#Kobo Original·#thekobolife·@Kobobooks·Gast recensies·kobobooks·Luisterboek·Thriller

Koninginnedag – Willem Asman: “Het drama van Apeldoorn in een thriller gegoten.”


Willem Asman – Koninginnedag.


Een deels op waarheid gebaseerde thriller over Koninginnedag in Apeldoorn. Voorspelbaar, maar overgoten met een Asman sausje en afgesloten met een verrassend toetje. #Kobo Original

  • Auteur Willem Asman
  • Uitgever Kobo Originals
  • Bindwijze  Luisterboek
  • Verteller: Jamie Grant
  • Verschijningsdatum  maart 2020
  • Speelduur  05:23:09
  • Nederlands
  • EAN 9781989750001

Koninginnedag 2009 in Apeldoorn had een mooie feestdag moeten worden. Maar de dag eindigt in een vreselijk drama wanneer een zwarte Suzuki Swift op de menigte inrijdt, en tot stilstand komt tegen de Naald. Op dat moment bevindt minister-president Balkende zich in Warschau. Halsoverkop vliegt hij met het regeringsvliegtuig terug naar Nederland. Aan boord bevindt zich een vrouw, een communicatieadviseur, ingehuurd om het imago van Balkenende te verbeteren.

Iedereen weet zich nog die Koninginnedag in Apeldoorn te herinneren. Het beeld van de Suzuki Swift die met grote snelheid door het publiek op de open bus met daarin de koninklijke familie afkwam, de bus gelukkig miste, en tot stilstand kwam tegen de Naald. Wat een mooie feestelijke dag had moeten worden, eindigde in een tragedie.

Willem Asman heeft deze gebeurtenis gebruikt om er een thriller over te schrijven. Asman laat ons kennismaken met een vrouwelijke communicatie adviseur, wier naam nooit genoemd wordt. Zij wordt door Jack de Wolf, de communicatie-expert van Balkenende, uitgenodigd voor een interview met Jan Peter Balkenende, met als doel het imago van Balkende te verbeteren. Na een paar gesprekken  nodigt Balkenende haar uit om mee te reizen naar een congres in Warschau. Asman neemt ons mee naar het verleden van deze vrouw en haar achtergrond. Ze blijkt een broer te hebben die thuis voor veel problemen heeft gezorgd. Het lievelingetje thuis, was succesvol met  een goede baan, dure auto en mooi huis, maar raakte aan lager wal. Hij verloor zijn baan en huis, en zorgde voor veel problemen.

Tijdens het verblijf in Warschau komt het bericht binnen, dat er een aanslag gepleegd is op de Nederlandse koninklijke familie, en dat de koningin is overleden. Halsoverkop vertrekt de Nederlandse ploeg met het regeringstoestel richting Nederland. Op de terugvlucht wordt er gewerkt aan de toespraak van de minister president, die hij kan gebruiken tijdens een persconferentie. Al snel komt er meer duidelijkheid over de aanslag en gelukkig blijken de koningin  en de koninklijke familie ongedeerd. Als bekend wordt dat de  aanslag gepleegd is door een man in een zwarte Suzuki Swift, begint er bij de vrouw een alarmbelletje te rinkelen.

Moet ze haar vermoedens vertellen, of houdt ze haar mond?

Het verhaal ” leest” lekker vlot weg, maar is op geen enkel moment echt spannend. Als lezer beschik je al over enige voorkennis, omdat je weet wat er gebeurd is op die bewuste dag. Toch wil je als lezer heel graag weten wat de connectie is van de vrouw met de bestuurder van de zwarte Suzuki Swift. Pas op het eind wordt duidelijk wie hij is. De interviews van Balkende met de vrouw zijn leuk om te lezen, zo krijg je een heel ander beeld van de toch ietwat stijfjes overkomende JP. Tijdens het verblijf in Warschau worden er een aantal personages geïntroduceerd, die totaal niks met het verhaal te maken hebben. Een matig boek van Asman, hij heeft veel betere boeken geschreven.

Maar al met al was het heel apart om naar dit boek te luisteren, zeker omdat je als luisteraar de beelden nog zo voor je ziet.

Lieve leesgroet Marga Bos