Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies·Winacties·Young Adult

Jalvin en het rijm van de Wold – Patrick Berkhof “De humor waarmee de schrijfstijl en het daadwerkelijke verhaal doorspekt zijn geven mij elke keer weer een glimlach op mijn gezicht tijdens het lezen.”

Jalvin en het rijm van de Wold – Patrick Berkhof

“Mocht je dus net als ik houden van fantasie volle werelden in geschreven verhalen met een dikke vleug humor, boeiende karakters en uitgestrekte, amusante contreien dan zijn de ‘Dizary’ boeken absoluut je ding!” 

  • Auteur(s) : Patrick Berkhof
  • Uitgeverij : Versa
  • ISBN : 9789082566826
  • Taal : Nederlands 
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 132
  • Verschijningsdatum : 15 oktober 2020

Herinneringen zijn een kostbaar bezit. Met zijn gave kan Jalvin ze bij mensen waarnemen. Als straatverteller baseert hij er schitterende verhalen op. Maar een rover waart rond in de ruige havenstad Neilpoort en hij berooft steeds Jalvins toehoorders. De griezel blijkt niet hun geld te willen. Met zijn onstilbare honger jaagt hij op een ultieme buit. Het heden en vooral ook het verleden van Jalvin worden erdoor op zijn kop gezet.

Patrick Berkhof neemt je op sprookjesachtige wijze mee naar een bijzondere plek in de wold van Dizary. In deze novelle word je verrast door bijzondere karakters en vooral door de grootste onthulling van de wold van Dizary tot nu toe. Dit is een afzonderlijk te lezen verhaal, maar hij sluit ook goed aan op de andere boeken van Project Dizary.

Mijn leeservaring

Dat ik dol ben op de ‘Dizary’ boeken van Patrick Berkhof en zijn collega auteurs hoeft geen geheim te zijn. Tot nu toe heb ik elk deel met veel plezier gelezen en kijk ik alweer uit naar het volgende verhaal. Wat, naar hoe het er nu uitziet, geschreven gaat worden door Annemiek Steur. De eerste vrouwelijke schrijfster die meewerkt aan project Dizary. Voor nu mag ik het eerst gaan hebben over ‘Jalvin en het rijm van de Wold’ geschreven door, oprichter en bedenker van het hele project, Patrick Berkhof.

De vorige twee boeken die Patrick schreef in dit project, ‘Het levende systeem’ en ‘Demonen van Myradé’, bevatte behoorlijk wat meer pagina’s dan deze korte novelle. Ergens jammer want ik wil alleen maar meer lezen, maar dat neemt niet weg dat ik alsnog enorm genoten heb van dit verhaal. Dat toch weer heel anders is dan de andere verhalen die zich afspelen in deze wereld. In principe is dit boekje te beschouwen als een soort van prequel waardoor het me toch een andere blik op de wold van Dizary geeft en tegelijkertijd een vertrouwd gevoel van “we zijn er weer”.

“Het werd haar duidelijk dat Kraboes geen zuivere dingen deed. Dus ze ging eropaf.”

De humor waarmee de schrijfstijl en het daadwerkelijke verhaal doorspekt zijn geven mij elke keer weer een glimlach op mijn gezicht tijdens het lezen. Ik hou van de droge, enigszins maffe, geestigheid in dit verhaal. De paar keer dat ik Patrick Berkhof in levende lijven heb ontmoet en gesproken hebben mij te kennen gegeven dat hij zelf ook absoluut dit soort humor bezit en dat dit dus duidelijk doorsijpelt in zijn schrijfwerk. De zinnen zijn kort, niet langdradig en met vlot lezende bewoording geschreven. Perfect passend bij een jong lezers/YA publiek maar ook zeker bij lezers zoals ik die tevens houden van de Terry Pratchett boeken. Ik vloog door de novelle heen en vond het jammer het boekje weer dicht te moeten slaan nadat ik het uit had.

“Een twijgje petste op zijn achterhoofd.”

Qua verbeelding heb ik tijdens het lezen van dit boekje ook weer niets te klagen net als met voorgaande titels. Ook al is het een totaal andere fantasie wereld dan onze eigen realiteit heden ten dagen, door de gevoelens van de hoofdpersonages met wie ik mee leef tijdens het lezen, de omgevingsbeschrijving net als karakterbeschrijving van alle personages is het gemakkelijk het voor me te zien en bevind ik mij tijdens het lezen echt in de wereld van Jalvin.

“Het was magisch. Als Jalvin op de rug van zijn vriend zat dan vertraagde alles voor zijn ogen.” 

De karakters mogen dan bijzonder zijn toch zijn zij ook zo herkenbaar om volop mee te genieten op hun ontdekkingstocht en leerzame momenten. Uiteraard is Jalvin het hoofdpersonage waar alles grotendeels omdraait maar alle overige personages die hij ontmoet zijn illuster genoeg om niet te vergeten en hun fijne, interessante bijdrage te leveren in het complete verhaal. Het geheel klopt, verloopt prettig leesbaar, geeft de eigen fantasie de ruimte om verder te denken en te creëren. En laat dat nou net het hele doel zijn van project Dizary, altijd verder uit te bouwen die Wold 😉   

“Dit onvergetelijke beeld sloot hij op in zijn herinnering.”    

Mocht je dus net als ik houden van fantasie volle werelden in geschreven verhalen met een dikke vleug humor, boeiende karakters en uitgestrekte, amusante contreien dan zijn de ‘Dizary’ boeken absoluut je ding!  

Lieve leesgroet, Elsa.