#thekobolife·@Kobobooks·Recensies van Moon·Roman

De verborgen kinderen – Elizabeth Byler Younts “Een heerlijke leeservaring” #Koboluisterbooks

De verborgen kinderen – Elizabeth Byler Younts

“Een hele nieuwe ervaring, ontroerend en verrassend. Wat een mooie schrijfstijl heeft Elizabeth Byler Younts”

De veertienjarige Brighton komt erachter dat het niet normaal is voor een kind om in een huis voor krankzinnige te wonen, Sinds haar geboorte is dit haar thuis. Haar moeder die sinds haar zwangerschap last heeft van psychoses en depressies, is opgesloten in de inrichting. Op haar achttiende ontsnapt ze samen met haar albino vriend Angel maar lukt het de twee tieners om buiten de muren, van het niet gebruikelijke maar toch welllicht veilige tehuis, te overleven ?

Kunnen zij de normale wereld aan?

De Amerikaanse auteur Elizabeth Byler Younts is wereldwijd bekend met haar romans over de Amish-gemeente haar boeken zijn bekroond en bejubeld. Met haar roman De verborgen kinderen gooit zij het over een andere boeg en geeft de lezer een kijkje in een krankzinnige instelling van de jaren dertig veertig van de vorige eeuw. Je leest als lezer het verhaal van de kleine Brighton, die opgroeit tussen de muren van de instelling waar haar moeder verblijft.  Younts laat je meevoelen, herbeleven wat de kleine Brighton allemaal heeft doorstaan. Een verhaal waarbij je je gevoel waarschijnlijk niet uit zal kunnen zetten. Indrukwekkend en ontroerend.

Vanaf haar geboorte weet Brighton niet beter of de wereld ziet eruit zoals zij hem ziet, met haar vriendje Angel, de zorg voor haar moeder en de verpleegkundige Joann en Eddy is dit haar leven. Wanneer Brighton achttien is ontsnappen zij en Angel naar de echte wereld. Younts geeft de lezer een naar mijn mening eerlijke kijk in het leven van die tijd, het is aangrijpend en ontroerend, de manier waarop Younts het verhaal neerzet zal je echt raken.

Het is een verhaal waarbij je even met je neus op de feiten wordt gedrukt, het is geen verhaal dat je even snel tussen doorleest, door het aangrijpende karakter ben je waakzaam en vergt het enige oplettendheid. Byler Younts heeft een prachtige schrijfstijl en de woorden zijn met zorg gekozen. Je switcht tussen heden en verleden en de oudere Brighton heeft nog steeds moeite met haar herinneringen en haar verleden, dit gegeven geeft het verhaal de trekkende kracht, je leeft mee met haar en Angel en wanneer alles bij elkaar komt ben ik benieuwd of jij het droog heb kunnen houden. Bij mij liepen de tranen over mijn wangen, het heeft me aangegrepen en ik was ontdaan door de twee personages die hun eigen strijdt hebben gestreden op zoek naar liefde en geborgenheid.

Maar eigenlijk heb je aan je zelf en echte liefde genoeg, Younts weet met De Verborgen kinderen een gevoelige snaar te raken

Lieve leesgroet Moon Kager

Ook te luisteren met Kobo-plus abonnement! #thekobolife# @kobobooks