#thekobolife·@Kobobooks·Blogtour·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·YA Mustreads or Not?·Young Adult

Kartonnen sterren – Seren J. Smedt #blogtour “Er straalt kracht uit dit verhaal”

Kartonnen sterren – Seren J. Smedt

“Ergens doet dit verhaal ‘Kartonnen sterren’ mij ook denken aan de verhalen van John Green.”

Auteur(s) : Seren J. Smedt

Uitgeverij : Hamley Books  

ISBN : 9789463967471 , 9789463967488

Taal : Nederlands 

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 300

Verschijningsdatum : oktober 2020

Achterflap

Bij de terugkeer van Livs vader uit Amerika wordt haar leven volledig omgegooid. Hij is immers niet langer meer de man waar ze altijd naar opkeek, waardoor hun vader-dochter relatie compleet de mist in gaat.

Een normaal onbezorgd tienerleven lijkt niet voor haar bestemd te zijn, tot ze Jasper ontmoet. Jasper, die haar hart op korte tijd verovert. Hij laat haar wegdromen onder een hemel van sterren.

Maar niet alle sterren schitteren als kristal. Sommigen zijn zo hard als karton.

Mijn leeservaring

Heerlijk vind ik het dat ik dankzij uitgeverij Hamley Books zo vaak de kans krijg om deel te nemen aan blogtours rondom allerlei boeken die me aanspreken. Zo mocht ik deze keer ‘Kartonnen Sterren’ lezen van Seren J. Smedts.

De hardcover voelde voor mij gelijk prettig aan. De rustige mooie cover nodigt uit tot lezen en doordat je ziet dat het personage op de voorkant een kopje koffie (ik denk althans koffie, zou ook zomaar iets anders kunnen zijn) in handen heeft en er verder knus bij zit ben je zelf ook gelijk geneigd om je op die manier terug te trekken om het boek te gaan lezen. Wellicht heb ik iets teveel inlevingsvermogen… De titel, schrijversnaam en het uitgeverij’s logo in een sierlijk zwart lettertype komen duidelijk uit op de voorkant, maar zeker niet schreeuwerig door de lichtkleurige ondergrond met wit en zachtroze tinten. Ook de achterzijde is met aandacht gevuld met de flaptekst, nogmaals de titel en het logo van Hamley. Tevens zie je links bovenin een kleine sterrenregen en toont Seren haar lieve uitstraling doormiddel van een complimenterende auteursfoto. Een geheel perfecte en uitnodigende omslag dus als je het mij vraagt.

Bij ieder hoofdstuk zie je de sterrenregen terugkeren en zo is ieder hoofdstuknummer omgeven met een sterren illustratie. Het lettertype waarin je het verhaal leest is duidelijk leesbaar. De letters hebben de juiste grote om zonder haperingen door te kunnen lezen. Ook qua alinea verdeling en dergelijke voelt het geheel prettig aan en heb ik van het begin tot eind een rustige leesflow te pakken.

“Mijn eigen tranen hield ik verborgen in een apart kamertje.”

Inhoudelijk gezien vind ik het ook een mooi verhaal. Het hoofdpersonage Liv is een jonge meid waarmee ik mezelf van pak ‘m beet 18 jaar terug heel goed kan vergelijken. Daarom heb ik zeker het idee dat het verhaal ook veel meiden van nu aan zal spreken. Je leeft gemakkelijk met haar mee en ik begrijp heel goed waarmee ze worstelt, waarin ze wil ontwikkelen en vooruit wil. Het mooie aan Liv vind ik dat ze heel erg haar eigen persoon al is, ze laat zich niet gemakkelijk verleiden tot bijvoorbeeld meeloop gedrag of iets dergelijks. Hierdoor voelt het gehele verhaal ook realistischer en bijvoorbeeld niet als een Amerikaanse teendrama verhaal. Het voelt voor mij alsof de schrijfster Seren Liv grotendeels heeft weer gegeven vanuit haar eigen karakter en die van haar vriendinnen. Ook voelen de andere karakters, leeftijdsgenoten van Liv maar ook haar ouders enzovoort, heel natuurlijk aan.

“Liefst zou ik even willen verdwijnen. Of rondzweven zoals de sterren in de ruimte. Neerkijken op de wrede, overprikkelde aarde.”

Wat er allemaal gebeurd met Liv, haar familie en vrienden en gewoon hoe het gehele verhaal zich ontvouwd naar mate het vordert is voor mij boeiend om te lezen. Ik heb het boek bijzonder vlot gelezen, binnen een dag, hieruit blijkt ook wel dat het verhaal mij echt interesseerde en ik vooral door wilde lezen om te ontdekken hoe het verder ging. Het is zeker geen luchtig verhaal maar ergens ook wel weer hoopgevend. Dat ook al is het soms onnoemelijk moeilijk, duister en verdrietig in het leven er altijd wel weer een sterretje oftewel lichtpuntje aan de hemel verschijnt waardoor je verder kan. Er straalt kracht uit dit verhaal en juist dat is denk ik iets wat de lezers soms nodig kunnen hebben om uit een boek te halen.

“Dan zie ik hem. Een licht, fel puntje dat tevoorschijn komt achter een wolk.”       

Dit boek heb ik met plezier gelezen. Het verhaal zal ik me nog lange tijd kunnen herinneren. Tevens ben ik heel benieuwd naar hoe de jonge schrijfster, Seren J. Smedts, zich verder zal ontwikkelen op het schrijversgebied. Ik hoop dat zij in de toekomst nogmaals met een mooi YA verhaal bij Hamley Books terechtkomt. Want deze dame heeft absoluut veel in haar mars. Ergens doet dit verhaal ‘Kartonnen sterren’ mij ook denken aan de verhalen van John Green. Ik hoop niet dat dit haar afschrikt maar juist stimuleert om verder te schrijven.

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te lezen met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com