Blogtour·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·YA Mustreads or Not?·Young Adult

Mijn hart van ijs – Jen Minkman #Blogtour “Ik heb enorm genoten van dit fijne verhaal en raadt ik het iedereen aan die even in een winters wonderland wil verdwijnen.”

Mijn hart van ijs – Jen Minkman

“Een winters, avontuurlijke, magische reis die me niet meer los liet totdat ik het boek weer dichtsloeg.”

Auteur(s) : Jen Minkman

Uitgeverij : Hamley Books  

ISBN : 9789463967457

Taal : Nederlands 

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 389

Verschijningsdatum : 4 november 2020

Achterflap

Een eeuwenoude vloek teistert al sinds de middeleeuwen de Oostenrijkse vallei waar Magda woont. Tijdens de carnavalsweek verdwijnen er kinderen, die volgens de legende door een berggeest worden ontvoerd en nooit meer terugkeren. Als Magda’s broertje Tobias spoorloos verdwijnt, gaat ze op zoek naar een manier om hem te redden. Jaren geleden is de tweelingbroer van haar vader ook op mysterieuze wijze verdwenen en Magda weigert zich erbij neer te leggen dat de vloek voor de tweede keer haar familie treft.

Om Tobias te redden, moet ze echter sluimerende krachten aanspreken die ze sinds haar vroege jeugd heeft weggestopt. Het hele dorp gelooft dat ze een heks is… en Magda vreest dat de dorpelingen gelijk hebben. Kan ze haar talenten aanwenden om Tobias te redden? En waarom krijgt ze steeds vaker nachtmerries over een heks die in 1586 in de vallei op de brandstapel is beland?

Mijn hart van ijs is een modern sprookje over familie, vriendschap en liefde.

Mijn leeservaring

Ondertussen volg ik al jaren het schrijfwerk van Jen Minkman en kijk ik altijd uit naar een nieuw boek van haar hand. Ik vind het zo ontzettend leuk dat ze nu haar nieuwste boek via één van mijn favoriete uitgeverijen uitbrengt, namelijk Hamley Books!

Toen ik de prachtige hardcover versie van ‘Mijn hart van ijs’ in handen kreeg kon ik het ook niet anders zien dan als een echte Hamley. De gehele lay-out van het boek is voor mij en hopelijk voor vele andere lezers enorm aantrekkelijk en zorgt ervoor dat je gelijk het verhaal in wil duiken.

“Buiten was het overal wit en het was zelfs overdag nog onder nul.”

De winterse sfeer van de cover gaat door in het boek doormiddel van de mooie, sfeervolle, winterse foto’s bij het begin van ieder nieuw hoofdstuk. De foto’s dragen absoluut bij aan de verbeelding en passen perfect bij het inhoudelijke verhaal.

“Een rilling liep over Magda’s rug, die als een koude tocht in de kamer leek te blijven hangen.”

Zodra ik begon met lezen merkte ik hoe heerlijk vlot en toegankelijk de schrijfstijl van Jen tot zijn recht komt in dit mythologische YA verhaal. Het verhaal heeft vaart en nam mij mee op een winters, avontuurlijke, magische reis die me niet meer los liet totdat ik het boek weer dichtsloeg na een bijzonder vlotte leessessie waar ik zelf verbaasd over was. Ik heb namelijk al vaker boeken van Jen gelezen en beleef de manier waarop ik die verhalen las en lees toch elke keer weer anders. Wat ik dan wel weer een heel leuk gegeven vind want zo weet ze me telkens te verrassen met een andere soort verhaal.

“De wind stak op en boven hun hoofd zweefden krassende raven toen ze steeds hoger klommen, in de richting van de bergpas.”

Het verhaal zelf en alles wat erin gebeurd greep mijn interesse, vond ik gelijk spannend genoeg om verder te willen lezen en boeide mij van begin tot eind. Ik heb mij geen moment verveeld en genoot volop van dit moderne sprookje. Modern sprookje, dit staat op de achterzijde vermeld maar ik ervaarde het toch minder zo en meer als een perfect YA verhaal met magische, romantische invloeden. Ergens deed het verhaal mij ook denken aan de boeken van Thomas Olde Heuvelt.

“Haar blik ging omhoog naar de houttoren, waar de vlammen aan likten en de hitte vanaf sloeg.”  

Alle personages biologeren mij tijdens het lezen, vooral door hun Oostenrijkse achtergrond en daarmee toch andere manier van leven. De Oostenrijkse invloeden vind je terug in het verhaal door onder andere de familie namen, persoonsnamen maar ook door de dorpsnamen, korte zinnen en uitspraken in de plaatselijke taal en culturele gebruiken. Hierin sijpelt ook het mythologische aspect door wat het gehele verhaal voor mij nog extra fascinerend maakt.

Zoals duidelijk mag zijn heb ik enorm genoten van dit fijne verhaal en raadt ik het iedereen aan die even in een winters wonderland wil verdwijnen.       

Lieve leesgroet, Elsa.