Recensies·Recensies van Moon·Thriller

Wacht maar af – Loes den Hollander. “Vol twijfel, vol ontroering blijf je lezen, dit is een dikke Mustread”

Wacht maar af – Loes den Hollander.

“Een persoonlijke ervaring, Loes weet er weer een ongrijpbare krachtige thriller van te maken, waarbij je aan jezelf begint te twijfelen. Psychologisch sterk en ongrijpbaar”

“Ik wil mezelf herkennen, want ik ben dezelfde nog en toch ben ik dezelfde niet.”

Je bent er wel maar je bent er niet, niets van wat er in de eerste weken na haar hersenbloeding is gebeurd kan Franka zich herinneren. Alsof vijf weken van haar leven zo aan haar voorbij zijn gegaan zonder dat ze er aanheeft deelgenomen. Een paar dagen nadat Franka getroffen wordt door de hersenbloeding overlijdt haar moeder, haar moeder waar ze zo close mee was is gecremeerd, terwijl Franka zeker weet dat zij dit nooit gewild zou hebben. Wat is er gebeurt in de weken dat de wereld aan Franka voor gleed? Haar man lijkt plots een vreemde voor haar te zijn en iedereen gedraagt zich anders en verdacht. Is Franka de weg kwijt aan het raken of is er sprake van iets anders?

Persoonlijk

Alweer de zesentwintigste thriller van Loes de Hollander, nummer vier bij de Crime Compagnie, het lijkt wel of de boeken van Loes zijn veranderd sinds ze bij deze nieuwe uitgeverij zit. Maar zoals iedereen wel weet heeft Loes in 2018 een hersenbloeding gehad en mijns inziens is ze sindsdien nog krachtiger en vinniger gaan schrijven. In Wacht maar af geeft Loes deze thriller een persoonlijk tintje. Hoofdpersoon Franka Munnike ontwaakt na weken uit haar “coma” na dat zij bij haar moeder in huis getroffen wordt door een hersenbloeding. Loes weet als geen ander hoe je je voelt, wat erbij komt kijken en hoe het herstel te werk gaat, dit alles wordt in deze thriller zo duidelijk en vol gevoel beschreven dat het voelt als of je een klein kijkje in Loes haar eigen wereld hebt mogen nemen. Je voelt je verbonden met Franka en eigenlijk gelijktijdig heel erg met Loes terwijl je het boek leest. Dit alles is verwerkt in een thriller waarbij je vertrouwen danig op de proef wordt gesteld.

Op het verkeerde been

Loes zal Loes niet zijn als ze dit uitwerkt tot een ongrijpbare thriller waarbij je niemand vertrouwd en je echt iedereen wantrouwt. Lange tijd blijf je gevangen in dat ongrijpbare karakter tot er plot wendingen in het verhaal worden verweven, welke je alleen nog maar meer aan het twijfelen maken. Enigszins heb je wel een idee waar het heen gaat, maar ook hierin weet Loes je weer om de ‘tuin’ te leiden en blijf je vastgezogen aan het boek. Hoe krijg je het voor elkaar dat je na 26 thrillers nog steeds groeit en nog steeds de lezer zo op het verkeerde been weet te zetten. Het verhaal bevat hoofdstukken welke door iemand aan de lezer worden verteld, deze fragmenten geven het verhaal nog meer karakter, ze kunnen van elk personage zijn wat je twijfel alleen maar meer voedt.

Vol vertwijfeling

Is Wacht maar af, anders dan voorgaande thrillers, ja, zeker door het persoonlijke karakter, welke erg sterk verwerkt is in een krachtig doordachte thriller waarbij je niemand kunt vertrouwen en waar je als lezer in wordt meegezogen. Het is een thriller waarbij alle radartjes in je hoofd overuren draaien omdat je aan iedereen gaat twijfelen zelfs aan je eigen gedachtes. Een sterk staaltje psychologisch vakwerk van Loes, waar je na 26 thrillers echt nog geen genoeg van kan krijgen.

Op naar nummero 27, de lat ligt weer een treetje hoger.

Lieve Leesgroet Moon