#thekobolife·@Kobobooks·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·Roman

Plankenkoorts – Tamara Haagmans “Lekkere vlotte bewoording vol humor, serieus waar het serieus moet zijn en laat me lachen als verlichting nadat het verhaal mij raakt.”

Plankenkoorts – Tamara Haagmans

“Want ‘Plankenkoorts’ bezorgt je echt heerlijk ontspannende leesuurtjes en een grote glimlach op je gezicht.”      

Auteur(s) : Tamara Haagmans  

Uitgeverij : LS Amsterdam (Luitingh-Sijthoff)

ISBN : 9789024589821

Taal : Nederlands 

Uitvoering : Paperback

Aantal pagina’s : 264

Verschijningsdatum : juni 2020

Achterflap

Mara werkt bij het familiebedrijf van haar opa en oma: een winkel met tweedehands boeken, bladmuziek en theaterstukken. Op een dag komen er ineens tientallen mensen achter elkaar de winkel binnen. Ze halen alles overhoop en lijken op zoek te zijn naar iets, maar wat? Wat ligt er in het winkeltje van Mara’s opa en oma?

Dan komt er een knappe man de winkel binnenlopen… Hij heet Lucas, en Mara denkt dat hij ook de winkel komt slopen. Maar niets is minder waar. Wie is hij, en waarom is hij uit het niets zo geïnteresseerd in Mara?

Mijn leeservaring

Na het eerste boek ‘De mooiste dag van je leven’ dat ik van Tamara Haagmans las wist ik haar boeken pak je op om heerlijk mee weg te kruipen op de bank onder een dekentje, iets lekkers erbij en te genieten van een lekker feelgood verhaal wat ook een diepgaand kantje heeft en.. wat je ook nog eens in één ruk uitleest! Ook nu met ‘Plankenkoorts’ bleek dit volledig het geval te zijn en heb ik wederom genoten van een voortreffelijk fijne roman.

De schrijfstijl leest vanaf de eerste regels soepel weg, trekt me gelijk mee in het leven van hoofdpersonage Mara en laat me met gemak door het gehele verhaal heen vliegen zonder dat ik erg heb in de tijd of überhaupt in de wereld om mij heen. Lekkere vlotte bewoording vol humor, serieus waar het serieus moet zijn en laat me lachen als verlichting nadat het verhaal mij  raakt. In balans op alle vlakken dus.

“Ik ken hem lang genoeg om te weten dat wanneer ik te lang blijf staan, hij me ompraat en ik alsnog straks ergens drie meter boven de grond hang.”

Het verhaal heeft absoluut inhoudt naast of juist ook in de hilarische momenten waarbij ik hardop lach tijdens het lezen. Ik beleef veel herkenningsmomenten bij de opa van Mara, ervaar een bijzonder hoog meeleef gehalte met Mara en geniet van alle andere mede personages. Ik vind het heel mooi en respectvol weergegeven hoe de ziekte Alzheimer verwerkt is in het verhaal en hoe mantelzorg aanbod kan komen. Dit geeft iedere lezer van dit verhaal naar mijn idee een goed en helder inzicht in hoe dit effect kan hebben op het dagelijkse leven en heeft zo een subtiel leerzaam aspect.

“Helemaal in haar eentje in dat grote bed lijkt ze nog kleiner dan ze al is.”

De opmaak van de tekst, de hoofdstukken indeling en het lettertype, dragen bij aan de rustige maar wel vlotte manier van hoe ik het boek las. Ik ervaarde het geheel als prettig en geniet ook van de vrolijke cover en vooral ook de binnenzijde van de omslag waarop allemaal gekleurde vlindertjes te zien zijn. Dit laatste is echt een leuke verrassing als je het boek openslaat.

“Geglazuurde-donut-roze zou ik het noemen, als ik het een naam moest geven.”

Dit is een geestig, liefdevol verhaal en geenszins oppervlakkig. Van begin tot eind gebeurd er voldoende om je als lezer te vermaken en te verblijden. Ik vind het ook leuk om dit boek aan te raden of bijvoorbeeld cadeau te geven aan vriendinnen die het in deze rare tijd wel goed kunnen gebruiken als afleiding. Want ‘Plankenkoorts’ bezorgt je echt heerlijk ontspannende leesuurtjes en een grote glimlach op je gezicht.        

Lieve leesgroet, Elsa.

Dit boek is ook te lezen en te beluisteren met het Kobo-plus abonnement! #thekobolife @Kobobooks.com