Recensie van Carla·Recensies·Thriller

Fifty fifty – Steve Cavanagh “Twee zussen die elkaar beschuldigen van de moord op hun vader…je zal zo’n zus hebben! Of zijn… “

Steve Cavanagh – Fifty fifty.

Ik kan zeggen dat ik intussen GROOT FAN ben van Steve Cavanagh! Deze man kan me boeien van het begin tot het einde! Weergaloos goed weer dit boek! #Mustread!     

  • Auteur: Steve Cavanagh
  • Uitgever: Luitingh Sijthoff
  • Nederlands 
  • 1e druk: augustus 2020
  • 9789024589999
  • Paperback 
  • 400 pagina’s

Twee zussen beschuldigen elkaar van de moord op hun vader, dat één van de twee de dader moet zijn is duidelijk, ze waren beiden op de plaats delict aanwezig en zitten onder het bloed. De zussen belden alle twee 911 om deze moord te melden. Alexandra wijst haar zus Sofia aan als dader en zegt bang te zijn dat zij ook vermoord gaat worden. Andersom gebeurd precies hetzelfde, Sofia zegt dat haar zus haar vader vermoord heeft en dat ze bang is het volgende slachtoffer te worden. Enkele seconden na elkaar plegen ze deze telefoontjes, en zijn beiden zeer overtuigend! Alle twee leken ze oprecht bang!. Eén van de zussen is echt bang, één speelt duidelijk een duivels spel!

De zussen Alexandra en Sofia Avellino kunnen elkaar al jaren niet luchten of zien en deze haat komt tot een hoogtepunt als we belanden in een scène waarin ze elkaar beschuldigen van de moord op hun vader.  Deze scène start met de transcripties van twee 911- oproepen die in minder dan een minuut tijd van elkaar gepleegd worden door de zussen Avellino. Direct na deze telefoongesprekken ben je als lezer in verwarring en sta je al met twee nul achter. Zelf dacht ik hier: Geweldig wat een start! Wie, oh wie, heeft deze moord nu gepleegd? Omdat beide zussen op de plaats delict waren en alletwee de dader kunnen zijn, belanden ze alletwee in de gevangenis.

Vanaf dat moment rolt het verhaal zich uit vanuit de perspectieven van de advocaten van beide zussen: Eddie Flynn en Kate Brooks die respectievelijk Sofia en Alexandra vertegenwoordigen. Beide advocaten overtuigd van de onschuld van hun cliënt. Maar ook vanuit het perspectief  van de werkelijke dader krijgen we informatie toegespeeld, wat de puzzel voor de lezer overigens helemaal niet duidelijker maakt!  

Het is een overzichtelijk, heerlijk spannend en beeldend beschreven verhaal. Als je begint te lezen zit je vast aan het boek en daarvan kom je pas los als het boek uit gelezen is! De zussen zijn verschillend van karakter, de éne zus  is ook niet sympathieker dan de andere, waarschijnlijk omdat je ze alletwee blijft wantrouwen tot je weet hoe het echt zit. De vaart wordt er goed in gehouden terwijl je alle informatie maar mondjesmaat krijgt toegediend. Er zijn meerdere mooie plotwendingen verwerkt in het geheel. Wat ik extra leuk vond is de subtiele verwijzing in dit boek naar Verdraaid. Heel geraffineerd gedaan! Iemand die dit boek niet gelezen heeft, zal er overheen lezen en dat maakt ook niet uit.   

De kennismaking met de boeken van Steve Cavanagh was toevallig! Het boek De getuige werd me ongevraagd door de uitgever toegestuurd (Boekerij). Ik heb het boek toen gelezen en was aangenaam verrast! Na Verdraaid gelezen te hebben (helaas heb ik Dertien nog niet gelezen) wist ik het heel zeker, van deze schrijver wil ik alle toekomstige boeken lezen. En nu dan weer Fifty fifty. Van af het begin zit ik vast geklonken aan het verhaal, ik heb te weinig leestijd, maar wil alleen maar doorlezen! Om het vervolgens vervelend te vinden dat het boek uit is!!! Wanneer komt het volgende deel van Steve Cavanagh? Een hele dikke #MUSTREAD!!! Met dank aan Luitingh Sijthoff

Lieve leesgroet Carla Kooijman-van Bakel