Boekentips·Fantasie·Recensie van Elsa·Recensies

De gevallen koning – Holly Black “Kom maar door met deel 3!”

De gevallen koning – Holly Black

“Het verhaal voelt compleet, goed geschreven, verrassend en origineel.”

Auteur(s) : Holly Black

Uitgeverij : Boekerij  

ISBN : 9789022591611

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover  

Aantal pagina’s : 336

Verschijningsdatum : november 2020

Serie : Elfhame 2

Achterflap

Jude is erin geslaagd om Cardan, de koning van Elfhame, aan haar wil te onderwerpen. Voor een jaar en een dag is hij slechts een marionet, terwijl Jude over zijn koninkrijk heerst. Meer dan ooit moet ze het hoofd bieden aan hofintriges, wisselende bondgenootschappen en aan de slinkse Cardan, die tot alles in staat is om zijn macht terug te krijgen.

Dan slaat het verraad toe, dichterbij dan Jude had kunnen vermoeden. Als ze zichzelf en haar familie in leven wil houden, zal ze de verrader moeten ontmaskeren en haar gevoelens voor Cardan in bedwang moeten houden. Terwijl Jude al haar sluwheid inzet om te overleven, tikken haar dagen op de troon onverbiddelijk voorbij…

Mijn leeservaring

Net als met het eerste deel van deze serie vind ik de uitgave vorm van deel 2 ‘De gevallen koning’ ontzettend mooi. Wederom een hardcover met stofomslag, zilverkleurig deze keer op de snede en artwork. Tja ik hou van boeken en nog meer van dit soort prachtige uitgaves waarvan je gelijk merkt dat er aandacht aan elk detail is besteed.

Het inhoudelijke verhaal is mij ook nu weer zeer goed bevallen. De schrijfstijl van Holly Black leest prettig soepel weg en prikkelt de verbeelding. De bewoording is niet ingewikkeld, zeker niet voor het genre Fantasy, maar wel vol gevoel en visuele aandacht. Voor mij is het daardoor gemakkelijk om het verhaal in gedachte volledig mee te beleven, voor me te zien en ook nog eens vlot te lezen.

“Het voelde goed om te worden omhelsd. Zelfs door een monster.”

De personages en met name Jude vind ik allen zo wonderlijk interessant. Uiteraard is Jude het hoofdpersonage en is haar gehele leven boeiend en tergend moeilijk tegelijkertijd. Het elfenrijk wat in deze serie naar voren komt is prachtig maar ook heftig in zijn normen en waarden, onredelijk, afschuwelijk soms en de menselijke Jude moet daarin zien te overleven en haar weg in zien te vinden. Dat dit praktisch onmogelijk is blijkt wel maar haar kracht en inventiviteit wekken respect op bij mij als lezer. Geven de onderliggende basis voor dit verhaal en het enorme avontuur waarin je al lezende meegenomen wordt.  Persoonlijke vetes, ontdekkingstochten en familiaire banden maken het intrigerende verhaal compleet.

“Je wikkelt jezelf af als een klos garen. Wat gebeurt er als het garen op is?”

Geen moment verveel ik me en blijft de vaart in het verhaal mij vasthouden tot de laatste pagina. Er valt naderhand alleen maar te verlangen naar meer in mijn geval. Wat betreft de genre typering en doelgroep denk ik dat naast de Fantasy groep het verhaal ook een grote groep YA lezers aan zal spreken.  Dat idee baseer ik op meerdere facetten zoals de leeftijd van het hoofdpersonage, maar ook de typerende schrijfstijl van Holly Black en het eigenlijk avontuur van Jude en de ontwikkeling die zij doormaakt als persoon in de beide boeken tot nu toe. Maar het kan zijn dat de politieke gelaagdheid die in dit verhaal naar voren komt ervoor zorgt dat de boeken echt onder Fantasy geschaard worden. Gelukkig ben ik daarin geen expert en ben ik niet degene die het moet bepalen.    

“Probeer me niet in een personage in een van je drama’s te veranderen. Zoek een ander doelwit om verhalen omheen te verzinnen.”

Ik vind dit tot nu toe zo’n ontzettend toffe boekenserie! Ik heb geen idee hoeveel delen de Elfhame serie uiteindelijk zal bevatten maar wat mij betreft mag het verhaal nog veel verder gaan zolang Black de moed heeft door te schrijven over Jude en haar mede personages.  

“Haar huid is bedekt met blinkende zilverkleurige schubben die zowel van metaal lijken te zijn als dat ze uit haar huid lijken te groeien.”

Mocht het nog niet duidelijk zijn, ik heb niets negatiefs aan te merken op dit boek. Het verhaal voelt compleet, goed geschreven, verrassend en origineel. Dus kom maar door met deel 3! ‘De verbannen koningin’ staat gepland voor aankomende april dus gelukkig hoef ik niet heel erg lang te wachten.

Lieve leesgroet, Elsa.