Blogtour·Boekentips·Jeugdboek·Recensie van Elsa·Recensies

Draco – Rani de Vadder #Blogtour “‘Draco’ is een absolute knaller voor de jeugd!”

Draco – Rani de Vadder

“Soepele, vlotte bewoording die gemakkelijk leest en mij al lezende meeneemt in de wereld van Rowan.”       

Auteur(s) : Rani de Vadder

Uitgeverij : Hamley Books

ISBN : 9789463967846

Taal : Nederlands

Uitvoering : Hardcover    

Aantal pagina’s : 202

Verschijningsdatum : februari 2021

Achterflap

Ieder jaar worden de Internationale Drakendagen gehouden, het meest befaamde toernooi van de Verenigde Drakenlanden.

Ook Rowan en haar Zwarte draak Gideon schrijven zich in voor deze spannende wedstrijd. Maar dan gebeurt er een vreselijk ongeluk. De Verenigde Drakenlanden staan volledig op hun kop.

Rowan blijft gebroken en alleen achter. Zal het haar lukken om haar trauma te overwinnen? Of zorgt haar verdriet ervoor dat de eeuwige vrede van de Drakenlanden tot een einde komt?

Mijn leeservaring

Het eerste boek, ‘Toxine’, van Rani de Vadder heb ik met veel plezier ook als onderdeel van een blogtour mogen lezen voor Hamley Books. Dat betrof echter een Young Adult en nu debuteert deze zeer getalenteerde jonge schrijfster opnieuw met haar eerste jeugdboek. Waar ik achter kwam toen ik even terugblikte op mijn recensie van haar vorige boek is dat die vorig jaar op 10 maart online is gekomen en nu mag ik mijn blogtour recensie voor ‘Draco’ 9 maart online zetten. Ook al heb ik de datum zelf gekozen berust deze overeenkomst in data volledig op toeval, wel leuk!

In de eerste instantie heb ik dus voor dit boek gekozen omdat ik benieuwd was naar nieuw werk van de schrijfster. Echter sprak het verhaal mij ook aan, want draken wekken altijd gelijk mijn interesse, en daarbij is de cover absoluut niet te weerstaan als je het mij vraagt. Een paarse draak (ja daar is de kleur paars weer, mijn lievelings) en een meisje zittend op de grond kijken elkaar vol genegenheid aan. Daar wil ik meer van weten. En zo geschiedde dat ik weer deelnam aan een blogtour voor de uitgeverij Hamley Books.

Zo goed als altijd zijn de boeken van Hamley plaatjes om te zien en dan ook nog eens aan de binnenzijde. Ook ‘Draco’ is hierop geen uitzondering. Mooie hardcover, duidelijke hoofdstuk aanduiding met een drakensilhouet als bijbehorende illustratie, goed leesbaar lettertype en paginanummering. De schrijfstijl van Rani past goed bij het genre jeugd en de jonge karakters in het verhaal. Soepele, vlotte bewoording die gemakkelijk leest en mij al lezende meeneemt in de wereld van Rowan.        

“‘Het spijt me!’ brengt ze snikkend uit, terwijl ze de gebaren met haar handen uitbeeldt.”   

Die wereld is anders dan de onze maar bevat wel hedendaagse realistische thema’s zoals bijvoorbeeld ongelijkheid, machteloosheid, onrecht en hoe daarmee om te gaan. Hierin zit een prachtige, liefdevolle en sterke leerzame boodschap verweven voor elke lezer. Daarnaast heeft het boek inhoudelijke vaart en spanning, blijf je als lezer geboeid om door te lezen. Doen de Drakendagen mij denken aan onder andere Quidditch (Zwerkbal in het Nederlands) en de The Triwizard Tournament (weet de Nederlandse vertaling even niet) in Harry Potter en andere mega spannende races in Fantasy verhalen. Zeker avontuurlijk dus!        

“Een golf ijskoude spanning, afgewisseld met paniek en enthousiasme, spoelt over haar heen.”

Rowan, het hoofdkarakter in dit boek, is echt een meisje waar ik gelijk mega veel waardering voor had. Ze is nog jong en maakt ontzettend veel mee waardoor ze gedwongen wordt te veranderen en veel te leren. Ook toont ze moed, doorzettingsvermogen naast dat het soms gewoon even niet gaat wat er net zo goed bij hoort. Door deze menselijke eigenschappen is het onmogelijk om niet met haar mee te leven en werd ik volop in het verhaal getrokken. Daarbij zijn alle mede karakters en dus ook de draken interessant in hun eigenheid en vormen zij met z’n allen een compleet, mooi verhaal.  

“Onze liefde voor elkaar is belangrijker dan waar we oorspronkelijk vandaan komen of hoe we eruitzien.”

Het blijkt dat Rani de Vadder een bijzonder goed jeugdboek geschreven heeft als je het mij vraagt. Ik vraag me tevens af waar ze volgende keer meekomt en of er wellicht ooit eens een Fantasy of Thriller in haar portfolio verschijnt. Mag wel dromen toch? Ik raadt in ieder geval beide boeken tot nu toe van de schrijfster aan. ‘Draco’ is een absolute knaller voor de jeugd!   

Lieve leesgroet, Elsa.