, Roel en later Gunter. Roel die haar gouden bergen beloofd en waarmee Savarana gaat samen wonen om onder het juk van haar stiefmoeder Isabella uit te komen, maar deze Roel heeft twee gezichten, hierna ontmoet ze de wat oudere Gunter, hij behandelt haar als een prinses, maar wil haar helemaal voor zichzelf hebben en is zo enorm jaloers.

“Het was genoeg geweest! Méér dan genoeg, ik wilde niet meer. Ik kon niet meer. Ik staarde naar de donkere lucht. Wilde alleen nog bij pa zijn.”

Aloka schrijft zo emotioneel dat de tranen soms over mijn wangen liepen, eenmaal begonnen met het lezen in Solovlucht, kon ik het boek niet meer weg leggen. Aan het einde begreep ik de proloog pas. Aloka heeft een hele prettige manier van schrijven, die je mee neemt in het verhaal. Haar eigen adoptie en het gegeven dat ze vrouwen met relatieproblemen coached, dragen bij aan de geloofwaardigheid van het duidelijk vertelde verhaal. Het boek staat als thriller geregistreerd, maar een psychologische roman had er meer bij gepast, ook al komen er zeker thriller elementen in het verhaal voor. Ik ben heel benieuwd naar andere boeken van Aloka en deze Solovlucht is voor mij het eerste maar zeker niet de laatste kennismaking met de schrijfstijl van Aloka.

****Lieve leesgroet Caroline ****