Literatuur·Recensies·Recensies van Moon·Roman

Er is een kans – Richard Russo “Wat een woordkunstenaar, dit verhaal beleef je echt”

Er is een kans – Richard Russo

“Een literair pareltje welke je scherp houdt van begin tot het verassende einde”

  • Uitgever: Signatuur
  • Auteur: Richard Russo
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789056726546 
  • Druk: 1 
  • juni 2020 
  • 464 pagina’s

Een voor allen, Allen voor een….

Vierenveertig jaar hebben ze elkaar niet gezien en nu komen de vrienden van het Minerva Collega, samen in het vakantiehuis van Lincolns familie op Martha`s Vineyard. De drie mannen, nu op de respectabele leeftijd van zesenzestig jaar, blikken terug op hun Minerva tijd en dan voornamelijk op hun grote liefde van die tijd, Jacy Calloway.

Hoe goed kennen, Teddy, Mickey en Lincoln elkaar eigenlijk?

“Als ze alle drie hier ware, hoe kon Jacy er dan niet bij zijn, op zijn minst in gedachten? Haar geestelijke aanwezigheid maakte de symmetrie tussen dit weekeinde en dat van Memorial Day in 1971 onontkoombaar”

De boeken van de Amerikaanse schrijver komen bijna allemaal op de bestsellerlijsten terecht, hij won met zijn eerdere boeken vele prijzen en er zijn zelfs drie van zijn boeken verfilmd. Wanneer je het hebt over Richard Russo heb je het dus over een groot schrijver die zijn vak verstaat.

Je beleeft het verhaal

In Er is een kans neemt de schrijver je mee in herinneringen, herinneringen van drie vrienden van de universiteit, drie vrienden die elkaar al jaren niet meer hebben gezien en die alle drie gek waren op het Theta- meisje Jacy. Russo laat de lezer eerst kennismaken met de drie verschillende karakters, je leert ze uitgebreid kennen, vanaf hun jeugd tot waar ze nu staan als 66-jarige. Zijn schrijfstijl is zeer helder en aantrekkelijk te noemen, er vallen geen hiaten, zo uitvoerig wordt het verhaal aan de lezer overgebracht. Er is een kans mag zeker de titel Literaire Roman met een vleugje spanning dragen, het verhaal wordt aan de lezer overgedragen, de details en de gebeurtenissen worden niet terloops aan je verteld ‘Nee, je beleeft ze ook echt’

Geraffineerde Schrijfstijl

De drie vrienden vertellen je het verhaal, de lezer zal zijn vraagtekens hebben tijdens het lezen, laat ze toe want alles valt en staat met de plot, een verrassende wending die je niet verwacht. De schrijfstijl van Russo is dynamisch en uniek te noemen, de indrukwekkende opbouw van het verhaal vraagt enige oplettendheid en het literaire gehalte is hoog, maar is vooral geraffineerd te noemen. Russo maakt er een kunstwerk van. Hij schrijft een mooi, overtuigend en filmisch verhaal waarbij je al je zintuigen op scherp zet, alert op wat komen gaat.

Wat mij betreft is deze Roman een sterk staaltje woordkunst, Ik was van begin tot het einde onder de indruk van Er is een kans , ik sloeg het boek dan ook met weemoed dicht. Russo blijkt een woordkunstenaar te zijn, zo eentje die je een verhaal verteld waarbij je met open mond aan zijn lippen zit gekluisterd. Mijn eerste kennismaking met de auteur Richard Russo is zeker geen eenmalige ontmoeting

Lieve leesgroet Moon Kager