Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies·YA Mustreads or Not?·Young Adult

Verschijningen – Hilda Spruit “Een spannend, mooi opmerkelijk verhaal wat origineel maar toch herkenbaar aanvoelt.”

Verschijningen – Hilda Spruit

“Ik heb er gewoon niets negatiefs op aan te merken.”

Auteur(s) : Hilda Spruit  

Uitgeverij : Clavis

ISBN : 9789044839562

Taal : Nederlands 

Uitvoering : Hardcover

Aantal pagina’s : 372

Verschijningsdatum : oktober 2020

Serie : (los te lezen vervolg op) Geestverwanten

Achterflap

Merthe is paranormaal begaafd. Wanneer dat meer als een vloek begint te voelen dan als een zegen, zoekt ze een ervaren medium op. Maar juist daar laat de foto van een vermist meisje Merthes speciale gave pas echt losbarsten, zodat ze niet anders kan dan luisteren naar haar zesde zintuig. Geleid door de verschijningen die haar vanaf dan niet meer loslaten, stappen zij en haar hartsvriendinnen een gevaarlijk avontuur tegemoet. Zal het hen lukken om het meisje terug te vinden?

Mijn leeservaring

Vorig jaar in augustus las ik ‘Geestverwanten’ van Hilda Spruit. Daarmee was ik toen wel wat laat aangezien het boek een eerste uitgave had in 2015, maar ja beter laat dan nooit. Want ik was weg van dat boek (mijn recensie vind je op onze blog)! Vervolgens dan ook aangenaam verrast toen Hilda dit jaar het los te lezen vervolg, ‘Verschijningen’, uitbracht via Clavis Uitgeverij en ik mezelf ook nog eens gelukkig mocht prijzen dat ik het boek mocht recenseren. Zo ontving ik in oktober de hardcover versie van ‘Verschijningen, het nieuwste boekenpareltje van Hilda.

In het begin van het boek kwam ik een prachtige geïllustreerde uil tegen in zwart wit. Ik ben dol op dit soort afbeeldingen en hierdoor nieuwsgierig hoe de uil past in het inhoudelijke verhaal. Dit wordt overigens zeker helder tijdens het lezen maar ga ik hier niet uitgebreid behandelen om het verhaal niet te verklappen. Verder bevat het boek geen spectaculaire illustratie die noemenswaardig zijn. De tekst is afgedrukt in een duidelijk leesbaar lettertype. Tevens is de hoofdstukaanduiding vet gedrukt, een goede aanduiding van elk hoofdstuk en helpt de onderstaande data je als lezer het tijdsbestek uiteen te zetten.

“Als een standbeeld zit ze daar, haar armen slap naar beneden hangend over de leuningen.”

Vanaf de eerste pagina’s bevind ik me allereerst in de sfeer van het verdriet en het onmachtige gevoel van vermissing. Vervolgens komt Merthe weer in beeld die samen met haar vriendinnen een redelijk normaal tiener leven leeft. Echter zijn er wel wat bijzonder griezelige momenten. Voor mij is haar leven zeer herkenbaar, zij en haar naaste doen mij denken aan mijn eigen pad. Hierdoor lees ik het gehele verhaal met veel inlevingsgevoel. Dat zal wellicht verschillen per lezer. Het is sowieso een boeiend verhaal waarin spanning van onder andere de zoektocht ervoor zorgt dat je verder wil blijven lezen. Daarbij zijn de jongere personages zo neergezet dat ze perfect passen in het YA genre en de doelgroep van dit genre naar ik vermoed zeker helpen bij het realiteitsgehalte & mee te leven met het verhaal. Ook zijn de oudere personages interessant genoeg om een aanvulling te zijn op het geheel maar zijn zij niet de belangrijkste factoren.

“Boterzacht licht van een straatlantaarn, vermengd met het zilveren schijnsel van de halvemaan, schemert door de gordijnen naar binnen.”

Qua schrijfstijl merk ik dat ik zonder haperingen door het boek heen vlieg en me gemakkelijk kan inbeelden hoe alles eruit ziet en aanvoelt. De bewoording voelt natuurlijk bij de karakters en de situaties. Leest voor mij prettig en soepel waarvan ik het gevoel heb dat het bij een jonger (of zelfs ouder) iemand net zo ervaren zal worden. Ik heb er gewoon niets negatiefs op aan te merken.

“Het is doodstil, zelfs uit de gang komt geen geluid meer.”

Dit boek heb ik met heel veel plezier gelezen. Het leest gemakkelijk, bevat een spannend, mooi opmerkelijk verhaal wat origineel maar toch herkenbaar aanvoelt. Ik kan weer met plezier uit gaan kijken naar het volgende boek van Hilda Spruit.     

Lieve leesgroet, Elsa.