Recensies·Recensies van Moon

Ik weet niet wat ik zeggen moet – Rob Bruntink & Mariska Overman “Met de tips uit dit boek van Mariska & Rob wordt het bespreekbaarder en hopelijk voor iedereen iets minder een taboe.

Ik weet niet wat ik zeggen moet – Rob Bruntink & Mariska Overman

“Met dit boek, wordt de dood bespreekbaar, dit boek had jaren eerder geschreven moeten worden……! Tips en tricks voor het Hoe pak ik het aan, en wat kan ik zeggen… duidelijk en oprecht”

Ik weet niet wat ik zeggen moet – Hoe praat je over dood, verlies en rouw!

Een boek over praten over de Dood, het onderwerp dat we eigenlijk allemaal liever mijden maar waar iedereen mee in aanraking komt. De één op latere leeftijd de ander veel te vroeg. Mijn eerste reactie is waarom was dit boek er 38 jaar geleden niet, toen was de dood sowieso iets waar niet over gepraat werd, ik ben blij dat het tegenwoordig iets bespreekbaarder is, maar het verdient nog meer openheid. Het is zo belangrijk, voor de verwerking. Mariska Overman en Ron Bruntink brengen open en oprecht meerdere situaties/ hoofdstukken naar voren, waar je tegen aankunt lopen met betrekking tot de dood, verlies, ernstige ziekte en rouw in jouw naaste omgeving en in je familie. Niet alleen bevat het boek tips en tricks om gesprekken aan te gaan het bevat ook aandachtspunten waar je met je naasten/vrienden over kunt praten om inzicht te krijgen in hun wensen. Het zijn van die dingen die weleens op tafel komen maar gelijktijdig ook heel snel weer onder tafel worden geschoven. Dit terwijl het zoveel zou kunnen helpen, voor de verwerking en voor het regelen wanneer je naaste ziek wordt en overlijdt.

Onthoud dat praten over de dood voor de meeste mensen ongemak oproept. Voor jou, voor de ander, voor iedereen. Dat komt door de cultuur waarin we leven en de tijd waarin we zijn opgegroeid.”

Weet jouw partner wat jouw wensen zijn? Of weet jij welke wensen je ouders hebben rondom hun overlijden? Om dit te bespreken bevat dit boek van Rob en Mariska hele gerichte handvatten, zij geven ook aan dat het niet makkelijk is, dat je mag stuntelen wanneer je zoiets aangaat, ze beschrijven alles oprecht/behapbaar en houden het klein en breekbaar. Want dat is het tenslotte, de dood is breekbaar en vol emotie. Voor iedereen bevat dit boek handige tips, bijvoorbeeld; hoe reageer je wanneer iemand in je omgeving ernstig ziek blijkt te zijn, hoe ga jij daar mee om. Alles wordt beschreven en alles blijkt bespreekbaar, dit is een boek dat je nog vaak terug kunt pakken wanneer je ergens tegen aanloopt, en het zal je helpen de weg iets makkelijker te maken. Niet minder pijnlijk, maar wel minder zwaar. Het hoofdstuk in gesprek met kinderen zal voor vele echt een handige leidraad zijn om aan je kind uitteleggen wat er allemaal gebeurt wanneer bijv. opa of oma overlijdt, hoe je dit aan kunt pakken en dit allemaal beschrijven Rob & Mariska op een begrijpelijke laagdrempelige manier, waar je echt iets aan hebt.

Neem van mij aan uit eigen ervaring, praat over de dood, de dood moet niet worden dood gezwegen worden, het zet zich vast en wordt alleen maar groter, maak het bespreekbaar en je zult zien dat het deuren opent en de verwerking zachter maakt. De dood hoort nu eenmaal bij ons leven en niemand ontkomt eraan, met dit boek wordt de dood iets tastbaarder en ik vind het een verrijking dat het nu in begrijpelijke taal, zonder ondergeschoven te worden aan het papier is toe vertrouwd. Dit had jaren eerder geschreven moeten worden!

Een aanrader voor iedereen, praten helpt en met de tips uit dit boek van Mariska & Rob wordt het bespreekbaarder en hopelijk voor iedereen iets minder een taboe.

Lieve leesgroet Moon Kager